Befektetési célra vásárolt ingatlanok felújítása, térkövezése

– Mik a tudnivalók a befektetésre szánt ingatlan felújítása, térkövezése, bérbeadása előtt? –

A világ minden részén hódít a rövid távú ingatlan kiadás internetes közvetítő rendszerekkel. Többek között ez is tovább fokozta a bérbeadásra alkalmas ingatlanok iránti keresletet. A kedvező hitelek és az állami támogatás igénybe vételével az új tulajdonosok szívesen költenek további összegeket ház felújításra, térkövezésre, ugyanis így vonzóbb a bérlők számára, akár rövid, akár hosszabb távra lesz kiadva. Az állami támogatással finanszírozott felújításról, térkövezésről további részletek a folytatásban:


1. Tudnivalók a befektetési célú ingatlanok vásárlásáról, felújításáról

– A 2014-es év adataihoz viszonyítva átlagosan 10-20%-kal nőttek az ingatlan árak Budapesten és Nyugat-Magyarországon. Ennek fő oka az, hogy a megtakarítással rendelkezők számára a banki befektetések kevésbé vonzók, mint korábban, viszont az ingatlanokba történő befektetés ígéretessé vált. Egyrészt azért, mert az ingatlan vásárlásba bele lehet vágni a lakás eladási áránál kevesebb tőkével is, mivel sokkal kedvezőbbek lettek a lakáscélú hitelek kamatai, főleg ha állami támogatást is igénybe tudunk venni. Másrészt azért, mert a hitel törlesztő részleteit ki lehet termelni a kiadott lakás bérleti díjából. Ráadásul 2016-ra a turisták között rendkívül népszerűvé vált a magánlakások rövid távú bérlése, mint olcsó szállás lehetőség, de persze a bérbeadó szempontjából ez jóval nagyobb haszonnal kecsegtet, mint a hosszú távú bérbeadás.

– Az ingatlan vásárláshoz háromféleképp lehet állami támogatást szerezni: a lakás-takarékpénztári szolgáltatásokkal (pl. Fundamenta), a CSOK-kal (Családok Otthonteremtési Kedvezménye állami támogatással, azaz új szocpol), és a kamattámogatott hitelekkel. Mindhárom támogatási forma esetében fel lehet használni az állami jóváírást az ingatlan felújítására, térkövezésére is! Az építési hitelek kamat feltételei alapból jóval kedvezőbbek, mint az elmúlt években, de az állami támogatással már mindenképp érdemes belevágni a térkövezésbe azoknak is, akiknek még nincs meg rá az összes pénzük. A kamattámogatott hitelek például kimondottan a családi ház építésére és korszerűsítésére adhatók, ami természetesen a térkő megvásárlását és beépítését is magába foglalja. További spórolásra ad lehetőséget a kamattámogatott hitel és a lakás-takarékpénztári szolgáltatás kombinálása úgy, hogy a hitelszerződés lejárta előtt előtörlesztünk abból a pénzből, amit a lakás-takarékpénztárban 4 év alatt felhalmoztunk. Ilyen esetben már a szerződéskötéskor ügyelni kell, hogy a hitelszerződés lehetővé tegye az előtörlesztést, és könnyen lehet, hogy a bank további kedvezményeket ad, ha a hiteligénylés benyújtásakor közöljük a lakás-takarékpénztárra vonatkozó igényünket is.

2. Az állami támogatott forrásból vásárolt ingatlan felújításának, térkövezésének korlátozásai

-A 2015-ben vásárolt ingatlanok esetén a befektetők 50%-a igénybe vett valamilyen kedvező kamatozású hitelt, hogy ilyen módon jobb állapotú, frekventáltabb környéken található ingatlanokhoz jusson. Azonban a bankok hitelszerződései gyakran korlátozzák a bérbeadás lehetőségét, ugyanis albérlővel együtt nem értékesíthetik az ingatlant, így a nem fizető adóstól nem tudnának egykönnyen megszabadulni. Jobb esetben a bank engedélyezi a bérbeadást, de maximum 60 napos határozott idejű bérleti szerződéssel, vagy csak úgy, ha a bérlő közjegyző előtt tesz nyilatkozatot arról, hogy banki végrehajtás esetén önként lemond a bérlői jogairól.

– A meglévő ingatlan felújítása, térkövezése esetén is mérlegelni kell, hogy az igénybe vett hitel és az állami támogatás miatt esetleg nem lesz lehetőség később a bérbeadásra. Ha így van, akkor jobb megvárni, amíg saját forrásból tudjuk megoldani az ingatlan felújítását, térkövezését.

– Természetesen a legjobb, ha megtaláljuk azt a bankot, és azt a hitelszerződést, amellyel kihasználhatjuk a kedvező, államilag támogatott hiteltörlesztési lehetőségeket úgy, hogy a bérbeadást sem tiltja meg a bank, és a részleteket a bérbeadásból származó jövedelemből tudjuk fizetni. A frekventált helyen lévő, felújított és térkövezett udvarral rendelkező ingatlanokért sokkal magasabb bérleti díjat lehet elkérni, ez hamarabb kitermeli az árát. És ne feledjük: amikor a hitelszerződés lejár, a végén a saját vagyonunkat fogja gyarapítani az ingatlan, akár lepukkant állapotban hagytuk, akár rászántuk magunkat a felújításra és a térkövezésre.

A bankok és az állam pénzéből is megvásárolható térkövek aktuális árai itt találhatók: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?