Tetőkert tervezés térkővel

Milyen tetőkertet tervezzünk és milyen térkővel?

A városi önkormányzatok sok helyen előírják a lapostetős házak számára, hogy a zöldfelületek arányát javítsák növények telepítésével a tetőteraszra. Ezzel egyébként nemcsak az előírásoknak felelnek meg jobban a ház tulajdonosai, hanem a tetőszigetelést is védik az UV sugárzástól és minden más időjárási behatástól, ezen kívül a hő- és hangszigetelést is javítja. A tetőkert a lehulló csapadék nagy részét megtartja és visszapárologtatja, megköti a szálló port, és oxigént termel. Nem utolsó sorban növeli a ház értékét, főleg ha ízléses térkövezett utakkal igazi oázissá tesszük. A tetőkert tervezéséről és térkövezéséről további részletek a folytatásban:


1. Intenzív típusú tetőkertek térkővel

– A vastag földréteggel rendelkező, nagyobb cserjék és fák számára is elegendő termőtalajt biztosító tetőkerteket hívják intenzívnek. Ennél a típusnál jobban oda kell figyelni a növények vízellátására, öntöző- vagy csepegtető rendszert kell kiépíteni, mivel a tetőn jóval magasabb hőmérséklet is előfordulhat, mint a normális élőhelyükön. Ha már vízellátó rendszert építünk, gondolkodhatunk mindjárt szökőkútban végződő patakban is, ez mindennél jobban természetközelivé fogja tenni a tetőkertet. A kert tartós fennmaradása szempontjából kulcs kérdés a talaj vízáteresztő képességének biztosítása, és a lefolyók illetve túlfolyók tisztíthatósága. Az összegyűlő, pangó víz hosszú távon gyomosodást és a dísznövények pusztulását fogja okozni. Okos ötlet a talaj felületi védelme fenyőkéreggel, vagy más talajtakaróval, amely meggátolja a talaj túl intenzív kipárolgását.

– A tervezést kezdjük a szintek felvázolásával. Ehhez tisztában kell lennünk azzal, hogy a tetőszigetelés fölött el kell férnie a vízszűrő, vízgyűjtő és vízelvezető rétegeknek, ezek fölött a térkövezett kerti út alapjának és magának a térkőnek, majd a termőtalajnak és a növényeknek. Ha kerti patak és szökőkút is készül, akkor számoljunk azzal, hogy a szökőkút alatt elhelyezkedő vízszívattyú a rendszer legmélyebb pontja, és innen folyamatosan emelkednie kell a patakmedernek, kb. 3 – 5 cm-ert méterenként. Az egyik legszebb kialakítás, ha a fák és cserjék zöld szigetként 30-40 cm-rel ki lesznek emelve a térkövezett úthoz képest. Ehhez a fák és cserjék köré 1 – 2 méteres sugarú körben építsünk 30 – 40 cm magas, zárt támfalat. Ez a támfal készülhet akár téglahatású térkőből, vagy a kerti úthoz használt térkövekből is, csak arra kell ügyelni, hogy a támfalat belülről lássuk el vízszigetelő réteggel, különben eső után a térköves úton és máshol is lesznek nem tervezett patakok. Ha a támfal tetejére fedlapot ragasztunk, akkor a fák árnyékában le is tudunk ülni bármikor. A kör alakú zöld szigetek közötti utakat praktikus íves minták kialakítására alkalmas kisméretű térkövekből kirakni – ilyen például a Klassziko kocka nevű térkövünk.

2. Extenzív típusú tetőkertek térkővel

– A kb. 10 – 15 cm vastag földréteggel rendelkező, öntözőrendszer nélküli, inkább sziklakert jellegű tetőkerteket extenzívnek nevezik. Ennek legnagyobb előnye, hogy olcsón és gyorsan kivitelezhető, és különösebb gondozást sem igényel. A zöldfelületekre vonatkozó előírásokat ezzel is teljesítik a háztulajdonosak, tulajdonképpen ugyanúgy visszapárologtatja a csapadékot, megköti a port és oxigént is termel, csak nem annyit mint az intenzív kert. A hangulata azonban nem ugyanaz, mint a cserjékkel és fákkal beültetett típusnak, és a sziklakerti növények sem fognak túl sok árnyékot adni a nyári melegben.

– Az ilyen típusú tetőkertben több hely marad a kerti bútoroknak, amelyek fölé napernyőket vagy napvitorlákat helyezve védetté és stílusossá tehetjük a tetőtéri pihenőt. A sziklakerthez illő természetes, barnás árnyalatú térkövek, és a téglahatású térkövek emelik a kert hangulatát anélkül, hogy elrontanák az összképet. A kerti bútorok szempontjából nem túl praktikus, ha túl rusztikus a térkő, mert a túlzott mértékben hiányos sarkok és élek pokollá tehetik a tetőn kempingezők életét, amikor a szék és asztal lábak megtalálják a kis lyukakat.

A tetőkert tervezés részeként az aktuális térkő árakat is érdemes megtekinteni itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?