You are currently viewing Térkő szegélyezés: macskakő, tégla, stb. (vagy szegély nélkül)
Klassziko térkő ár Őszilomb mix Budapest II. kerület

Térkő szegélyezés: macskakő, tégla, stb. (vagy szegély nélkül)

Az egyik legfontosabb kérdés, amit a térkő burkolat lerakásakor feltehetünk magunknak, hogy milyen anyagokból készülhet a szegély? 

A térkő melletti szegélyek támasztó funkciót látnak el, betonágyba helyezve a helyükön tartják a térköveket, egyben tartják a burkolatot. 

A hagyományosnak mondható méteres, nútféderes típussal könnyű dolgozni, de vannak sokkal izgalmasabb, különlegesebb megoldások ezen kívül. Például az igazi bazalt macskakővel régiesen elegáns hangulatot adhatunk hozzá a térkőhöz. A téglahatású térkő, vagy bontott tégla szegélyként alkalmazva természetes eleganciát kölcsönöz a burkolatnak, és a környezetnek. De készülhet térkő szegély még öntött betonból, terméskőből, sziklákból, sőt akár üres üdítős üvegekből is. 

A folytatásban ezeket ismertetjük (1. lépés), majd azt, hogy miként oldható meg a térkövezés és a térkő szegélyezés a lehető legkevesebb vágással (2. lépés)

1. lépés: A térkő szegélyek kiválasztása

Bazalt macskakő térkő

A nagy méretű bazalt macskakő 18 x 18 x 14 cm-es paramétereivel jó erős szegélykőnek számít, amennyiben a macskakő lerakása a betonba helyezve és kifugázva történik. Ez esetben örök darab, és akár teherautóval is nyugodtan át lehet hajtani rajta. A méreténél fogva egy hangsúlyos keretet alkot a térkő mellett, biztos hogy nem marad észrevétlen, meghatározó szerepe lesz a térkő burkolat környezetének arculatában. Színben létezik fekete, a szürke különféle árnyalatai, és szürkés barna. Még érdekesebbé tehető a szegély, ha variáljuk a különböző színeket. A nagy tömörség, és az üveges szerkezet miatt a bazalt macskakő térkő nagyon tartós, fagyálló, sóálló és minden mást is kiálló megoldás. Egyedül a mérete lehet korlátozó tényező, mivel előfordulhat, hogy domboldalban a szegélykőnek magasabban kell lennie, mint a térkőnek, de ha elég magasan kiemeljük a térkő szegélyt, akkor már túl kis része marad a beton ágyazatban ahhoz, hogy stabil maradjon.

bazalt macskakő térkő

Bontott tégla szegély

A téglahatású térkő, és maga a bontott tégla is rendkívül elegáns keretet ad a térkő burkolatnak. Könnyen beszerezhető, olcsónak mondható anyag pl. a bazalt macskakő térkőhöz képest. A 24 x 12 cm-es mérettel pont elég magas ahhoz, hogy stabilan tartsa a térkövet még akkor is, ha 5 – 10 cm-rel magasabbra áll ki a térkő felülethez képest. A bazalt macskakőnél kisebb fugával érdemes lerakni, mivel a kövek mérete is sokkal kisebb. A fugákat alaposan kenjük ki habarccsal, vagy bármilyen fagyálló kültéri fugázó anyaggal, hogy a szegély ne engedje át a vizet, és ne tudjanak betelepedni a fugákba a gyomnövények. Gyalogos járdák mellett, vagy ágyás szegélyeknél lehet átlósan, átfedéssel, dominószerűen lerakni a téglákat, szorosan egymás mellé. Ez nagyon tetszetős megoldás, de nem mindig praktikus, mert aki a téglák sarka 4 – 5 cm magasan kiáll a térkő síkjából, így aki át szeretné lépni, az előbb-utóbb hasra fog esni miatta. Viszont ott, ahol nem sétálunk keresztül a szegélyen, mert nincs rá ok, ott használható, és nagyon különleges látványt nyújt a döntött téglasor.

bontott téglakő szegély

Hullámzó beton szegélyek

A kanyargós kerti utat kísérő, változó magasságú szegélyt előregyártott elemekből kirakni sokszor bonyolultabb, mint a helyszínen kizsaluzni, és betonból kiönteni. A hullámzó szegély izgalmas látványt nyújt, és szinte művészi, ahogy a különböző szinteket szép fokozatosan köti össze.

