A járdalappal burkolt teraszt télen is használjuk ki!

– Télen se mondjunk le a friss levegőről és sütkérezésről a járdalappal burkolt teraszon! –

A teraszt általában háromféle célra használjuk: pihenésre, étkezésre, vagy virágládák és egyéb tárgyak tárolására. Télen sem kell lemondanunk a terasz nyújtotta kényelemről, még februárban is vannak csapadékmentes, sőt napos időszakok. Az időjáráshoz alkalmazkodva ilyenkor azért praktikusabbak a fémvázas asztalok és székek műanyag felülettel, vastag párnákkal és takarókkal ellátva. További tippek a terasz téli hasznosításához a folytatásban:


1. Téli üzemmód a járdalapos teraszon

– Ha már beleéltük magunkat milyen jó lenne egy sütizős-teázós lazulás a friss levegőn a teraszon, akkor tegyük elfogadhatóvá, sőt kényelmessé a körülményeket, nézzük meg mi kell a megvalósításhoz:

– Először is le kell tolni a havat, jeget, sajnos ezek maguktól nem szoktak eltűnni. Ha a burkoló jó munkát végzett a terasz építésekor, akkor a járdalapok és a fugák nem engedik át a csapadékvizet, így napos időben a hósöprés után egy-két órán belül száraznak és csúszásmentesnek kell lennie a teraszburkolatnak. A száraz járdalapokra szőnyeget terítve elérhetjük, hogy a hely valamivel melegebb hangulatot árasszon, és a lábunk is kicsivel később kezd el fázni a szőnyegen.

– Az időjárásálló fémvázas, műanyag ülőkéjű székre tegyünk bőven szivacspárnát nemcsak az ülőkére, hanem a háttámlához is. A legjobb, ha az asztal és a székek is összecsukhatók, és használat után be tudjuk állítani őket egy védett sarokba a szőnyeggel együtt. Ahol van ilyen védett sarok, ott érdemes idővel egy kisebb padot csináltatni, amin nemcsak üldögélni tudunk, hanem az ülőke-részt felhajtva akár a kemping asztal és a kemping székek tárolására is alkalmas lehet, sőt a szőnyeg és a párnák is beférhetnek.

– A balkonládás növényekben sajnos ilyenkor nem gyönyörködhetünk, legfeljebb az elszáradt szárukat csodálhatjuk, ha késő ősszel lusták voltunk kiszedni. Igényesebbek a hangulat kedvéért kitehetnek asztali dísznek egy fonott kaspóba állított fehér selyemvirágot, és egy gyöngyvirágillatú gyertyát üvegfalú mécsestartóban. Csinos díszítőelem lehet, ha a járdalapokra dézsába ültetett mediterrán növényeket állítunk, de ne felejtsük kint őket teázás után, mert március közepéig még simán jöhet olyan fagy, aminek nem szokott örülni a leander, vagy a babér.

2. Mi fűthet minket a teán kívül?

– Ha van konnektor a közelben, akkor egy jó infra-hősugárzóval órákkal is meghosszabbíthatjuk a téli tea-orgiát a járdalapos teraszon. Ha nincs áram, akkor pálinkával is el lehet érni hasonló hatást, állítólag.

– A technika legújabb vívmánya az infra-hősugárzós kültéri asztal, amely beépített mozgásérzékelő segítségével magától bekapcsol, amikor közelítünk hozzá. Ez sokkal gyorsabban és hatékonyabban biztosít meleget, mint a PB-gázzal működő teraszfűtők, mivel a gáz-fűtő a levegőt melegíti, ami azután felfelé fog törekedni, míg az infra hullámok csak a testünket melegítik a bekapcsolás pillanatától.

– Pálinkával simán, de anélkül is előfordulhat, hogy belemerülünk egy délutáni beszélgetésbe, és közben ránk sötétedik. Ezért szükség lehet terasz világításra is, ami jobb esetben nem egy jéghideg fehér fényű izzósor, hanem meleg sárgás fényű izzók, a hangulat kedvéért barátságos lampionfüzér formájában. Ha nagyon elfáradunk pálinkázás közben, akkor arra koncentráljunk, hogy hajnalban ne a hideg járdalap burkolaton ébredjünk, akkor már inkább a hősugárzós asztal lapján.

A teraszburkolatnak legalkalmasabb járdalapok érvényes árai itt találhatók: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?