Tégla boltív építése — akár tégla hatású térkőből is

A boltív valaha az egyetlen tartós építészeti megoldás volt a falak és az oszlopok közötti távolságok áthidalására. 

Emiatt ma is a régiesen elegáns épületek fő stíluseleme, szinte mindenkiben romantikus hangulatot és csodálatot ébreszt.

tégla boltív építése

De hogyan építhető fel, és mi a helyzet akkor, ha nem téglából szeretnénk kialakítani?

Tégla boltív építése — akár tégla nélkül is!

A téglához hasonló méretű és színvilágú térkövek kezdenek visszatérni az otthonaink belső tereibe, és sok helyen a kertekben is megjelenik, mint díszítőelem. 

A megfelelő térkő beszerzése után tulajdonképpen magunk is elkészíthetjük kerti kiülőnk boltíves bejáratát. 

Bár sokan bonyolultnak hiszik, a leírás alapján egész könnyű boltívet alkotni térkő elemekből.

Tégla hatású térkő

boltív kialakítása falazása

A tégla hatású térkő valószínűleg sosem fog kimenni a divatból. 

Emellett a pattintott élek antik hangulatot biztosítanak a terméknek, és ezt a vörös téglához hasonló színvilág is fokozza. 

Az egyszerű, modern formát jól sikerült ötvözni a régi tégla épületek hangulatával, és ez a párosítás a jelek szerint sokak ízlésével találkozik. 

Amennyiben bárki kiváncsi arra, hogy mi minden alakítható ki a tégla hatású térkőből, itt találhat rá remek példákat.

Boltív készítése téglából vagy térkőből: a tervezéstől az oszlopok felfalazásáig

A kerti kiülőhelyet egy boltíves bejárattal változtathatjuk romantikus szerelmi fészekké. Ehhez a legszebb, legkézenfekvőbb alapanyag sokak számára a tégla, pedig a téglahatású térkő még jobb megoldás lehet, hiszen ötvözi az égetett tégla hangulatát és a beton térkő tartósságát, fagyállóságát

A méret sem mellékes. Bármit is használunk, lehetőleg a kisméretű tégla 24 x 12 x 5 cm-es méreteit vegyük alapul, így térkő esetén a kisméretű téglához közel álló, téglalap alakú térköveket használjuk.

A tervezéshez a két legfontosabb tudnivaló az, hogy az oszlopoknak két tégla vagy térkő vastagságúnak kell lenniük, és a legkönnyebben kivitelezhető alakzat a félkör ív. Az átlagos, 5-6 cm vastagságú téglákat vagy térköveket félkörívben rakva, maximum 75 – 80 cm oszloptávolságot tudunk biztonságosan áthidalni. 

Az alapnak elég nagy teherbírásúnak kell lennie, mert az oszlopok tövében viszonylag kis alapterületen jelentkezik az anyagok súlyának összes nyomása. Nemcsak közvetlen az oszlopok alatt kell alapot építeni, ki is kell szélesíteni az oszlopok külső oldala felé, és össze is kell kötni a két oszlop alapját, nehogy elkezdjenek süllyedni egymástól eltérő mértékben. Kb. 40 cm mélyen emeljük ki a földet, és a helyére tömörítsünk be 25 cm homokos kavicsot a fagyvédelem érdekében, majd a maradék 15 cm-t töltsük be hígbetonnal, és a betonvasat se sajnáljuk ki belőle. A betont húzzuk le szép simára, vízmértékkel ellenőrizzük, hogy az alap végig tökéletesen egy síkban legyen. Ha megkötött, akkor kezdhetjük is az oszlopok felfalazását.

A boltív falazása

A boltív falazáshoz először is keverjünk be egy adag habarcsot, majd helyezzünk két téglát vagy térkövet párhuzamosan egymás mellé, és a tetejére egyenletesen terítsünk 4-5 mm maltert. Fontos, hogy minden sort az alatta lévőhöz képest merőleges irányba helyezzünk, hogy kötésben legyenek a sorok. A két oszlopot egyszerre építsük, sorról sorra ellenőrizzük, hogy az oszlopok teteje mindig vízszintet mutasson. Ha elértük a kívánt magasságot, akkor hagyjuk egy napot kötni az anyagot, addig úgyis el kell mennünk barkácsboltba deszkákért és szögekért. 

Magát a félkör ívet meg kell csináltassuk fából egy jó asztalossal, ezt az egyet nem érdemes sajátkezűleg összeeszkábálni!

A boltív kialakítása térkőből vagy téglából

A félkör íves famintát helyezzük be az oszlopok közé, és rögzítsük a megvásárolt lécekkel és szögekkel úgy, hogy stabilan a helyén maradjon, és még egy vagy két sor téglát vagy tégla méretű térkövet is elbírjon.

A téglákat, térköveket élükre állítva kell egymás mellé helyezni, mindkét oszlop felöl fokozatosan a középpont felé haladva. Természetesen a kövek közé itt is habarcs kerül, alul fél cm körüli vastagságban, felül egy és másfél cm közötti vastagságban.

Térkő esetében a fuga távolságokkal úgy kell játszani, hogy a végén pont elférjen középen egy egész térkő záróelemként. A záró elemet faékkel kell kitámasztani mindkét irányból, viszont az ékeket ki is kell venni még mielőtt teljesen megköt a habarcs. Ilyen módon a térkövek helyzete még kis mértékben tud változni, és jobban szétoszlik a kövek között keletkező nyomóerő. A kötőanyag teljes megszilárdulása után pontosan ugyanezekkel a lépésekkel helyezzük fel a második sor térkövet is.

Levezetésként a térkövek közötti hézagokat fugázzuk ki szépen a maradék habarccsal, majd ragadjunk drótkefét, és tisztítsuk le a kövekről a rájuk ragadt cseppeket.

A téglahatású antikolt pilis térkő, és sok más térkő termékünk árát itt találja: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?