You are currently viewing Párizs építészeti jellegzetességei és térkő burkolatai
Pilis térkő Szürke Pilisszentiván

Párizs építészeti jellegzetességei és térkő burkolatai

– Jellegzetes építészeti megoldások és térkő burkolatok Párizsban –

A világ legtöbbet látogatott és legromantikusabbnak titulált városa Párizs, vitathatatlanul a művészetek fővárosa. A látogatókat a belváros történelmi épületei vonzzák, építészeti szempontból ez a terület határozza meg a város arculatát. Mivel itt minden a művészetről szól, nyilván az épületek és a térkövek sem hétköznapiak. Hogy pontosan melyek Párizs építészetének és térkövezett utcáinak fő jellegzetességei, arról szól a folytatás:


1. Különlegességek Párizs építészetében

– Párizs belvárosában sétálni felér egy időutazással. Bármerre indul az ember, minden utcában van egy-két kastély, székesegyház, vagy néhány műemlék épület. A grandiózus építmények és a térkövezett utcák legszembetűnőbb jellemzője, hogy a stílus és az esztétika mindenek felett áll, mintha az alkotókat sosem szorították volna szűkre szabott anyagi keretek. Az utcákon és tereken az épületek stílusának legtökéletesebben megfelelő térkő burkolatok láthatók, sok esetben gránit és bazalt kövekkel, vagy azok tökéletes másolataival találkozunk. Nagyon sok helyen lehet látni olyan jelenséget, hogy a bazaltkocka hatású térkövekkel burkolt járdát betonozott autóbejárók szakítják meg, de a durva kontrasztot ügyesen elsimítják úgy, hogy a bazalt kockák mintázatát utánzó sablont nyomnak bele a friss betonba.

– Párizsban az élet szó szerint az utcán zajlik, az egymást érő kisvendéglők előtt utcai kiülőhelyek sorakoznak, de akik otthon maradnak, azok is minimum kiülnek az erkélyre. Magyar szemmel szokatlan, de jó látni, hogy szinte minden vendéglőben hemzsegnek a vendégek. Talán ez az oka, hogy a kisvendéglők is tudják követni a belvárosi arculatot, és a legelegánsabb térkövekkel burkolják a kiülős helyeiket.

– Igazi különlegessége Párizsnak, hogy a város építészeti vezetői már évszázadok óta nagy figyelmet szentelnek a víz elvezetésnek, ugyanis minden utca lejt keresztben és hosszában is egy mélyebb pont felé, hogy az esővíz ne álljon meg az útburkolaton. Ehhez hatalmas csatorna rendszert is építettek, amelyet egyébként turisták ezrei látogatnak nap mint nap még az orrfacsaró bűz ellenére is. Gyakori látvány Párizsban, hogy a gránit kockára emlékeztető térkövek úgy vannak lerakva, hogy az utca egyik oldalán enyhe meder alakuljon ki a csapadékvíz számára, és a meder kb. 100 méterenként egy stílusos, műkőből készült víznyelőbe torkollik. Az is helyi különlegesség Párizsban, hogy néhány óránként az utca legmagasabb pontján a járda alatti csövekből előtör egy vízsugár, amely végighömpölyögve az utca burkolatán magával ragad minden szemetet a térkőről, emberi beavatkozás nélkül. A szóbeszéd szerint Párizs hatalmas csatornarendszere vonzza a barlangász beállítottságú kalandorokat is, akik az éjszaka leple alatt felnyitnak egy csatornafedőt, és már kezdik is illegális felfedezőútjukat a város alatt.

jellegzetes-epiteszeti-megoldasok-es-terko-burkolatok-parizsban-2

2. Párizs leghíresebb épületei és ezek térkő burkolatai

– A Notre Dame a gótikus építészet igazi műremeke, többek közt abban is különleges, hogy az épület mind a négy oldalán teljesen más és más arculatot mutat. Ezzel összhangban a székesegyház előtti téren is három sávban váltakoznak a különböző térkő burkolatok. Az épület főbejáratához vezető középső sáv bazaltkockához hasonló térkőből készült, ettől jobbra és balra nagyméretű térburkoló lapokat látunk, amelyek sötétszürke gránitból készültek, vagy szinte tökéletes gránit utánzatból. A sávokat kb. 30 cm széles, fehér mészkőből készült süllyesztett szegély vonalak választják el egymástól.

– A Versailles-i kastély Párizs elővárosában a királyi hatalom szimbóluma, a XVII. századi kastély építés csúcsteljesítménye. A főbejárat előtti hatalmas téren valódi gránitkockákból alkották meg a burkolatot, mindössze néhány tízezer darabot kellett leszórni a mestereknek.

– Párizs és a világ legnagyobb nemzeti múzeuma a Louvre, amelyet vizuális típusok az üvegpiramisról ismernek fel legkönnyebben. A Louvre főterének burkolata világos, enyhén homokszín, gránitkocka hatású térkő. Nagyon érdekes, hogy a régi térkő burkolatban megjelennek piramis formájú minták, pedig az üvegpiramist csak 1988-ban helyezték el a Louvre belső udvarán.

– A világ leghíresebb temetője a Père-Lachaise temető Párizsban. Olyan hírességek örök nyugvóhelye, mint pl. Jim Morrison, Edith Piaf, Chopin, Oscar Wilde, Molière és La Fontaine. A temetőben sűrűn találkozhatunk gótikus stílusban épült kriptákkal. A temetőhöz méltó fekete bazaltkocka térkövek borítják a főbb közlekedési útvonalakat, viszont a kevésbé forgalmasaknak csak murva szórás jutott.

– A Sacre-Coeur székesegyház minden szempontból igazi gyöngyszeme Párizsnak, ráadásul a bejáratából gyönyörű kilátás nyílik az egész belvárosra, mivel egy dombtetőre épült. A széles lépcsők előtti téren lélegzetelállítóan szép térkő burkolat látható. Az apró, színes gránitkocka térkövek a menetirányhoz képest 45 fokot elforgatott sorokban futnak, kb. 2 x 2 méteres rombusz alakú mezőkbe zárva, amelyeket világosszürke gránitkocka hatású térkő sávok határolnak.

– A Diadalív a császári hadsereg dicsőségét hirdető kő építmény, amely kb. 100.000 tonna anyagból épült meg. Alatta és körülötte fényesre koptatott bazalt kocka térköveken közlekedhetnek a kedves turisták, ennél kevesebbel nem érhette be az építtető, mert semmi más nem tükrözhette volna megfelelőbben a császári sereg erejét.

– Az Eiffel torony bár szimbólumává vált Párizsnak, tulajdonképpen egy 10 100 tonnás acél szörnyeteg. Annyira ipari jelenség, hogy nem is illene hozzá a városban megszokott gránit utánzatú térkő, ezért nemes egyszerűséggel leaszfaltozták az alatta lévő területet. Ezt az ipari hangulatot némileg oldja a tornyot körülvevő hatalmas park, amely tele van a nagyvárosi parkokban megszokott kocogókkal, kutyabarátokkal, és a padokon romantikázó párocskákkal. Tehát vannak arra utaló jelek, hogy a franciák is kb. olyan emberek, mint mi.

A teljes térkő repertoárunk, valamint a bazaltkocka hatású Klassziko Kocka térkő friss árairól itt tájékozódhat: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?