You are currently viewing Növény ágyás megoldások kőketreccel és járdalapokkal
Pilis térkő Téli mix #5

Növény ágyás megoldások kőketreccel és járdalapokkal

– Hogyan alakítsunk ki növény ágyásokat kőketreccel (gabionnal) és járdalappal? –

A kőketrec, vagy más szóval gabion egy drót ketrec, melyet nagyobb méretű kövekkel, vagy más természetes anyaggal töltenek fel, ezáltal stabil fal alakítható ki belőle. Rengeteg praktikus és mutatós kerti megoldás született ezekből az alapanyagokból, nemcsak a gabion kerítés és támfal, hanem különféle ágyás szegélyek, magas ágyások, sőt kerti ülőkék, virágládák és még szemetes tárolók is. A folytatásban ma főleg a gabionnal szegélyezett növény ágyásokkal foglalkozunk, illetve a gabion kövekhez passzoló járdalapokkal, amelyekből az ágyásokhoz vezető kerti út épül:


1. A gabion kialakítása, és a különböző töltő anyagokhoz ajánlott járdalap típusok

– A gabionok építéséhez szükséges alapanyagokat, eszközöket, és a gabionok építésének lépéseit 2015. októberi cikkünkben részletesen ismertettük, itt olvasható:Térelválasztó gabion kőketrec telepítése.

– A drótketrec falai közé sokféle anyagot betölthetünk, csak azt tartsuk szem előtt, hogy a töltőanyag a ketrec lyukméreténél nagyobb darabokból álljon, és olyan anyag legyen, amelyet szívesen nézünk nap mint nap a kertünkben. Ideális töltőanyag lehet például a bontott tégla, a kulé kavics, a zúzott mészkő vagy bazalt, a terméskövek vagy sziklák, és a különböző átmérőjű farönkök. Ritkábban látott töltőanyagok a gabion üvegsziklák, az üres üdítősüvegek, a tetőcserepek, a különböző átmérőjű agyagcserepek, vagy akár a durvább szemű darált márvány, gránit, esetleg beton törmelék.

BLOG ÖTLETEK_121_Növény ágyás megoldások kőketreccel és járdalapokkal-3 BLOG ÖTLETEK_121_Növény ágyás megoldások kőketreccel és járdalapokkal-3a BLOG ÖTLETEK_121_Növény ágyás megoldások kőketreccel és járdalapokkal-3b 

.

.

.

.

– A kőketreccel szegélyezett növény ágyásokhoz vezető kerti út járdalapjainak illik összhangban lenniük a gabion töltőanyagának színével, hangulatával. Erre a legjobb példa, amikor a gabiont kulé kaviccsal töltjük fel, és a kerti utat is gyöngykaviccsal borított járdalapokból építjük, sőt a kerti út mellett is kialakítunk egy sávot kulé kavicsokból. Ugyanígy a fehér zúzott mészkő töltőanyaghoz is beszerezhető zúzott mészkővel borított járdalap, amely egyébként a fekete bazalt törmelékkel töltött gabion mellett is nagyon elegáns összképet mutat. A világosbarnás színárnyalatú terméskővel vagy a sziklákkal töltött gabion mellé szintén jól illik a rusztikus felületű zúzott mészköves járdalap, de még hangulatosabb a finomszemcsés felületű (1 – 2 mm-es kavics-szemekből álló) járdalap homokszínű színezéssel. A terrakotta színű töltőanyagok, mint a bontott tégla, a tetőcserép, és a virágcserép igénylik a szintén terrakotta színben gyártott járdalapokat. A henger alakú anyagokkal, azaz üdítősüvegekkel vagy farönkökkel töltött gabion felé vezető kerti utat stílusosan építsük lépéstávolságra elhelyezett kör tipegőkből, valamilyen semlegesebb barna árnyalatos színben, majd telepítsünk a járdalapok közé sűrű zöld pázsitot. A legolcsóbb, és őszintén szólva a legcsúnyább töltőanyag a darált beton, ehhez jók akár a kör alakú szürke beton járdalapok is, de aztán tompítsuk a nehézipari stílust a legjobb pázsitszőnyeggel és a legszebb díszcserjékkel.

– Mivel a növényágyások köré nem kell túl nagy teherbírású falat építeni, ezért itt a gabion ketrec lehet akár egész keskeny, kb. 10 cm széles. Töltőanyagnak lehetőleg minél finomabb szemű köveket válasszunk, amely még valamivel nagyobb, mint a ketrec lyukmérete, mert ha nem elég zárt a gabion fal, akkor a termőtalaj locsolás után el fog távozni a réseken.BLOG ÖTLETEK_121_Növény ágyás megoldások kőketreccel és járdalapokkal-0b2. Gabion növény ágyás fajták

– A magas ágyások virágkorát éljük, és a kőketrec egy olyan eszköz, amellyel szabadjára engedhetjük a fantáziánkat az ágyás formájával, színével, hangulatával kapcsolatban. Fából és kőből nehezebben építhető, ezért újszerű a kör alakú magas ágyás, amely fehér mészkő darabokkal feltöltve egészen feltűnő és igen mutatós jelenség lesz a kertünkben. De nem kevésbé izgalmas megoldás a hatszög alakú gabion fallal határolt magas ágyás sem, és az emelkedő csigavonalban kialakított fűszer ágyás sem piskóta. Még a kerítés mentén egyenes vonalban felhúzott magas ágyásokat határoló gabion falakat is meg lehet cifrázni úgy, hogy az egyenes falat átalakítjuk kanyargó szerpentinné, és a fal tetejére helyezett padlólapokkal ülhetővé tesszük az ágyás széleit.

BLOG ÖTLETEK_121_Növény ágyás megoldások kőketreccel és járdalapokkal-2 BLOG ÖTLETEK_121_Növény ágyás megoldások kőketreccel és járdalapokkal-1BLOG ÖTLETEK_121_Növény ágyás megoldások kőketreccel és járdalapokkal-4

.

.

.

.

.

.

A gabion fallal határolt növény ágyások köré helyezhető járdalapok aktuális árai itt találhatók: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?