You are currently viewing Térkövezés előtti teendők a kertben
Klassziko térkő Őszilomb Pilisszentiván

Térkövezés előtti teendők a kertben

– Milyen kerti feladatokat fontos elvégezni a térkő lerakás előtt? –

Új építésű kertes házaknál rögtön a ház felépítése után jön egy újabb gyönyörű kihívás, a kert tervezése és megvalósítása. Egy modern kertet manapság nehéz elképzelni térkő burkolatok nélkül, és előbb-utóbb be is tervezi mindenki a térkövezést, inkább csak az a kérdés, hogy ki mikor engedheti meg magának az ezzel járó kiadásokat. De addig is, amíg összejön a pénz a térkő beszerzésére és beépítésére, érdemes végiggondolni, hogy mit hogyan fogunk elrendezni a leendő kertben, már jóval a térkő lerakás megkezdése előtt. A folytatásban ezt fogjuk részletezni:

.

.

.


1. A térkő lerakáshoz közvetlen nem kapcsolódó tereprendezési feladatok

– A földmunka gépek és a konténer nem mindig fognak beférni a kertbe, vagy legalábbis nem nagyon fogjuk akarni később a térkövezés, gyepesítés, növény ültetés után. Ezért itt az elején gondoljuk végig, akarunk-e például nagyobb fákat ültetni, mert azoknak legalább egy köbméter föld kiszedésével jár az elültetése. Vagy akarunk-e esővízgyűjtő ciszternát, esetleg kerti tavat, szökőkutat, medencét, mert ezek helyének kialakításához nem kis munkagépek kellenek. Az elbontásra váró épületek, nagyobb méretű maradék építőanyagok, eltakarításához is gyakran nagyobb gépekre lehet szükség.

– Próbáljuk megmenteni a természetes termőföld réteget, amíg nem keveredik a mélyebben lévő, humuszban szegény talajrétegekkel. Keressünk egy sarkot a kertben, ahol nem zavar, és egy nagy kupacba halmozzuk fel a termőföldet, majd takarjuk le fóliával, lehetőleg erős, sötét színű fajtával.

– Tervezzük meg előre a növények helyét, de ne vegyük meg előre őket, mert nagyon valószínű, hogy a térkövezés és más munkafolyamatok során kárt tennénk az ültetés után még gyengélkedő növényekben.

– Tervezzük meg a terasz és a kerti kiülő helyét, a kocsibeálló, és a járda nyomvonalát, jelöljük meg minden olyan részét a kertnek, amelyet térkővel vagy más burkolattal fogunk borítani. Ezeket a felületeket később, pl. a térkő lerakás után nem szívesen bontanánk meg, hogy alatta elektromos kábelt, vagy öntözőrendszerhez való csöveket vezessünk el. Ezért még a térkövezés előtt módszeresen helyezzünk el az utak alatt keresztben futó, masszív műanyag csöveket kb. 110 mm átmérővel, hogy később ezekben futhasson minden kábel és cső. A tervrajzunkon nagyon pontosan jelöljük be ezeknek a csöveknek a helyét, különben több energiát fog elvinni a csövek megkeresése, mintha felbontanánk a térkő burkolatot és új csövet helyeznénk el alatta.

2. A térkő burkolat alapjának előkészítése

– Sokan nem tudják, hogy a térkő burkolat alapját képező murvát érdemes előre megvenni, és szétteríteni akár évekkel a térkő beszerzése és lerakása előtt. Így megoldjuk a csapadékvíz elvezetést, és nem fogjuk megismerni a térkövezés előtti sárdagasztás borzalmait. Ahhoz, hogy ne vállaljunk magunkra felesleges költségeket és feladatokat, előre meg kell határoznunk a rétegek jövőbeli helyét. A garázs vagy a kapu leendő küszöbszintjétől induljunk ki, ugyanis ez lesz a jövőbeli térkő felület végleges magassága. Innen lefelé szedjünk ki min. 30 cm földet, illetve amennyit a hozzáértő mesteremberek javasolnak. Szerencsés esetben a kiemelt földet rögtön fel is tudjuk használni a kerten belül. Ha nem, akkor sajnos konténert kell rendelnünk, és fájó szívvel el kell szállíttatnunk a kitermelt termőföldet. A föld kiszedése után a terveknek megfelelő sík egyenes föld felületeket kell látnunk, szaknyelven ezt nevezik tükörnek. Az esetek többségében az első 10 cm-es réteget durvább, nagy szemű kövekből kell kialakítani, a 20 – 55 mm-es murva alkalmas erre, és szinte bármelyik tüzép telepen megkapható. Ez a réteg döngölés után megakadályozza, hogy a járművek felülről érkező nyomása belenyomja az esővíztől felpuhuló talajba a térkő alapjául szolgáló finomabb murvaréteget. A 20 – 55 mm-es kövekre aztán rá kell teríteni a finomabb, kőlisztet is tartalmazó 0 – 20 -as murvát, és a szétterítés után ezt is meg kell tömöríteni. Arra ügyeljünk, hogy a tömörítés után a murva teteje még mindig a leendő küszöbök szintje alatt legyen 10 cm-rel, hogy később még legyen hely a 4 cm vastag ágyazó homok rétegnek és a 6 cm vastag térköveknek. Természetesen a térkő vastagsága eltérhet a 6 cm-től, tulajdonképpen 4 és 6 cm-es vastagság között minden köztes méretben is léteznek térkövek, ennek megfelelően kell kialakítani a burkolat alapját képező murvaréteget. A kőporos 0 – 20 -as méretű murván aztán nyugodtan járhatunk gyalog, személyautóval, vagy teherautóval, és nyugodtan eshet rá az eső, vagy akár locsolhatjuk is permetezőre állított szórófejjel, ugyanis a térkő lerakása előtt nem baj, ha megsüllyed, sőt annál jobb, minél jobban betömörödik. A későbbiekben, amíg rá nem kerül a térkő a murvára, védekezni kell a gyomosodás ellen vegyszerrel, vagy simán két kézzel.

Ha eljön az idő, akkor majd tekintse meg a friss térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?