You are currently viewing Talajtakaró díszkavicsok a járdalapos kerti út mellé
Klassziko térkő Szürke Nagykovácsi

Talajtakaró díszkavicsok a járdalapos kerti út mellé

– Milyen talajtakaró díszköveket használjunk különböző járdalap típusok mellé? –

Talajtakarás nélkül ma már szinte elképzelhetetlen a kertépítés, nemcsak azért, mert a talajtakaró réteg megvédi a talajt a kiszáradástól és csökkenti a gyomok életterét, hanem azért is, mert díszítő elemként helyezhető el a kerti utak, a fák és a cserjék körül, kiemelve a növényeket a környezetből. Természetesen a díszkavicsok is igényelnek némi karbantartást, de sokkal kevesebbet, mint például a faháncs, mivel nem kell 1-2 évente komplett lecserélni. A járdalapokkal ügyesen kombinálva változatosabbá és szebbé tehetjük a kertet, esztétikus módon tagolhatjuk a területi egységeket, és szegélyezhetjük a kerti utakat, vagy az épületeket. A folytatásban a talajtakaró díszkövek fajtáit és színeit nézzük végig, valamint a velük harmonizáló járdalap típusokat:


1. Talajtakaró díszkövek fő típusai, alkalmazásuk

– Megjelenés szempontjából két kategóriába sorolhatók a talajtakaró díszkövek: a kerek szemcsés kavics jellegű, és a tört szemcsés zúzalék jellegű kövek. Alapvetően mindkét kategóriába tartozó díszkövek lehetnek azonos színűek és szemcsenagyságúak, viszont funkció szempontjából nem teljesen mindegy mikor melyiket alkalmazzuk. Tömörítés hatására ugyanis a tört szemcsés kövek élei jobban összefekszenek, akár járófelületnek is alkalmassá tehetők 20 mm szemcsenagyság felett, és így a gyomoknak is kevesebb hely marad, kevésbé tudnak áttörni a kövek közötti hézagokon. Ezzel szemben a kerek szemcsés kavicsok nem tömöríthetők, mivel a gömbölyű kövek elgördülnek egymáson, és így sokkal nagyobb hézag marad köztük, ahol hamar elindulhat a gyomosodás. Mivel sokak számára mégis szebb látvány a gömbölyű díszkavics, ezért ez elterjedtebb, a gyomok ellen pedig erős geotextilt szoktak elhelyezni a díszkavicsok alá. Járni így sem nagyon lehet rajta, de igazából a talajtakaróval borított területeken amúgy sem jellemző a gyalogos forgalom. Ahol a csapadékvíz elszikkasztása a cél, ott egyértelműen a kerek szemcsés kavics a nyerő választás, minél nagyobb a szemnagyság, annál jobb lesz a terület vízelnyelő képessége. Ilyen esetben feltétlen vízáteresztő geotextilt helyezzünk a kövek alá, vagy 30-40 cm-nél vastagabb kavicsréteg esetén semmit, mivel ilyen mélységben már nem kapnak elég fényt a növények ahhoz, hogy magról szaporodni tudjanak.

– A díszköveknél is igaz, hogy rendszeresen karbantartani könnyebb, mint ha hagyjuk elgyomosodni a területet, így a gazolásra ritkábban lesz szükség, és sosem fog bozótharccá fajulni. A vegyszeres gyomirtás helyett környezettudatosabb megoldás a fűkasza, vagy a kézi erő, szigorúan védőkesztyűben!

– Ha amúgy is locsolunk, akkor verjük le a port a díszkövekről is, talán szebb lesz a színük, de egyébként nem szükséges a kövek mosása, ezt az eső majd elvégzi helyettünk.

2. A különböző díszkövekkel harmonizáló járdalapok

– A járdalapok felületét borító kövek is lehetnek tört szemcsés zúzalék jellegűek, vagy kerek szemcsés kavicsosak, csak a szemcseméret jóval kisebb a járdalapok esetén, mint a talajtakaró díszköveknél. Nem feltétlen kell ragaszkodni ahhoz, hogy a tört szemcsés járdalapok mellé csak tört szemcsés díszkövek kerüljenek, illetve a kerek szemcsés járdalapok mellé csak kerek szemcsés díszkövek. A választásnál sokkal fontosabb szempont a színek harmóniája, mint a hasonló forma, a szemcseméret úgyis mindenképp eltérő lesz a járdalapoknál, mint a díszköveknél. Nem is cél az, hogy teljesen egyforma legyen a két felület, sőt az eltérő struktúrájú, de színben harmonizáló felületek mutatnak legjobban egymás mellett.

– A talajtakaró díszkövekből a legnépszerűbbek a kulé kavics, a zúzott fehér mészkő, a zúzott vörös mészkő, és a bazalt zúzalék. Ezek hazánkban sok helyen elérhetők a kereskedésekben, és közelről szállítva a fuvar tarifák sem égbekiáltóan magasak. A felsorolt díszkövekhez illő járdalapok sorrendben: a gyöngykavicsos, a fehér mészköves, a finomszemcsés vörös, és a finomszemcsés antracit színű járdalap. Egyedi, különleges megjelenésűek a gránit és márvány őrlemények, ezek léteznek fehér, szürke, zöld, fekete, vörös, sárga összetett színárnyalatokban. A járdalapok gyártásához alkalmazott mesterséges színező anyagokkal gyakorlatilag mindegyik díszkőhöz készíthető színben hasonló járdalap, amelynek finomszemcsés a felülete, ugyanis ez a legjobban és legtartósabban színezhető járófelület. Ráadásul a finomszemcsés felület a csúszás veszélyt is csökkenti, ami nem utolsó szempont havazás után, és hosszúra nyúlt kerti partik vége felé.

A felsorolt járdalapok méret- és színválasztéka, valamint az érvényes árai itt elérhetők: Járdalap árak.

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?