You are currently viewing Tippek vízparti nyaraló vásárlásához, felújításához, térkövezéséhez
Klassziko térkő Antracit Budapest-2-kerület

Tippek vízparti nyaraló vásárlásához, felújításához, térkövezéséhez

– Hol érdemes most vízparti nyaralót venni, esetleg felújítani és letérkövezni? –

A 2015-ös évben a nyaraló ingatlanok piacán is átlagosan 30%-kal nőttek az eladási árak a 2014-es árszinthez képest. Vannak arra utaló jelek, hogy 2016-ban tovább fognak emelkedni az árak, főleg a felkapottabb helyeken. A mai cikkünkben megnézzük hol tudunk vízparti nyaralót venni úgy, hogy maradjon pénz a felújításra, térkövezésre is. És ha már térkövezünk, segítünk a nyaraló hangulatához passzoló térkő kiválasztásában is:


1. Körkép a vízparti nyaraló ingatlanok piacáról

– A legnépszerűbb vízparti nyaraló övezet természetesen a Balaton környéke. A többi hazai tó általában rosszabb adottságokkal rendelkezik, nincsenek olyan nagy összefüggő strandok, és a nyaralók sokkal távolabb vannak a víztől, mint a Balatonnál. Az álom üdülő legtöbbeknek olyan Balaton parti ingatlan lenne, ahol a kertből jól látható a tó, és lehetőleg a telek végéből közvetlen be is lehet csobbanni a vízbe. Ez persze drága mulatság, és valószínűleg álom is marad az ára miatt. Befektetők számára viszont még mindig jó választás a kisebb-nagyobb Balaton parti apartmanok megvásárlása, ugyanis a kormány 300 milliárd forintot szavazott meg a Balaton átfogó fejlesztésére, amiből jobb utak lesznek, nagyobb kikötők, és szebb környezet, mindez növelni fogja az ingatlanok értékét. Ezen felül a rövid távú szálláskiadást elősegítő internetes rendszer, az Airbnb tavaly meghódította Budapestet – az összes kiadó szálláshely 10%-át birtokolják a budapesti Airbnb-s ingatlan tulajdonosok –, és hamarosan a Balaton környékét is meg fogja hódítani. A befektetők valószínűleg itt is hasonló módon fel fogják vásárolni a szálláshelynek alkalmas ingatlanokat, ami tovább fogja drágítani az árakat. Aki nem számít nagy befektetőnek, mégis ragaszkodik a Balatonhoz, annak érdemes tudni, hogy a legdrágább átlagos eladási árak négyzetméterre vetítve Fonyódon, Hévízen, Siófokon és Balatonfüred környékén várják a vevőket, míg a legolcsóbb négyzetméter árak Marcali környékén találhatók.

– A kisebb tőkével rendelkezők számára is elérhető vízparti nyaralóövezetek a Tisza-tó, és a Velencei-tó melletti területek. A Tisza-tó azoknak való, akik kerülni szeretnék a turisták tömegét, és az M7-es autópálya forgalmi dugóit. A Velencei-tó népszerűsége vetekszik a Balatonéval, ráadásul sokkal közelebb fekszik a fővároshoz, így gyorsan le lehet jutni Budapestről. Ennek megfelelően a nyaraló ingatlanok is közel háromszor annyiba kerülnek itt, mint a Tisza-tónál, főleg a tó délipart részénél, mivel jobb a tömegközlekedés, és több az elérhető szolgáltatás. A felkapottabb balatoni nyaralókhoz képest azért még mindig olcsóbbak annyival a Velencei-tó mellettiek, hogy pont belefér még a felújítás, vagy akár a térkövezés a vételár mellé.

2. A nyaralók hangulatához illő térkövek

– A Balatonnál és a Velencei tónál a XIX. századi villák polgári építészeti stílusa a legmeghatározóbb. Ezek kisebb alapterületű, patinás, visszafogottan elegáns épületek sok zölddel, parkokkal és kertekkel. A felújítás során az ipari forma és színvilág helyett olyan térkövet érdemes lerakni, amely pasztell színekkel és régi időket idéző formával rendelkezik, ilyen például a macskakőhöz hasonló formájú Klassziko térkő homok színben, vagy terrakotta és közepesen sötét barna színekben.

– A polgári villáknál szerényebb megjelenésűek, de nagyon hangulatosak a vadászház jellegű, fából épített nyaralók. Ezekre az épületekre kívül-belül jellemzőek a barna árnyalatok, fa- és földszínű bútorok, falak, burkolatok. A rusztikusabb megjelenésű, antikolt térköveket részesítsük előnyben, mint például a Pilis Antik térkő barna mix színben, azaz világosbarna, közepesen sötét barna, és sötétbarna árnyalatokban.

– Főleg a Balaton partján jellemzőek a borospincék lugassal körbevett kerti kiülőkkel. Ezekhez egyértelműen a téglahatású térkövek illenek legjobban, mint a Pilis Antik térő Vörös-tégla színben, vagy a normál Pilis térkő Homoksárga-tégla színben.

A térkövezés biztos, hogy növelni fogja a vízparti nyaralónk értékét. Első lépésként a térkövek formáit, színeit és aktuális árait tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?