Mit hozott a CSOK a térkő iparágban?

– Milyen változások történtek a CSOK hatására a térkövezés területén? –

A CSOK drámai hatással van az ingatlanpiacra és az építőiparra, nem véletlenül, hiszen ez is volt a törvényalkotók célja. Az albérletbe költözéshez és a használt lakás vásárláshoz képest most sokkal kecsegtetőbb az új ház építése, az állami támogatásnak köszönhetően. Ebből következik, hogy az építőipari kivitelező cégek és szakmunkások kapacitásai sokkal hosszabb távra le vannak kötve, mint korábban, és ugyanez igaz a térkő és más építőanyag gyártó cégekre is. További információk a CSOK-ról és a térkövezésről a folytatásban:


1. Leendő ingatlan tulajdonosoknak mit érdemes tudni a CSOK-ról?

– Új lakás építtetése vagy megvásárlása esetén a három gyerekkel egy háztartásban élő, vagy ugyanezt 10 éven belül vállaló házaspárok számára elérhető a 10 milliós állami támogatás, plusz egy kedvező kamatozású lakáshitel is.

– A CSOK-kal használt lakás vásárlásra vagy bővítésre is igényelhető milliós nagyságrendű támogatás. A meglévő családi ház tetőterének lakhatóvá tétele összkomfortos önálló lakásként például 10+10 millió kategóriájú támogatásra jogosít.

– A megkötések közül talán a legfontosabb, hogy 10 évig nem szabad eladni, ez ellen a bank elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be. Kivétel ez alól, ha munkahely változás miatt másik településre kénytelen költözni az ingatlan tulajdonos, ebben az esetben az eladásra kerülő ház árából 10 millió forintot zárolnak, és ezt számítják be az új vásárlásba.

– Ha elmarad a határidőre vállalt gyerekáldás, akkor vissza kell adni a támogatás összegét, kivéve ha szakorvos igazolja az egészségügyi okokat. A visszafizetést nem éri meg sokáig halasztani, mert a jegybanki kamat ötszörösével növelik meg a fizetendő összeget.

– Válás esetén a visszafizetési kötelezettségek a vagyonmegosztás arányában oszlanak meg. Újraházasodóknak jó tudni, hogy külön házasságból származó, de egy háztartásban élő gyermekek után is jár a támogatás, azzal a megkötéssel, hogy a másik elvált szülő ugyanarra a gyermekre már nem kaphat támogatást.

– Hogy megéri-e építtetni, vagy új házat venni, az elsősorban a telek áraktól függ, ugyanis az építőanyagok ára és az építőipari szolgáltatók árai elég hasonlók a különböző országrészekben. Nyíregyházán például az átlagos telekárak négyzetméterre vetítve 80%-kal olcsóbbak Budapesthez képest. Kecskeméten az új építésű ingatlanok olcsóbbak, mint a telek ára és az építtetés összes költsége, ezért itt nem nagyon érdemes üres telket venni. Tulajdonképpen mindig érdemes mérlegelni, hogy az építkezés több idő és energia befektetéssel jár, és sokkal több idegeskedéssel, mint a kész ingatlan megvásárlása.

2. Változások a térkő szállításban és a térkövezésben a CSOK után

– A CSOK hatására első körben a jó ár – érték aránnyal működő térkő forgalmazók és térköves brigádok által vállalt határidők hosszabbodtak meg jelentős mértékben. Budapesti kivitelezők között előfordul, hogy októberig tele van a határidő napló. Térkő gyártással, forgalmazással foglalkozó cégeknél is a szokásos várakozási idő duplájával kell számolni, ami gyakran 4 – 6 közötti időtartamot jelent.

– A jelenleg érezhető leterheltség az építőiparban és a térkő iparágban valószínűleg még nem érte el a csúcsát. A jellemzően sokat hezitáló magyar építtetők nagyobb része még nem is lendült akcióba, ami részben a gyakran változó támogatási konstrukcióknak is köszönhető. A tervezéssel és az engedélyek beszerzésével is számolva biztos, hogy 2017-ben az ideinél nagyobb hullám várható.

– A kereslet növekedése hosszabb távon azt fogja okozni, hogy a térkő forgalmazók és a térköves brigádok emelni fogják az áraikat, és az extra nyereségből várhatóan növelni fogják a kapacitásaikat. Tehát most nem érdemes megvárni, hátha később jobb feltételekkel is sikerül térkőhöz jutni, és térköves szakembert szerezni. Ráadásul 2017-ben várhatóan az építési engedély beszerzését is meg fogja nehezíteni a hatóság.

Az áremelkedést megelőzve tekintse meg az idei aktuális térkő árainkat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?