Okos telefonhoz okos ház és okos térkő

– Mitől intelligens a ház, és mit tud tenni az okos telefon az okos térkővel? –

Ma már divat minden berendezést intelligenssé tenni, van okos tévé, okos hűtő, okos autó, és még okos porszívó is. Az okosság fokozatosan utolérte az építőipart is, lassan minden elektronikus berendezést tudunk szabályozni okos telefonról interneten keresztül. Az első ilyen berendezések a fűtés rendszer részei, és a különböző objektum védelmi eszközök voltak, de létezik ma már robot fűnyíró, parancsra szellőztető nyílászárók, automatikus redőnyök, távolról vezérelhető kapunyitó, kültéri világítás és térkő-fűtés is. További okosságok az intelligens házakról a folytatásban:


1. Mi mindent tudunk irányítani egy házon egyetlen központi vezérlőről?

– Tulajdonképpen minden elektronikus berendezés vezérelhető internetről, ugyanis a műszaki áruházakban már kapható olyan konnektor, amely akkor ad áramot a rácsatlakoztatott eszköznek, ha erre interneten keresztül parancsot kap. Engedjük szabadjára egy kicsit a fantáziát, és képzeljük el egy pillanatra, hogy munka után hazafelé tartunk egy modern autóval, és vezetés közben hangutasítással megkérjük az okos telefont, hogy az Intelligens Otthon program készítse elő a házat a gazda hazaérkezésére fél órán belül. Mi történik ezután? Az összes elektromos berendezés átáll arra az üzemmódra, amit beállítottunk a hazaérkezés eseményhez. Például egy téli estén először is a fűtésrendszer 23 fokig melegíti a konyhát és a nappalit, majd a térkő fűtőszálai csúszásmentessé és szárazzá teszik a kocsibeállót. A távirányított kapunyitással egyidejűleg a világító térkövek bekapcsolódnak, és segítik a beállást a garázsba, amelynek automatikusan nyílik az ajtaja, miután az okos telefon hatástalanította a riasztórendszert. Ha ugyanez nyáron történne, akkor a fűtés helyett a légkondi kapcsolna be, az ablakok becsukódnának, a redőnyök leereszkednének, a fűnyíró robot kapna egy jelzést, hogy guruljon odébb a térkövezett kocsibeálló közeléből, nehogy keresztezze a kocsi útját, végül bekapcsolna a kerti szökőkút, és kigyulladna a hangulat világítás a térkő mentén. Közben az öntözőrendszer le lenne állítva, vagy legalábbis nem a térköves beálló felé locsolna.

– A jövő lehet az, hogy a végletekig fokozzuk a kényelmet, és mire hazaérünk, a térköves utat lesöpri a kerti robot, a WC-ben megszólal a kedvenc zenénk, a nappaliban elindul a kedvenc tévé műsorunk, a sütőből meg kiugrik a kész grillcsirke. De nemcsak a kényelem, hanem a spórolás is lehet a mozgatórugója egy ilyen műszaki csoda megvalósításának. Az ablakok nyitása-csukása, a redőnyök leengedése-emelése, a fűtés és a légkondi leszabályozása komoly rezsicsökkentést hozhat a családnak, ha a ház használaton kívüli időszakaiban ezek az eszközök energiatakarékos módra kapcsolnak át.

– Mivel egy központi távirányítóról történik az összes berendezés vezérlése, ezért a gyártók nagy hangsúlyt fektettek a menürendszer egyszerűségére, átláthatóságára.

2. Az intelligens ház vissza is beszélhet

-Különböző érzékelők segítségével önszabályozóvá és biztonságossá tehetjük a házat. Így már nemcsak vezérelni lehet az okos házat, hanem bármikor jelentéseket is lehet kérni tőle, ha a távollétünkben hirtelen elfog minket a kétely, hogy bezártuk-e az ajtót, elzártuk-e a kerti csapot, stb. Füst érzékelővel, vízszivárgás és ablak-törés érzékelővel válik teljessé a ház biztonsága.

– Természetesen azt is be lehet állítani, hogy adott helyzetekben jelezzen a ház a telefon keresztül, és kérje a gazda döntését. Például, ha a riasztórendszer mozgást érzékel a kertben, először elküldi az utoljára rögzített képet, aztán engedélyt kér, hogy szirénázhat-e és jelezhet-e az őrző-védő cégnek. Persze egy alapbeállítást célszerű megadni arra az esetre, ha pont nem érünk rá válaszolni a ház kérdéseire, vagy ha ne adj isten épp lemerült az okos telefon. Valószínűleg a jövő intelligens ház tulajdonosainak a legrosszabb rémálma a lemerült telefon akkumulátor lesz.

Az okos térkövek legfrissebb árai itt találhatók: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?