Mit tegyünk, ha kicsi a járdalappal burkolt terasz?

Használjuk ki jobban a helyet a járdalappal burkolt teraszon!

Itt a tavasz, eljött az idő, hogy a szabadidőnket megint a teraszon töltsük. Valószínű, hogy a tél után egy kis újraélesztésre szorul a kültéri lakosztályunk, és könnyen lehet, hogy a kis alapterület miatt el sem férnénk a szűk helyen. Az újraélesztést kezdhetjük akár a járdalapok cseréjével, vagy átszínezésével, és egy jó nagy rendrakással. De ha eleve kicsi a terület, akkor a legfontosabb a hely kihasználást segítő, ötletes bútorok beszerzése és felszerelése. További ötletek következnek a folytatásban:


1. A járdalapok cseréje, vagy átszínezése

– Ha egész télen át nem használtuk a járdalappal burkolt teraszunkat, akkor ilyenkor tavasszal kell némi bátorság az állapotok felméréséhez, és feljavításához. Kezdjük a padlótól a terasz újraélesztését, nézzük meg mennyire tépázta meg a tél járdalapokat, és a fugákat. A fugák javítása a könnyebbik feladat, használjunk átlátszó műgyanta alapú fugázó anyagot, ha szeretnénk megóvni a terasz alatti részeket a beázástól. Ha szükséges a járdalapok cseréje, akkor a lerakást inkább bízzuk szakemberre, de előtte szerezzük be a szívünkhöz közel álló új példányokat. A járdalapok színe és felületi struktúrája ad egy alaphangulatot a teraszon, de nem árt ha a csúszás mentes felületre és a jó kopásállóságra, valamint fagyállóságra is odafigyelünk. Ilyen szempontból a beton alapanyagú járdalapok biztos, hogy megfelelőek, ráadásul színben is van egész sokféle kapható. A világosbarna és a földszínű középbarna árnyalatok a legdivatosabbak jelenleg, akár pepitában egymást váltva is szokták rakni ezt a két színt.

– Kicsit kevésbé természetes, viszont sokkal olcsóbb a meglévő járdalapok átszínezése betonfestékkel. Színben korlátlan a választék, tulajdonképpen színkeveréssel bármi lehetséges. Ami a tartósságot illeti, arra egyedül a műgyanta alapú jelölőfestékek jelentenek megoldást, mivel tökéletesen tartósak, kopásállók és vízállók. Az átlátszó műgyanta fugázóanyaggal együtt alkalmazva így tökéletesen víz szigeteltté is tehetjük a járdalappal burkolt teraszunkat.

– Átmenetileg elfogadható megoldás lehet az is, ha csak egy színpompás kültéri szőnyegre ruházunk be, és ezzel takarjuk le a tönkrement járdalapokat. A tisztán tartása némi kihívást fog jelenteni, viszont ha a szobával egybenyitható teraszunk van, akkor kiválóan összhangba hozza a beltéri és a kültéri berendezést.

2. Helykímélő ötletek és bútorok

– Növények nélkül nincs értelme a terasznak, de nem muszáj dézsás vagy cserepes ültetésre gondolnunk, léteznek korlátra rögzíthető, vagy fali konzolról lelógó kaspók is. A korlát tetejére kívülről vagy belülről balkonládákat is akaszthatunk.

– A bútorok közül csak a légiesen könnyed és keskeny fajták jöhetnek szóba, a tárolásra is alkalmas nagyobb padok sajnos ilyen helyen nem praktikusak. Kulcs fontosságú, hogy a székek összecsukhatók legyenek, vagy pedig rakásolhatók, hogy egy széknyi helyen elférjen az összes. Kültérben természetesen a fabútorok helyett praktikusabb az időjárásálló műanyag, vagy rozsdamentes fém.

– Asztalból beszerezhető két lábú, vagy láb nélküli, falra rögzíthető típus. Sőt vaskerettel a korlátra akasztható asztal is létezik. Tulajdonképpen fali akasztók és konzolok segítségével rengeteg dolog tárolására lehetőség nyílik, fel lehet akasztani a párnákat, a locsolókannát, és bármi mást is aminek füle van. Akár plüss macskát is.

A kis méretű terasz újraélesztéséhez felhasználható járdalapok friss árait itt találja: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?