A legújabb magaságyás ötletek fából és térkőből

– Milyen szerepeket kap a modern kertekben a fából vagy térkőből épített magaságyás? –

Magaságyás korábban csak a zöldséges kertekben fordult elő, a megjelenésénél fontosabb volt a praktikussága, kevesen gondoltak rá dekor elemként kerttervezéskor. Ma a kerttervezés során sokféle szerepet kaphat, sokféle kivitelben megjelenhet: alkalmas lehet térelválasztó elemnek, részben lefedve kerti ülőkének, vagy különböző alakzatokba rendezve meg is határozhatja a kert arculatát. A tervezett funkciónak megfelelően készülhet fából, vesszőfonatból, terméskőből, vagy térkőből. Az eredeti elképzeléstől elszakadva ma már zöldségágyás mellett fűszereskert, virágágyás, mediterrán kert, vagy sztyeppeágyás is kialakítható belőle. További részletek a folytatásban:


Újdonságok a magaságyások tervezésében és kialakításában

– A tendencia az, hogy egyre kevésbé különülnek el a haszonkertek és a díszkertek, és ennek megfelelően változik a magaságyások kinézete, funkciója és kialakítása is. A zöldséges kertek fa ládáinál még az volt az egyetlen cél, hogy a zöldségágyás gondozását ússzuk meg minél kevesebb hajolással, a külalak mellékes volt. A ma létező sokféle magaságyás egyetlen közös nevezője még mindig az, hogy a termőföld és a növények magasabbra kerüljenek a környezetüknél. Azonban a magaságyás alapötlete kereszteződött más kerti egységekkel, például a terméskőből vagy térkőből emelt térelválasztó falakkal, amelyek termőfölddel és növényekkel kombinálva kiemelt virágágyásokká váltak. A korábban megszokottnál magasabbra emelt ágyásokkal jött az az elképzelés, hogy különös hangsúlyt adhatunk a kert egyes részeinek a magasra ültetett évelőkkel és dekoratív nyári virágokkal, illetve a csüngő virágzatú növényekkel. A sokféle funkciónak megfelelően sokféle kialakítással találkozhatunk.

– A virágágyás kiemelése magaságyásként fókuszba helyezheti a kisvirágú növényeket, amelyek egyébként nem érvényesülnének a magasabbak között. Ezáltal marad elég hely ahhoz, hogy a növények közé ülőhelyet is kialakítsunk magunknak deszkákból, vagy kőből. A kisvirágú és a csüngő virágzatú növények nem fognak beborítani minket szeles időben sem, zavartalanul relaxálhatunk közöttük és gyönyörködhetünk bennük. A stabilitás és a tartósság miatt ezeket térkőből, vagy terméskőből érdemes megépíteni.

– A mediterrán-ágyásba a megszokott leanderen és babéron kívül kerülhet minden más meleg és szárazságtűrő növény is, mint a rozmaring, a kakukkfű, az ökörfarkkóró és a ligeti zsálya. Ezeknek a növényeknek kimondottan érdemes térkőből építeni a magaságyást, ugyanis a térkő elraktározza a nap melegét, és hosszabb ideig biztosítja a mediterrán növények számára természetes meleg, száraz klímát. A hangulathoz illően mediterrán jellegű térköveket használjunk a kialakításhoz, és több ágyás esetén az ágyások közötti járófelületeket is burkoljuk ugyanilyen térkövekkel.

– Gondolkodhatunk sztyeppeágyásban is, ebbe árvalányhajat, ligeti zsályát és kúpvirágot ültetve igazi afrikai hangulatot kapunk, ráadásul forróságot és szárazságot is tűrő növényekkel. Ez a magaságyás készülhet Corten-acél keretből, ugyanis ez elég nagy mértékben ellenáll az időjárás korrodáló hatásának, és a növényeknek sem lesz bajuk attól, hogy az acél nyáron felforrósodik a napsütéstől.

– A sziklakertágyás jellemző növényei a lángvirág, és a ternye. Ezeket ma már nemcsak sziklákból, hanem nagyobb méretű rusztikus térkövekből is szokták építeni. A kőfal réseibe kövirózsa és más alacsony növésű párnás növények kerülhetnek.

– A fűszernövényágyás és a hagyományos zöldségágyás még mindig vesszőfonatból vagy fából készül leggyakrabban. Ezek nagyon gyorsan és olcsón megvalósítható elképzelések, és az ötletesebbek kis fémakasztókat is szögelhetnek az oldalfalukra, amelyekre kerti szerszámokat és virágkaspókat akaszthatnak. Az egyetlen gond az, hogy a fa elemek hamar el fognak korhadni, a szerkezet messze nem lesz olyan tartós, mint a terméskőből vagy a térkőből épített magaságyások.

A magaságyások falaihoz és összekötő útjaihoz alkalmazható térkövek választékát és friss árait itt nézheti meg: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?