You are currently viewing Térkövek körházhoz és homokzsák házhoz
Klassziko térkő Szürke Pilisvörösvár

Térkövek körházhoz és homokzsák házhoz

– Térkő lerakási tippek a körházak és homokzsák házak építtetőinek –

A körház állítólag nyugtatja a lelket, de gyakorlatiasabb előnyei is vannak: földrengésbiztos, stabil, olcsó alapanyagokból és gyorsan megépíthető, általában jobb az energiahatékonysága, mint a kockaházaknak. Az építkezés során két dolog jelenthet komolyabb akadályt: a tetőszerkezet, és a ház körüli térkő burkolatok, amelyeknek valamennyire illene lekövetni a ház íveit. A körházak további előnyeit és hátrányait, valamint a térkő lerakás fortélyait a folytatásban részletezzük:


1. A körház és a homokzsák ház előnyei és hátrányai

– A körházak és a zöld házak fogalma elég közel áll egymáshoz, ugyanis a zöld házak gyakran kör alakúak, mivel az olcsó, természetes alapanyagok lehetővé teszik a kör alakú fal kialakítást, amely stabilabb és energia hatékonyabb, mint a hagyományos négyszög formák.

– A homokzsák építkezés egy különösen gyors, olcsó, és környezetbarát megoldás. Alapanyagok és hőszigetelés szempontjából hasonlít a vályogtégla építkezésre, de még annál is olcsóbb és gyorsabb. A technológia lényege, hogy speciális műanyag zsákokba helyben kitermelt, nedves földet töltenek, és a zsákokat szorosan egymáshoz rögzítik, hogy ne tudjanak kimozdulni a helyükről. A ház alapja egy nagy méretű kaviccsal, vagy terméskővel feltöltött árok, amely főleg a stabilitás érdekében kör alakú szokott lenni. A zsákokat speciális drótokkal rögzítik egymáshoz, sorról sorra helyezik egymásra őket. Az ajtók és ablakok kereteit fából készítik, és a zsákok felhalmozása előtt már a helyükre kell kerülniük. A gerendákat műanyag kötelekkel alaposan rögzítik a falakhoz, majd a tetőszerkezet következik, amelyet a környezetbarátság jegyében végül náddal fednek le. A zsákok között hézagokat glettelő és vakoló anyagokkal el kell tüntetni, és már kezdődhet is a belső padlóburkolat kialakítása, majd a körházhoz illő íves térburkolat beépítése.

– Az interneten átlagosan 5 – 10.000 USA dollár közötti összegeket emlegetnek egy 3 méter átmérőjű körház önköltségeként, ez jelenleg kb. 1.35 – 2.7 millió forint. A kalkuláció nem tartalmazza a telek árát, és semmilyen munkadíjat, mivel az ilyen házak gazdái nemcsak kitalálják, hanem meg is építik a szuper környezetbarát otthonukat.

2. Tippek a körház melletti térkő burkolatok kialakításához

– Körházak esetén praktikus és esztétikus az ívelt oldalú, macskakő formájú (klassziko nevű) térkő lerakása. Például a házhoz vezető kocsibeállónak nem muszáj íveltnek lennie, de elég furcsán néz ki a szögletes téglalap alakú térkőből épített nyíl egyenes burkolat a kör alakú ház mellett. A dolog praktikus oldalát úgy lehet szemléltetni, ha valaki megpróbál egy körívet kirakni szögletes térkövekből. Az fog történni, hogy amikor a belső íven a kövek egyik fele összeér, akkor a kövek másik végén minimum 2 cm-es hézag keletkezik. Az ívelt oldalú térkövek esetén ez a hézag jelentősen kisebb, sőt, szükség esetén még be lehet vetni a direkt erre a célra kifejlesztett ék alakú tagját is ennek a térkőcsaládnak.

– Az ívelt térburkolat megépítését is a tükör kialakításával, és a szegélyezéssel kell kezdeni. Főleg kis átmérőjű körházaknál előfordulhat, hogy az egy méteres szegélyekkel lehetetlen kirakni azt az ívet, amely pontosan követi a házfalat. Ilyenkor eltávolodhatunk a szegéllyel akár 1 – 1,5 méterre a házfaltól, és az így keletkező sávot kitölthetjük kulé kaviccsal. Jó eséllyel ezt az enyhébb ívet már sikerülni fog lekövetni az egy méteres szegélyekkel. Ha nem, akkor már csak a gyorsvágó és a kővágó korong jelenthet megoldást.

– Az ívelt oldalú térkőből köröket is kialakíthatunk a kocsibeálló közepén díszítésként. Ez egy kör alakú ház mellett nagy tetszést fog aratni. A térburkoló mester szempontjából kevésbé várható a lelkesedés, ugyanis neki minden egyes követ méretre kell majd vágnia ott, ahol a kör és az egyenes felület összetalálkozik.

A Klassziko térkő és az összes többi típus friss árait itt találja: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?