You are currently viewing Aktívház falszerkezet kialakítása, térkövezése

Aktívház falszerkezet kialakítása, térkövezése

– Milyen anyagokat használjunk aktívház építéséhez, térkövezéséhez? –

Hazánkban is gyorsuló ütemben terjednek a kis fogyasztású passzívházak, az energia szükségletüket kitermelő önellátó otthonok, és a többletenergiát előállító aktívházak. A három típus inkább a gépészet szempontjából különbözik, a falazat, a szerkezet anyagai és energetikai mutatói azonosak. A falak kialakításához, és az aktívház körüli térkövek kiválasztásához ad segítséget a cikk a folytatásban:


1. Aktívház alapfogalmak

– Az aktívház a megújuló energiák által több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Ehhez olyan épületautomatikára is szükség van, amely figyelembe veszi a kinti időjárási változásokat, és a lakók szokásait is a beltérben. A geotermikus energia, napenergia és tartalékosként a fatüzeléses kazán finomra hangolva váltják egymást, hogy mindig a leghatékonyabb energia felhasználással legyenek kielégítve a felhasználói igények. Az aktívház tervezése során az esztétikus külső megjelenés mellett optimalizálni kell a térelrendezést, a nyílászárók és a falak hőszigetelését, és az intelligens épületgépészetet. A megfelelő hőszigetelés eléréséhez az épület aljzatát, falait, és födémjét megszakításmentes hőzáró burokkal kell ellátni.

– Az aktívházak falainak kialakításánál abba a problémába ütközünk, hogy a jó hőszigetelő anyagoknak sajnos nem jó a teherbíró képességük. Ezért a tudomány mai állása szerint réteges falszerkezeteket kell kialakítani, így a tartószerkezeteket teljes mértékben be lehet vonni hőszigetelő anyagokkal ügyelve arra, hogy a hőmozgása egyforma legyen a két anyagnak. A falszerkezet építéséhez fel lehet használni pl. égetett kerámia téglát, mészhomok téglát, vasbetont, pórusbetont, fapanelt. A legfőbb szempont, hogy a statikai tartó elemek megszakításmentes, hőhíd nélküli hőszigetelést kapjanak.

2. Térkövek az aktívház körül

– A kültéri térburkolatoknak csak két esetben van komolyabb befolyása a ház energia felhasználására. Az egyik eset, ha az erkélyt vagy a teraszt térkővel burkoljuk, és szeretnénk ha ez nem rontaná le az épület energiahatékonyságát. A másik eset az, amikor fűtőszálakat építünk be a térkő alá, és szeretnénk a lehető legkevesebb energia felhasználással leolvasztani róla a havat.

– A terasz vagy erkély burkolására használt térkövekkel szemben az elsődleges elvárás az, hogy vékony legyen és könnyű, hogy ne terhelje a födémet, vagy az erkély tartószerkezetét, ugyanakkor álljon ellen az időjárásnak, elsősorban a fagynak. Erre a célra a legalkalmasabb a 4 cm-es vastagságú térkő, amely mindössze 80 kg / m2, nagyon könnyű ahhoz képest, hogy tömörített beton az alapanyaga. A forma választék nem túl nagy a 4 cm-es térkövek között, gyakorlatilag egyedül a 20 x 10 cm-es hasáb alakú az egyetlen kapható típus, viszont ez a térkő tízféle színben elérhető. Energiahatékonyság szempontjából a legfontosabb tényező az, hogy a vasbeton födém és a térkő burkolat között legyen egy megszakításmentes hőszigetelő réteg, így a teraszburkolat nem fogja bevezetni a hideget a lakás belső tereibe, és nem fog hőhíd keletkezni. A megfelelően hőszigetelt teraszburkolat rétegrendjéről korábbi cikkünkben olvashat itt: Járdalappal burkolt terasz hőszigetelése.

– Ha fűtőszálakat építünk be a térkő alá egy aktívháznál, akkor illik a legkisebb fogyasztású kategóriából választani. A beépítését feltétlen bízzuk szakemberre, mert a rosszul beépített fűtőszálak több áramot fogyaszthatnak, és az is lehet, hogy nem fogják leolvasztani a havat a térkő felületéről, vagy nem ott ahol szeretnénk. A térkő maga elsősorban tömör és nagy teherbírású kell legyen, de persze az sem lenne rossz, ha közben magas hőátbocsátási tényezővel közvetítené a hőt a fűtőszáltól a hóréteg felé. Sajnos ez a két elvárás üti egymást, ugyanis jelenleg még nincs olyan térkő, amely legalább olyan nyomószilárdsággal bír, mint a beton, de jobb hővezető a beton anyagú térkőnél. Biztos, hogy a jövőben erre is lesz megoldás.

– Az aktívházak falszerkezeténél alkalmazott anyagok vastagságát is igyekeznek csökkenteni a kutató és fejlesztő mérnökök, azonban jelenleg az előírt energiahatékonyságot csak azok a falazó és hőszigetelő anyagok érik el, amelyekből végül 60 – 80 cm-es vastagságú falak lesznek. A ház körüli térkövezett járdák és kerti utak nyomvonalánál ezt próbáljuk meg figyelembe venni, nehogy úgy járjunk, hogy egy felújítás során a hőszigetelő rétegekkel felhizlaljuk a falat 40-50 cm-rel, és utána vesszük észre, hogy ezzel a járda 2/3-át el is tüntettük a szigetelő anyagok alá, és a maradék járdán már csak oldalazva, lábujjhegyen tudunk járni.

Az aktívházak körüli burkolatok kialakításához térköveket és árakat itt talál: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?