You are currently viewing Darwin-díjas esetek térkövön
Klassziko térkő Szürke Pilisvörösvár

Darwin-díjas esetek térkövön

– Darwin-díjas esetek, tanulságok és térkövek –

1994 óta a Stanford egyetemen gyűjtik a legfurcsább haláleseteket, amelyek közül a legidétlenebbet szavazás után díjjal is jutalmazzák. Azért Darwin díj a neve, mert az evolúciós elmélet atyja, Charles Darwin tiszteletére emléket állítanak azoknak az egyedeknek, akik saját idétlen halálukkal járultak hozzá az emberi faj genetikai állományának tökéletesítéséhez. Az építőiparban, és a térkő iparágban bőven akadnak legendás Darwin díjas esetek. Ilyen például az a kőműves segéd, aki a betonkeverőre támaszkodva rázni kezdte a lábát, hogy kijöjjön a szandáljába szorult kavics, és eszébe sem jutott, hogy távolabbról pont úgy néz ki, mint akit éppen ráz az ipari áram a keverőgépen keresztül. Szemfüles kollégája lapáttal akarta leválasztani az áramkörről úgy, hogy kérdezés nélkül, nagy ívben tarkón vágta vele. A térkövekhez kapcsolódó további Darwin díjas esetekről a folytatásban olvashat:


1. Díjnyertes esetek térkövön

– 1998-ban Londonban két szaki nekilátott, hogy a térkövezett tetőteraszon vágjon egy kb. két méter átmérőjű lyukat. Értették a szakmájukat, remekül haladtak, 3 – 4 óra múlva át is vágták az utolsó centimétereket a térkővel borított födémen, és valószínűleg már csak zuhanás közben jöttek rá, hogy a végén a körön belülre álltak, és a levágott betonkarikával együtt mélyrepülésbe kezdtek.

– Az 1996-os díjnyertes egy panorámás irodaház 24. emeletén a törhetetlen üvegablakról akart bemutatót tartani a kollégáinak úgy, hogy nekifutásból hozzácsapta magát az ablaküveghez. A kísérlet sikerült, az üveg nem tört el, viszont a nagy lendülettől kiesett az ablakkeretből, és a főhősünk csak az irodaház belső udvarának térkövein ért földet.

– A mobiltelefonok elterjedésével a kilencvenes évektől egyre többször mobiltelefon használók lettek a díj nyertesei. Az első az az illető, aki jobb térerő reményében felszaladt a vasúti töltésre egy térkövezett lépcsőn, közben a telefon kijelzőjét figyelve, fent azonban nem sokáig örülhetett a térerőnek, mert mögötte épp jött egy vonat, ami azonnal el is csapta.

– A 2016-os nyertes a szelfiző turista volt Kínában, aki a folyóparti térköves sétányon addig tökéletesítette a beállításokat egyre hátrébb lépkedve, míg végül beszelfizte magát a folyóba, ráadásul zuhanás közben még a fejét is beütötte. Az esetet a térfigyelő kamerák rögzítették.

– A Srí Lankai versenyző különösen hidegvérű lehetett, ő ugyanis nagyfeszültségű transzformátor melletti térburkolaton állva próbálta meggyújtani a cigijét, és persze a nagyfeszültség előbb vágta agyon őt, mint ahogy a cigi meggyulladt volna.

2. Levonható tanulságok az utókornak

– A térkövezett tetőteraszon is tartsuk be a munkavédelmi előírásokat, nem éri meg bízni a szerencsében. Ilyen esetben a rögzítő kötelek használata életet menthet(ett volna).

– Az irodaház 24. emeletén ne vagánykodjunk az ablaküvegekkel, vagy ha muszáj, akkor a belső udvaron a térköveket cseréljük le gumilapokra.

– Ne keressünk térerőt ott, ahol gyorsvonatok száguldoznak, és ne szelfizzünk haragos folyó partján, főleg nem ott, ahol látnak a térfigyelő kamerák.

– Végül pedig szokjunk le a dohányzásról, ha nem akarjuk egy transzformátorház melletti térkövön egy kupac hamuként végezni.

További Darwin-díjas esetek a darwinawards.com oldalon találhatók, viszont a hozzájuk való térkövek teljes választéka és aktuális árai meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?