térkő szegélyezés

Terméskő 

A terméskő és a szikla nemcsak természetesnek ható, hanem tényleg természetes anyagok, szegélyként alkalmazva semmihez sem hasonlítható hangulatot adnak hozzá a térkő burkolathoz. Különböző formákban és méretekben kaphatók, biztos hozzá tudjuk igazítani a térkövek színéhez és stílusához. A fugázó anyagból biztos, hogy a szokásosnál többre lesz szükség, és az is biztos, hogy csak gyakorlott szakember tudja szépen lerakni, pontosan egymáshoz illeszteni a darabokat. Rutinosabbak akár a szegély magasításával támfal rendszereket, sziklakerteket is ki tudnak alakítani, ahol a szintek úgy kívánják.

térkő szegély lerakás

Leginkább vicces, vidám hangulatot kedvelőknek lesz elfogadható az újrahasznosított üdítős üvegekből kialakított szegély. Térkő mellé ne betonozzuk be, nehogy eltörjön és balesetet okozzon, ez inkább ágyás szegélynek, térelválasztó sávnak alkalmas, fejjel lefelé beállítva az ágyazó homokba. Legfőbb, vagy talán egyetlen előnye, hogy tükrözi a mindent újrahasznosító gazda világszemléletét. Állítólag a színes üdítős üvegeken áthatolva szépen csillan a napfény, de ehhez elég sokáig ott kell állni, és mereven figyelni az üvegeket.

A különleges szegély kiválasztása után különleges térköveink közül is válasszon egyet, a választék és a friss árak itt találhatók: Térkő árak.

Ha pedig sikerült kiválasztani a megfelelő fajtát, akkor nézzük meg, hogyan történik a térkő szegélyezés!

2. lépés: Térkő szegélyezés

A térkőszegély helyének kiválasztása

Bármilyen típusú térkövet is rakunk le, biztos hogy akkor lesz a legkevesebb dolgunk a vágógéppel, ha a két szegély közé egész számú térkő fér be, a betervezett fuga távolságokkal együtt kalkulálva. Mivel a szegélyezés a viacolor lerakása előtt történik, ezért előrelátónak kell lennünk ezen a ponton. Ha mérőszalaggal kimérjük a térkő méretének egész számú többszörösét, az is jobb mint a semmi, de biztosra csak akkor mehetünk, ha úgy járunk el, hogy az egyik oldali szegély lebetonozása után kirakunk legalább egy sort a térkőből, és az utolsó térkő mutatja meg a másik oldali szegély pontos helyét. Persze a kiválasztott helyezési mintától függően lehet, hogy még így is vágni kell majd valamennyit, de ezt is ki lehet védeni, ha olyan mintát választunk, ahol nincs szükség vágásra.

A vágás nélkül is lerakható térkő típusok és helyezési minták

Jellemzően a négyzet és téglalap alakú, vagy ezekhez egészen közel álló formák esetén van esély a vágások elkerülésére. Az egyszerű formák mellett az egyszerű minták is alkalmazása is segít csökkenteni a vágások számát, pl. a menetiránnyal és a térkőszegélyekkel párhuzamosan haladó sorok esetén biztos, hogy csak az út elején és végén kell vágni néhány darab térkövet.

Nyilván az egyenes oldalú hasáb formájú térkő illeszkedik legjobban a szegélykő mellé, ebből többféle helyezési mintával is lehet vágás nélkül boldogulni. Pl. a sakktábla mintával, és a hosszirányban futó kötéssel mindig egész kővel tudjuk zárni a sort. Nagyon esztétikus az a rakási mód is, ahol egy hosszirányba helyezett térkő mellé merőlegesen két másikat helyezünk úgy, hogy ezek rövidebb éle mutat a másik térkő hosszú éle felé. Ebben az esetben is 10 cm-es lépésenként bárhol megszakíthatjuk a mintát a szegéllyel, vágás nélkül.

térkő szegélyek

De mi a teendő akkor, ha a térkő szegély nélkül illene leginkább a kertünkbe?

Térkő szegély nélkül

A kanyargó kerti utak, ívek és körök szegélyezése elég nagy kihívás, de akár ki is lehet kerülni egy kis trükkel. Ugyanis megtehetjük azt, hogy a burkolat közepétől kifelé haladunk, így a szélső sort rakjuk utoljára, és ezt a sort helyezzük betonágyba ugyanúgy, mintha a szélső sort alkotó térkövek lennének a szegélykövek. Persze adódhat olyan helyzet, hogy muszáj leszegélyezni az íves oldalakat, ilyenkor célszerű legalább egy sort kirakni a térkőből, és az utolsó kő mellett lebetonozni a szegélyköveket. Az ívek miatt nyilván a lehető legrövidebb szegélykövekkel érdemes dolgoznunk, végszükség esetén használhatjuk a 20 x 10 x 6 cm-es hasáb alakú térkövet is szegélyként úgy, hogy betonba állítva 20 cm magas és 10 cm hosszú szegélykő lesz belőle.

A cikkben említett térkő típusokról további információ található itt: Térkő-árak.

Vélemény, hozzászólás?