Ötletek kiskert tulajdonosoknak téglahatású térkővel

– Hogyan építsünk teljes értékű kertet kis helyen, téglahatású térkővel? –

Elsősorban a városi kiskertek tulajdonosai keresik az elleshető ötleteket, amelyek kreativitással pótolják a helyhiányt. Az első számú tuti tipp az, hogy a kertre néző helyiségből minél nagyobb erkélyajtók vezessenek ki a zöldbe, amelyek padlótól plafonig üvegből vannak. Így a nappaliból, vagy az étkezőből mindig látható lesz a kert, szinte együtt él a házzal. Jó időben csak egy mozdulat lesz kinyitni az erkélyajtókat, és kilépni a természetbe. A téglahatású térkövek természetességét kihasználva a kis területet ügyesen megtöltjük kerti kiülővel, grillezővel és magas ágyásokkal, majd egy tükör segítségével duplájára tágítjuk ki a teret. Részletek a folytatásban:


A természetes kiskert kialakítása téglahatású térkővel, lépésről lépésre

– A kiskert építésénél a legfőbb szempont, hogy a kőből készült építmények ne csökkentsék a hely barátságosságát és természetességét, ezért az összes térkövezett járó- és pihenő felületet, a lépcsőket, a kiemelt ágyásokat, a tűzhelyet, a támfalakat és még a kerítést is ajánlott a téglahatású térkőből építeni, mivel ez a típus rusztikus, természetes és mégis elegáns alapanyag. A járófelületeknél használhatunk olyan térkövet, amelynek csak a felső 6 – 8 mm vastag kopórétege viseli a téglára jellemző vörös és terrakotta színeket, mivel ezeket a köveket a beépítés után sosem fogjuk oldalról látni. A földből kiálló építményeket, mint pl. a lépcsőfokokat, a kerítést, a támfalat, a magas ágyást, és a kerti grillt viszont kizárólag a teljes vastagságában színezett térkövekből készítsük.

– Az első lépés a kerítés építése, vagy átalakítása. Mivel a városban általában magas, tömör fal jellegű kerítéseket szoktak építeni, ezért az ajánlott koncepció az, hogy a téglahatású térkővel építsük meg a tömör falat a kívánt magasságig, majd a kész falra erősítsünk fel egy keskeny lécekből készült farácsot úgy, hogy a rács lyukain keresztül látható legyen a téglafal, de mégse csak kőből álljon a kerítésünk. A fa léceket csak gombaölővel, és átlátszó lakk rétegekkel védjük az időjárás ellen, mert így marad a lehető legtermészetesebb. A farács nemcsak azért jó, mert részben eltakarja a tömör kőkerítést, hanem azért is, mert futónövényekkel – pl. a gyorsan terjeszkedő borostyánnal – tetszés szerint be tudjuk futtatni ezeket a felületeket, hogy annyi zöldet lássunk a kertben, amennyit csak szeretnénk.

– A kerítés elé a téglahatású térkőből építsünk egy keskeny magas ágyást, amely megkönnyíti a futónövények telepítését, gondozását, mivel nem kell bokáig hajolni, ha bármi dolgunk van a növényekkel. A kert négy sarkában kicsit szélesítsük ki a magas ágyást, itt kb. 60 x 60 cm-es alapterületet hagyunk egy-egy kisebb növésű fácskának. Remek választás lehet ide a gingko biloba (páfrány fenyő), mert nem túl nagy termetű, széles leveleivel jól árnyékol, és nagyon könnyen karbantartható, ugyanis a leveleit késő ősszel az első fagy hatására egyszerre lehullatja, és nem kell hetekig takarítani alatta.

– A magas ágyások elé a térkövekből építsünk egy 40 – 50 cm széles járdát, amelyen eső után is meg tudjuk közelíteni és gondozni tudjuk a magas ágyásba ültetett növényeinket. Ezen a járdán jutunk hátra a kert végébe is, ahol a kis kerti kiülő és mellette egy kerti grillezőhely kap helyet. Természetesen a stílust követve a kerti grillt is téglahatású térkőből építjük, vagy építtetjük, és a kiülőhöz is ezzel térkövezünk le egy kb. 2 x 2 méteres felületet. A kerti kiülő melletti kerítés falra síktükröt rögzítve tágra nyithatjuk a teret a pihenni vágyók számára, persze a hatás eléréséhez a tükröt védenünk kell a csapadéktól, és rendszeresen üvegtisztítóval átmosni.

-A térkövezett részeken kívül az összes többi szabadon maradt felületet fedjük gyepszőnyeggel, és ízlés szerinti mennyiségben törjük meg a zöldet agyag cserepekbe ültetett leanderrel, vagy más, hangulatunkhoz illő színes virágzatú díszcserjékkel.

A kiskertekhez ideális téglahatású, antikolt térkövünk aktuális árát itt találja: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?