Járdalappal burkolt terasz hőszigetelése

Milyen rétegrendet kövessünk járdalappal burkolt terasz hőszigetelése során?

A járdalappal burkolt teraszok sok esetben lakott helyiségek fölé kerülnek, ezért a megépítésük során a lapos-tető szerkezetekre vonatkozó előírásokat kell követni víz- és hőszigetelés szempontjából. A tervezés és a kivitelezés során vétett hibák miatt a terasz alatti helyiség fűtési költsége megnövekedhet, a hőhidak miatt vizesedés és penészedés következhet be, rosszabb esetben a helyiség beázhat, és a falról lepereghet a festék és a vakolat. A legújabb energetikai szabályozások alapján a vasbeton födém feletti rétegek hőátbocsátási tényezőjének olyan alacsonynak kell lennie, hogy a feladat csak egy min. 14 cm-es polisztirol-hab réteg hőszigetelési képességével oldható meg. Az elég vastag szigetelés után általában elég vékony járdalapoknak marad csak hely. Részletek a folytatásban:


A járdalappal burkolt terasz megfelelő hőszigetelése

– Alapvetően a sorrend a következő: a födém és a hőszigetelő lapok közé mindenekelőtt egy párazáró réteget kell lefektetni. Ezt követi a megfelelő vastagságú hőszigetelő lap ragasztva, vagy súllyal leterhelve. A hőszigetelő lapokra vízszigetelő réteg kerül, amelyre legegyszerűbb esetben ágyazóhomokot terítünk, majd ráhelyezzük a beton járdalapokat.

– Nagyon fontos, hogy a párazáró és a vízszigetelő réteget fel kell hajtani a falakra minden irányban. Az illesztéseknek és csatlakozásoknak mindenhol megszakítás mentesnek kell lenniük.

– A hőszigetelő lapokat nem muszáj leragasztani, viszont szél ellen érdemes lesúlyozni őket, átmenetileg akár a teraszburkoló járdalapokkal, ha nincs más kéznél.

– A hőszigetelő lapokból léteznek lejtésadó, és lejtés korrigáló típusok, ezekkel ki lehet alakítani a megfelelő esést.

– A hőszigetelő lapok vastagságát lehetőleg az előírt hőátbocsátási tényező alapján kalkuláljuk. Ha az erkélyajtó küszöbszintje adott, és nincs már elegendő hely az olcsó hőszigetelő lapok beépítésére, akkor le kell mondanunk az olcsóságról, és drágább, de vékonyabb hőszigetelő lapot kell beszereznünk. Csak legvégső esetben menjünk bele olyan kompromisszumba, hogy helyhiány miatt az előírtnál magasabb hőátbocsátású teraszburkolatot építünk.

– A lejtésadó és korrigáló hőszigetelő lapok alkalmazása esetén is mindenhol teljesülnie kell az átlagos hőszigetelő réteg vastagságnak.

– A teraszt határoló mellvéd falakat is végig be kell borítani a hőszigetelő lapokkal, különben ezeken hőhíd fog keletkezni. Ezekre a lapokra is fel kell ragasztani egy vízszigetelő réteget.

– Az oszlopokat és egyéb tartószerkezeteket próbáljuk kiváltani, mivel ezek hőhidat fognak képezni, és lerontják a hőszigetelést. Ha nem sikerül kiváltani őket, akkor a lehető legnagyobb odafigyeléssel ezekre is hajtsuk fel a párazáró és vízszigetelő rétegeket, és a lehető legpontosabban illesszük hozzájuk a hőszigetelő lapokat.

– Az egyetlen olyan réteg, amelynek a vastagságával lehet spórolni, az a járdalap. Beton járdalapokból sok helyen kapható 3.8 mm vastagságú, ezekből egészen széles a szín- és felület választék. A Bramac márkából létezik szokatlanul vékony, 2 cm-es beton járdalap is, igaz ebből már csak néhány különböző színt választhatunk. A 2 cm alatti kerámia és gres járólapok is alkalmasak lehetnek kültéri teraszburkolatnak, azonban ezek gyakran nem úgy bírják a téli időjárást, ahogy kellene, ezért csak akkor válasszuk őket, ha a helyhiány miatt kénytelenek vagyunk.

– A járdalapok beépítése a fentebb leírt rétegrend esetén egyszerű, mert egy vékony ágyazóhomok rétegbe kell csak belefektetnünk a járdalapokat, és utána besöpörni a fugákat. Kicsit bonyolultabb, de jó helykímélő megoldás az is, ha a hőszigetelő lapokra poliészter védőfólia után aljzatbetont húzunk, és arra egy kenhető vízszigetelő réteget, majd a járdalapokat erre ragasztjuk fel.

Könnyen lehet, hogy az erkélyajtó által megszabott magasság korlátozza a hőszigetelő réteg és a járdalapok vastagságát, és emiatt drágább vagy bonyolultabb megoldásokban kell gondolkodnunk, de a jó hőszigeteléssel hosszabb távon sok fűtésköltséget spórolhatunk meg, és a jó kivitelezéssel megkíméljük magunkat a dupla munkával járó költségektől.

A teraszburkolatnak is alkalmas járdalapok aktuális árait itt találja: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?