You are currently viewing Mennyi ideig tart a térkő lerakása?
Klassziko térkő Barna és Homokszín Pilisvörösvár

Mennyi ideig tart a térkő lerakása?

– Milyen átlagos átfutási ideje van a térkő lerakásnak? –

A térkő beépítése nem kis rendetlenséggel és kényelmetlenséggel jár, nem csoda, hogy az emberek többsége szeretne minél előbb túl lenni rajta. A mai cikkünkben átnézzük, átlagosan mennyi idő alatt szokott elkészülni egy komplett ajánlat, és az ajánlat elfogadása után mennyi idővel lehet végre használatba venni az új térkő burkolatot:

.

.


1. Az átfutási időt befolyásoló általános tényezők a térkő iparágban

– A globális gazdasági válság idején a hazai építőipari forgalom fokozatosan közelített a nullához. Ennek következtében sok építőipari szakember, köztük a térburkoló mesterek, de még a segédmunkások is külföldre költöztek szerencsét próbálni. Idén a Családok Otthonteremtési Kedvezménye és más nemzetgazdasági szintű változások miatt visszatért a lendület az építőiparba és azon belül a térkő iparágba, de jelenleg sokkal kevesebb a szolgáltató, mint amennyire szükség lenne. Ezen okok miatt a térkő burkolatotok kivitelezése is sokkal tovább tart a korábbi évekhez képest. Akadnak térköves mesterek, akik már most be vannak táblázva 2017 tavaszig!

– Az itthon maradt térburkoló mesterek kapacitása nagy átlagban 1 – 2 hónapra van lekötve. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes ajánlatot kérni tőlük, csak most jóval hosszabb válaszidőre kell számítani, és jóval korábban kell elindítani a térkő és a lerakás megrendelését, mint a régi szép időkben.

– Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a térkő burkolatok kivitelezése szezonális szolgáltatás, tavasszal rengetegen szeretnék egyszerre elkezdeni, és késő ősszel is sokan szeretnék egyszerre befejezni, még az ünnepek előtt. Ennek megfelelően március elejétől május végéig sok térköves mester csak a megrendelés után 2 hónappal tudja megkezdeni a térkő lerakást, aztán ez nyár közepére lecsökken 3 – 4 hétre, de ősszel megint 1 – 1,5 hónapos várakozási idővel kell számolni.

– Színesíti a helyzet összetettségét még az időjárás is, ugyanis -5 Celsius fok alatt nem építhető be a térkő, és felhőszakadások idején is gyakran fel kell függeszteni a munkát akár 1 – 2 napra is. A túl nagy meleg is lassíthatja a munkavégzést, bár erre a 2016-os évben még eddig nem volt példa.

– A helyi körülmények közül lassítja a térkő burkolat kialakítását, ha a térkövezésre kijelölt felület nagyon osztott, vagyis sok kisebb felületből áll össze, amelyek nincsenek közvetlen közel egymáshoz. Ugyanígy a telken belüli nagy szintkülönbségek, és a talaj minősége is kihat a térkő lerakás időigényére.

2. A térkő lerakás munkafázisainak időigénye tételesen (100 m2 körüli felületet, 4 fős brigádot feltételezve)

– A helyszíni felmérés, és ajánlatírás az általunk ajánlott térburkoló mesternél 1 héten belül lezajlik az ajánlatkérést követően. Az ajánlat elfogadása után szezontól és kapacitás kihasználtságtól függően 4 – 6 hetet várni kell a munkakezdésig.

– Az első munkanap általában elmegy az ajánlat utolsó egyeztetésével, a térkövező brigád felvonulásával a területre, és a szintek meghatározásával, kitűzésével.

– A térkövezés második napján az esetleges bontások következnek (szükség esetén), ez általában földmunkagéppel történik, és 0,5 – 1 napig tart. Ha szűk a hely, vagy a talajviszonyok nem engedik a gépi munkavégzést, akkor marad a kézi bontás, ami 1 – 2 napot szokott igénybe venni.

– A föld kiszedés, tükör kialakítás szintén 0,5 – 1 napos átfutással történik géppel, kivéve ha valamiért nem lehet gépet használni, mert kézzel ez a feladat is eltart 1 – 2 napig.

– Az alépítmény, vagy más néven fagyvédő réteg a térkő alatti teherhordó funkciót is ellátja, ezért a terítés után alaposan meg kell döngölni 10 cm-enként, ez általában 1 napot szokott igénybe venni.

– A térkő lerakása előtt kell beépíteni a térkőszegélyeket, amelyek körbezárják és összetartják majd a térkő burkolatot. Ennek lépései az alapárok ásás, betonozás, beállítás. Ez összesen maximum fél napig szokott tartani.

– A térkövezés befejező lépései az ágyazó homok szintre húzása, a térkő lerakása, igény szerinti méretre vágása, a fugák besöprése, a térkövek bevibrálása. Ez a térkő méretétől, és a helyezési minta bonyolultságától függően 0,5 – 1 nap szokott lenni.

– Az összes munkafolyamat a felvonulástól a véglegesítésig átlag 5 napot vesz igénybe, de érthető módon a térburkoló mester kénytelen 6 – 7 napot számolni, mivel sok a nehezen befolyásolható tényező, mint pl. az időjárás, az építkezésen dolgozó más brigádok igényei, és az anyagok szállítása során összeadódó várakozási idők.

– A térkő lerakáshoz kapcsolódóan gyakran kell megoldani olyan feladatokat, mint pl. a folyóka, vízelvezető rendszer és összefolyó kialakítás, vagy a vízóra akna szintre emelése, esetleg a kerítés alap és a ház alap szintre hozása fagyálló anyagokkal. Ezekkel együtt már előfordulhat, hogy akár maximum 8 napig is eltart a térkövezés az első kapavágástól a kész térkő burkolat átadásáig.

A térkövezés megkezdése előtt ne felejtse el megtekinteni a legfrissebb térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?