Kerti munkák májusban: muskátli ültetés, járdalap választás

Muskátli ültetéssel és járdalap választással kezdjük a májust a kertben!

A kerti munkák talán legszebb része esik májusra: ilyenkor a kert virágba borítását tervezzük meg és hajtjuk végre. Ha jól választjuk meg a fajtákat, akkor egész nyáron folyamatosan élvezhetjük a virágos kert látványát és illatát. A legszembetűnőbb eredményt a szinte folyamatosan virágzó fajokkal érhetjük el, ezért a hónap sztárjai a muskátli, a petúnia, a büdöske és a paprikavirág. Gondozni azért folyamatosan kell ezeket a növényeket is, ezért jobb ha a virágágyást megközelíthetővé tesszük egy járdalapokkal burkolt kerti úttal. A folytatásban még több feladat és tipp következik:


1. A virágok ültetése és gondozása

– A virágágyás tervezéshez azt kell figyelembe venni, hogy az adott növény az év melyik szakaszában, pontosan mettől meddig szokott virágozni, és még azt, hogy az ültetés után mennyi idővel kezdi el a virágzást. Ezekből az adatokból kiindulva készítsünk egy táblázatot, egy ültetési rendet, és ügyesen rendezzük el az ágyásokon belül a fajtákat úgy, hogy tavasztól őszig folyamatosan legyen olyan növény, amelyik épp hozza a virágokat. Lehet, hogy nem mindegyik fajtát tudjuk május elején egyszerre elültetni, ezért tartsuk meg az ültetési tervet, így mindig tudni fogjuk melyik magot hova kell szórni, és pontosan mikor.

– A legegyszerűbb terv az, ha folyamatosan virágzó növényeket szerzünk be, és mindegyiket egyszerre ültetjük el május elején. Nem véletlenül a legnépszerűbb ilyenkor a muskátli, a petúnia, a büdöske és a paprikavirág. Ezek szinte megállás nélkül, folyamatosan ontják a virágjaikat tavasztól őszig, és ha megfelelő helyre ültetjük őket, akkor a gondozás csak a víz és a tápanyag utánpótlásából fog állni. A bőséges tápanyag utánpótlás nélkül sajnos nem valószínű, hogy megfelelően fognak fejlődni, és dús virágzatot fognak hozni a növények. Ezért legjobb, ha a növényekkel együtt beszerezzük a tápokat is. A tápsók és a kész tápoldatok előnye, hogy a növény könnyen felveszi belőlük a tápanyagokat, de sajnos ezeket tapasztalat hiányában könnyen túl is lehet adagolni, és akkor kiégetik a növényt. A legkényelmesebb megoldás a táprúd, amelyet a növények földjébe kell leszúrni, és az öntözés hatására oldódik ki belőle a táp. Ez a megoldás alkalmazható a szobanövényeknél, a balkonládákban és kint a kertben egyaránt. Kora tavasszal és késő ősszel szerves istállótrágyát is használhatunk ültetéskor, ezeket a földdel kell bekeverni olyan arányban, hogy 10 liter (1 vödör) föld maximum 7 dkg trágyát tartalmazzon. A tápozást soha ne vigyük túlzásba, ha sokat öntözünk, vagy sokat esik az eső, akkor ritkítsuk a táprudak leszúrásának gyakoriságát. Nagyon esős időszakban inkább térjünk át a tápoldatra, mert így kizárólag akkor kerül a táp a földbe, amikor kupakkal beleadagoljuk az öntözőkannába.

2. Járdalapok kiválasztása

– A virágágyásokhoz vezető utat és az ágyások közötti ösvényeket járdalapokkal burkoljuk elsősorban azért, hogy száraz lábbal eljussunk a lakástól a növényekig. Persze a gyakorlati hasznán kívül a járdalap esztétikai értéke sem elhanyagolható, ezért színben, formában, felületi struktúrában válasszuk ki azt, amelyik legjobban illik a környezethez. A kiválasztott járdalapot 10 – 20 évig minden nap fogjuk látni, ne csak az olcsóságra törekedjünk a beszerzéskor. A virágágyás színkavalkádját ne próbáljuk felülmúlni a járdalapok színeivel, hacsak nem az a célunk, hogy az egész kertnek játszótéri vidám hangulatot kölcsönözzünk. A másik véglet a szürke beton járdalap lenne, ami szintén nem célszerű, mert nyáron ugyan kiemeli a mellette lévő virágok színeit, télen viszont lehangoló az önmagában álló szürke felület. A legnépszerűbbek a földszínű, középbarna vagy homokszínű, azaz enyhén sárgás világosbarna színű járdalapok, mivel ezek természetes, és egyúttal visszafogott színárnyalatok, de télen mégis visznek némi változatosságot a kert színeibe. A színezett járdalapok felülete teljesen sima lehet, vagy finomszemcsés, ez az utóbbi kényelmesebb és csúszásmentesebb járófelületet biztosít. A rusztikusabb felületet keresők számára örökzöld a gyöngykavicsos járdalap, amelynek sokféle apró kavicsszem alkotja a felületét, így bármilyen színű környezethez passzolni fog, és természetességet fog sugározni, mintha nem is ipari sorozatgyártás terméke lenne.

A járdalapok méret, szín és felület választékát, valamint az aktuális járdalap árakat tekintse meg itt: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?