Vadászház hangulathoz illő lakberendezés, színvilág és kültéri járdalapok

– Milyen lakberendezés, színvilág és járdalapok biztosítják az igazi vadászház hangulatot? –

A vadászat és a természet szeretete mélyen gyökerezik a magyar emberekben. Sokunkhoz közel áll a vadászházak hangulata, amelyet az otthonunkba is szívesen becsempészünk, például földszínű kárpittal, kockás flanel takarókkal és párnákkal, agancs díszekkel és sok natúr fával. Lehet fokozni az érzést kandallóval, vagy cserépkályhával, esetleg szaunával. Otthon is velünk lesz a természet egy darabja, ha a teraszt földszínű járdalapokkal burkoljuk, és nagy lombú dézsás cserjékkel határoljuk körbe. További tippek a vadászház hangulat megteremtéséhez a folytatásban:


A vadászház hangulat színei és kellékei

– A nappaliban igazi fa parkettával idézzük meg a természetet, ezzel a fa finom illata is velünk marad egy ideig. Ha van cserépkályha, vagy kandalló, akkor a padlót díszíthetjük vaddisznó prémmel, a tűzhely közelében leterítve. A falon nagyon jól mutat egy bőgő gímszarvas, vagy más nemes vad festménye, esetleg trófeája is. Ezzel összhangban a nappali falainak, a bútor kárpitnak és a függönyöknek a színárnyalataival hangsúlyozzuk az őszt, a gím vadászás időszakát. Állólámpából kapható olyan típus, amely valódi fából készül, és még a lámpaernyő is pasztell világosbarna árnyalatú. Ha a falakat esetleg lambéria borítja, akkor a lehető legszíntelenebb lakkal kezeljük le, így megmarad a fa eredeti színe.

– Az étkezőben egy világosbarna, rusztikus hangulatú padlóburkolattal alapozhatjuk meg a természetközeli hangulatot. Igyekezzünk minél többet belopni a XIX. század patinás építészeti stílusából. Például a plafont boríthatják természetes színűre pácolt fagerendák, amelyek alatt kisebb kovácsolt vas csillár adja a fényt, fehér gyertya formájú izzókkal. Az asztalok és székek csakis fából lehetnek, legjobb ha kisebb-nagyobb faragásokkal vannak díszítve. A tányérok, csészék és a többi edény vadászmintás legyen, ez úgy szokott kinézni, hogy középen egy vadat ábrázol, körben pedig levelekből és ágakból áll a mintázata. Az evőeszközök is lehetnek múlt század eleji stílusúak, vagy az egyszerűség kedvelőinek fanyelűek. A kertre néző nyílászárók a konyhában és minden más helyiségben is nagyok legyenek, hogy minél jobban kapcsolatban maradjunk a természettel.

– A földszínű járdalappal burkolt terasz átmenetet képez a szoba és a kert között, ennek megfelelően a berendezési tárgyak legyenek kényelmesek, de színvilágban a kerthez kell illeszkedniük. A terasz szélénél a járdalapokra helyezzünk dézsába ültetett örökzöld cserjéket, legjobb a gömb tuja, és a törpe gömb ezüstfenyő, de alkalmas a buxus, a tiszafa, a magyal, vagy a borbolya is. A teleltetés mindig nagy kérdés a dézsás növényeknél, mert télen a földjük megfagy és kiszárad. Szokták zsákvászonnal bugyolálni a gyökeret, és kinti hőmérsékletre lehűtött vízzel locsolni, de kemény fagyban még így is elfagyhatnak a gyökerek. A legjobb ha télire a járdalapos teraszról bevisszük egy világos, fagytól védett helyre, pl. garázsba, vagy téli kertbe.

– A teraszon túl a kerti utak és a kocsibeálló készülhetnek ugyanolyan járdalapokból, mint a terasz, de a változatosság kedvéért itt használhatunk natúr gyöngykaviccsal borított járdalapokat is, vagy barna árnyalatú, rusztikus térkövet is. A teraszt nem ajánlott rusztikus lapokkal burkolni, mert a bútorok billegni fognak rajta, és sokkal nehezebb tisztán tartani, mint a sík felületű járdalapokat. A csúszásmentesség érdekében a járdalapok kaphatók finomszemcsés felülettel, ami azt jelenti, hogy nem tükörsima a felület, hanem 1 – 2 mm közötti szemnagyságú kavics szemek borítják, és ezek vannak megszínezve pl. földszínűre.

A vadászházhoz illő járdalapok méretei, tulajdonságai, és aktuális árai itt találhatók: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?