You are currently viewing Vályogházak és térkövek
Gyeprácskő Pilisvörösvár

Vályogházak és térkövek

– Melyik a jó vályogház és milyen térkő illik hozzá? –

Hazánkban 700 ezer felett van a vályogból épült házak száma, ami azt jelzi, hogy valamikor ez volt a legelfogadhatóbb építkezési mód műszaki és gazdasági szempontokból. A fő előnyei a vályognak a jó hőszigetelés, a természetesség, a környezetbarát előállítás, és az olcsóság. Ma is sok minden szól a vályogházak megvásárlása, építése mellett, de vannak hátrányai is, amelyekről érdemes tudni. A cikk első részében a választás előtt állóknak mutatjuk be az előnyöket és hátrányokat, majd a folytatásban a vályogház tulajdonoknak segítünk a ház stílusához illő térkő kiválasztásában:


1. Tudnivalók a vályogház megvásárlása, felújítása előtt

– A sok jó tulajdonság ellenére nem minden esetben érdemes megvenni a vályogból készült épületet, főleg ha láthatók arra utaló jelek, hogy költséges felújítási munkákra lesz szükség az ingatlan megvásárlása után.

– A leggyakoribb hiba a vizesedő fal, amely abban nyilvánul meg, hogy a fal foltokban elszíneződik, majd egyre nagyobb darabokban dobja le a vakolatot. Kívülről a fagyok gyorsítják a folyamatot. A kijavításhoz gyakorlatilag el kell bontani a falat, és az alaptól kezdve kiépíteni a hiányzó vízszigetelést. Fontos, hogy vakolatnak csak pára áteresztő anyagot alkalmazzunk, ilyen például a mészhabarcs. A cement alapú vakolatok sajnos lezárják a víz és a pára útját, így az a falban megrekedve károsítani fogja a vályogtéglát. A hőszigetelésnél is csak lélegző anyagok jöhetnek szóba, ne használjunk hungarocellt vagy műgyanta alapú hőszigetelő vakolatot, mert vizesedni, penészedni fog a fal. Hozzá kell tenni, hogy normális esetben a fal vastagság 45 cm és 80 cm közötti, ami szükségtelenné teszi a további hőszigetelő rétegeket.

– A plafon közelében és a nyílászárok fölött látható repedések azt jelzik, hogy a fal túl van terhelve a födém által, illetve a nyílászárok felett hiányzó áthidaló miatt. Sajnos előfordul, hogy a vályogház eladása előtt a régi tulajdonos megpróbálja eltüntetni a repedéseket gyors gletteléssel és festéssel, ezért vásárlás előtt figyelnünk kell a friss festésről árulkodó foltokra, mivel a statikai hibák helyrehozása nagy költséggel jár.

– Szintén a falon látható repedések formájában nyilvánul meg az a probléma, amikor az alap süllyedés következtében széthasad a fal. Ilyenkor lentről, az alap felől indul a repedés, és felfelé keskenyedik. A folyamat ritkán szűnik meg magától, várhatóan a repedések egyre szélesebbek és hosszabbak lesznek a süllyedés folytatódásával. A javítás nagyon költséges, ha felismerjük a jelenséget, akkor gyorsan keressünk másik eladó ingatlant.

– Bár vonzó a vályogtéglák otthoni előállításának olcsósága, mivel a legközelebbi homokbányából származó meddő réteg is alkalmas lehet alapanyagnak, azonban a vályogtéglák gyártására vonatkozó szabvány sajnos nem maradt fenn, vagy nem is volt, ezért nehéz garantálni az anyag tartósságát.

2. A vályogház stílusához illő térkövek

– A vályog épületek többnyire vidéken található, stílusos parasztházak, amelyek igen nagy vonzerővel bírnak a nagyvárosokból kiszabadulni vágyók számára. A természetesebb megjelenésű térkövek élveznek előnyt egy ilyen környezetben, mint például a téglahatású antikolt térkő, amely terrakotta és bordó színeivel, valamint a formájával a bontott tégla hangulatát adja vissza. Ennél világosabb, kevésbé vörös árnyalatú a terrakotta és a homok színű, szintén téglalap alakú térkő. A hagyományőrző, régies hangulat megerősítését szolgálja a téglalap formájú térkő élletörése, ez az antikolt változat. A macskakőhöz hasonló, lekerekített oldalú klassziko kocka nevű térkő kimondottan patinás eleganciával bír, ennél a típusnál semmi szükség hivalkodó színekre, sőt a visszafogott világos szürke vagy homokszín árnyalatokban adja vissza legjobban a vidéki kúriák XIX. századi hangulatát.

A vályogház felújítása előtt vagy után mindenképp érdemes ránézni a térkő választékra és a friss árakra, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?