You are currently viewing Családi ház keresés gyerekkel – a gyerekszobától a térköves udvarig
Klassziko térkő Szürke és Antracit Budapest III. kerület

Családi ház keresés gyerekkel – a gyerekszobától a térköves udvarig

– Gyerekes családoknak milyen elrendezésű családi házat érdemes választani? (gyerekszoba, térköves udvar, …) –

A CSOK támogatást igénylő családok közül sokan keresnek most új építésű, vagy használt kertes házat. Vannak akiknél még csak tervben vannak a gyerekek, és vannak akik már a gyerekekkel együtt keresik az ideális otthont. A gyerekbarát elrendezésnek biztosan tartalmaznia kell gyerekszobát a zavartalan pihenéshez, és térkövezett udvart a szabadtéri programokhoz. További szempontok a választáshoz a folytatásban következnek:


1. Megfelelő környezet kiválasztása

– A belváros kényelme és a város széli zöld övezet közötti választás sosem könnyű. A belvárosban kényelmes az élet, mert minden közel van. Könnyű megoldani a közlekedést akár saját autó nélkül is, viszont általában kicsik a telkek, épphogy valami kis kerttel. Ilyen környezet alkalmas lehet a felnőtteknek egy gyors feltöltődésre, de egy gyereknek itt nincs elég hely futkározni, játszani, kellemesen lefáradni estére. A belvárosi kiskert ráadásul gyakran csak egy térkövezett kocsibeállóból áll, esetleg egy keskeny pázsit csíkból és egy szintén térkővel burkolt kerti pihenőből. Ilyen kis helyen növényeket is inkább csak dézsában vagy balkonládában látunk. A belvárosi életkörülmények többnyire a nagyobb gyerekek igényeihez illenek, akik már külön programokra járnak, és buliznak. 18 év alatti gyermekek számára kimondottan a zöld övezeti, kertes házak az ideálisak, olyan udvarral, amelyben a zöldfelület és a térkő burkolat aránya pont megfelelő.

2. A ház megfelelő elrendezése

– A családi ház megvásárlása előtt mindenekelőtt az ablakok helyzetét érdemes megfigyelnünk. Fontos, hogy előbb-utóbb minden gyermeknek legyen saját szobája, és a gyerekszoba mindig kapjon elég napfényt, azaz a szoba ne legyen északi tájolású, és az ablaka ne legyen túl kicsi. Ha több gyermek van betervezve, mint amennyi szoba van a házban, az nem feltétlen baj, mert a szobák utólag megoszthatók belső válaszfalakkal, amennyiben az így keletkező összes helyiségnek jut saját ablak.

– Főleg a kisgyerekeseknek ajánlott átgondolni, hogy esetleg egy egyszintes, lépcső nélküli ház mellett tegyék le a voksot, mert a szintkülönbségek, a lépcsők mindig nagy veszélyforrást jelentenek a kicsikre nézve.

– A használatban lévő gyerekruhák és gyerekjátékok hamar átkerülnek a lomtárba, ehhez bőven kellenek majd szekrények beltérben, és akár kültéri tárolók is, pl. egy kerti szerszámos tároló nagyon hasznos lehet.

3. A térkövezett udvar elrendezése

– A kert térkövezett része alkalmas lesz labdajátékokra, biciklizésre, engedékeny szülők esetén kréta firkák készítésére is. Ha van elég hely, akkor a gyermekek számára maga a paradicsom, egy játszóházzal, vagy legalább egy mászókával rendelkező kertrész. Ezek alatt, ha nincs, akkor be kell szerezni a gumi térköveket, vagy gumi járdalapokat, mert rengeteg sérüléstől fogja megóvni a gyermekeket.

– A vásárlás után próbáljunk minél kevesebbet változtatni a meglévő kerten. Pl. az évek alatt bujává fejlődött fákat és cserjéket lehetőleg hagyjuk a helyükön, a gyerekeknek kiváló bujkáló helyként fognak szolgálni. Egyébként is megvan a bája pl. egy régi padnak, egy bemohásodott térburkolatnak, vagy egy besötétedett fa madáritatónak. Ha lehetséges, hagyjuk, hogy a múlt és a jövő összeérjen a gyermekek számára vásárolt régebbi telepítésű kertben.

Ha nincs elég térkő az új kertes házban, vagy netán egyáltalán nincs is, akkor feltétlen tekintse meg az aktuális térkő árakainkat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?