You are currently viewing Újrahasznosított anyagok a térkő szakmában
Klassziko térkő Őszilomb barna-sárga Pilisvörösvár

Újrahasznosított anyagok a térkő szakmában

– Milyen újrahasznosított anyagok léteznek a térkő szakmában? –

Múlt heti cikkünk lényegében az emberi hülyeségről szólt, viszont ma az újrahasznosítás témaköréhez kapcsolódva az emberi ötletesség kerül a fókuszba. A térkő szakmában nap mint nap rengeteg okos megoldást látunk, amelyek bizonyítják, hogy a hulladéknak hitt anyagokat még nagyon is jól lehet hasznosítani. A folytatásban ezeket a térkövezéshez kapcsolódó megoldásokat részletezzük:

.

.

.


1. Újrahasznosított anyagok a térkő gyártás és a térkövezés területén

– A darált beton a legjobb példa arra, hogy a hulladéknak tűnő anyagok hogyan kerülhetnek vissza alapanyagként az építőipari körforgásba. Térkövezés előtt ugyanis nagyon sok esetben az a kiinduló helyzet, hogy öntött beton járdát vagy kocsibeállót kell felbontani, és konténerbe helyezni, majd jó pénzért elszállíttatni. Dupla nyereség, ha a térburkoló mester rendelkezik betondaráló géppel, amely útalap építéshez ideális méretűre zúzza a feltört beton darabokat, és így nem kell murvát rendelni a térkő alapozásához, ráadásul sittet sem kell elszállíttatnunk a végén. További előny, hogy a darált beton teljes mértékben fagyálló, és a zúzott darabok tömörítés után tökéletesen tartják egymást, nem fog egykönnyen megsüllyedni a rárakott térburkolat.

– Osztályozott szemszerkezetű zúzott üvegből főleg dekorációs célra használható termékeket szoktak előállítani. A térkő gyártásban még nem terjedt el, pedig a zöld és barna színű üvegdarabok nagyon feldobják a térkő felületét, főleg napsütésben. A közhiedelemmel ellentétben a darált üveg nem sérti fel a kisállatok tappancsát, és az ember talpát sem, legalábbis ha 3 mm-nél nem nagyobbak a szemek a térkő felületén.

térkő-üveggel

– A térkő mellé beépített szegélyek elsősorban tartó funkcióval bírnak, de persze léteznek olyan térkőszegélyek is, amelyek inkább az érdekes megjelenés, vagy a figyelem felkeltés miatt vannak a térkövek mellett. Ilyen célra sokféle anyag alkalmas lehet, a legutóbbi trend például az, hogy üdítős vagy sörösüvegekből készül a térkő melletti szegély, ugyanúgy híg betonba állítva, mint a hagyományos szegélyeknél. Ha már itt tartunk, az újrahasznosított műanyagból gyártott műanyagszegélyek bár nem jobbak, de valamivel olcsóbbak, mint a beton térkőszegélyek.

– A nem visszaváltható üdítős üvegektől egyébként úgy is meg lehet szabadulni, hogy fémketrecből (gabionból) készítünk támfalat, vagy térelválasztó falat. A fémketrecbe aztán bármit be lehet tölteni, akár az üdítősüvegeket, vagy a bontott téglát, rönkfát, sőt szinte bármilyen egyéb építési hulladékot.

– Inkább az érdekesség kategória, de tény, hogy a térkő legfőbb alapanyaga, a cement előállítása során is újrahasznosítanak valamit, méghozzá a kohósalakot. Ezért is hívják pernye-portland cementnek. A cement színét ez a tényező befolyásolja, így a natúr szürke térkövek gyártásánál lényeges, hogy mindig ugyanolyan mennyiségű kohósalakot tartalmazó cementből készüljenek a szürke térkövek.

2. Térkövezéshez kapcsolódó egyéb érdekes újrahasznosítások

– A gumi járdalapok, vagy más néven gumi téglák gyártásához alapanyagként már a kezdetek óta ledarált gumiabroncsokat használnak. A gumi járdalapok egyébként ott tesznek jó szolgálatot, ahol a beton térkő nem elég rugalmas, vagy nem elég gyerekbarát, például játszótereken, futópályákon, néha még lóistállókban is.

– A térkő csomagolásához és szállításához szükséges raklapokat sok helyen csak korlátozott ideig váltják vissza, így régebben gyakran tűzifa lett belőlük. Néhány éve nagy divat lett a raklap bútor, sőt ma már a raklap kerítés és raklap virágállvány is gyakori látvány.

Raklap_bútor

A bármikor felszedhető és újra lerakható térkövek listáját és friss árait tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?