Gyakori hibák az építkezésben és a térkő lerakásban

– Milyen hibákat kerüljünk el a ház és a térkő tervezése, kivitelezése során? –

Építtetőként sokkal jobban megéri mások hibáiból tanulni, mint a sajátunkból. Van bőven buktató a ház és a ház körüli térköves utak tervezése, kivitelezése során. A tervezés kiindulási pontja mindkét területen a következő: a jövőben várható életvitelünkhöz mennyi szobára, mennyi járműre, mekkora garázsra és térkövezett parkolóra lesz szükség. A leggyakoribb hiba, hogy a terveket nem a lakók igényeire alapozzák, hanem egy szűkre szabott pénzügyi tervre, és egy túl vázlatos kiviteli tervre. Később egy újratervezéssel úgyis közelíteni kell majd az igényekhez a házat és a kertet, de addig is felesleges rezsi költségekkel, egészségtelen körülményekkel terheli a ház gazdáit. További hasznos ötletek a folytatásban:


1. Tipikus hibák a ház tervezésénél, kivitelezésénél

– Ház építése előtt, a tervezés során először azt határozzuk meg, hogy hányan fogunk egy fedél alatt élni, ebből mennyi a gyerek, mennyi az idős, és hogy fognak-e nálunk éjszakázni barátok és rokonok. A cél az, hogy lehetőleg mindenkinek jusson saját privát tér, főleg akkor ha dolgozni vagy tanulni szándékozik otthon. A gyerekek védelmében biztonsági intézkedésekre lehet szükség, míg az időseknél inkább az akadálymentes utak, a kevés lépcső és a felesleges köröktől mentes elrendezés a legfontosabb. Ugyanígy a térkövezett kerti utakat is lehetőleg lépcső nélkül tervezzük, a botlásveszély miatt ne emeljük ki túlságosan a talajszinthez képest, és olyan térkő-szegéllyel építsük, amelynek nincs derékszögben végződő éle, amire ráeshet valaki.

– A rosszul méretezett fűtés és légkondi miatt tapasztalhatunk párásodást, penészedést, vizes és hideg sarkokat. Ha alul méretezzük a rendszert, akkor nyáron melegünk lesz és télen fázni fogunk, ha túl méretezzük, akkor „csak” túl sok lesz a rezsink.

– A szekrények és más tárolóhelyek mérete sohasem lesz elegendő, de maximum akkora legyen, hogy mellette bármelyik családtag kényelmesen tudjon közlekedni. Mostanában sokan teszik ki az összevásárolt kondigépeket az ablaktalan garázsba, ahol soha nem lesz kedv használni, így aztán hamarosan lomtárrá változik a házi konditerem. Egy nagyobb dolgozó szobát többfunkcióssá tehetünk, ha a sarokba összecsukható kondigépeket teszünk, és akár felfújható vendégágyat is tehetünk a fel mellé.

– A fény forrása lehetőleg minden helyiségben természetes fény legyen, a sötét szobák nyomasztóak és hizlalják az áramszámlát. A fénycsatorna, a tetőablak és az üvegfal is jó befektetés lehet hosszútávon.

– A szobák elrendezésénél a hálószobát tervezzük csendes, félreeső részébe a háznak, távol a garázstól, és a fürdőszobától. A konyha viszont központi helyen legyen, hogy bevásárlás után könnyen eljussunk a garázstól a hűtőig, és általában jó ha a nappali sincs távol a konyhától, főleg ha vendégek jönnek.

2. Tipikus hibák a térkövezett utak tervezésénél, kivitelezésénél

– A térköves út nyomvonalát viszonylag nehéz elrontani, mivel általában adott a kiindulópont, a kapu, és az érkezési pont, a garázsajtó, vagy a bejárati ajtó. A kettő között megfigyelhető a közlekedési útvonal, mivel a gyalogosok kitapossák a füvet, a kocsi pedig keréknyomokat hagy a sárban. Az út szélességénél vegyük figyelembe, hogy az autóból jó lenne úgy kiszállni, hogy mi is a térkövezett útra lépjünk ki, ne csak a kocsi kerekének jusson a térköves felületből. A járda szélességénél az a szempont, hogy elvileg szemből is jöhet valaki, tehát hasznos ha két embernyi szélességű utat készítünk a térkőből, ez kb. 80 – 120 cm. A várható terheléstől függően a térkő vastagsága változhat 4 és 8 cm között, de ennél sokkal fontosabb, hogy a térkő alá épített alap teher bírása megfelelő legyen.

– A térkövezett útnak olyan lejtést kell adni, hogy a csapadékvizet elvezesse a házfaltól, és aztán vízelvezető elemekkel juttassuk el egy gyűjtőbe, vagy víznyelőbe.

A jól tervezett ház megépítése előtt tekintse meg térkő kínálatunkat és a friss térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?