You are currently viewing Növények és térkövek az utcafronton

Növények és térkövek az utcafronton

– Tudnivalók az utcafronti növényekről és térkövekről –

Az utcafront egy olyan része a kertnek, amelynek kiemelt figyelmet szentelünk, mivel ezt látják először a vendégeink, és ezt látják a legtöbben, ha forgalmas az utca. Az utcafronton ugyanakkor kicsit másképp kell kezelnünk a növényeket és a térkő burkolatokat, mivel itt mások a követelmények és a használat körülményei, mint a kert belső részein. Ezekről lesz szó a folytatásban:


1. Az utcafront kialakításának fő szempontjai

– A biztonság, a lopás megakadályozása, és a rendezett látvány. Ezek a legfontosabb követelmények az utcafronti növényzet és térkő burkolat kialakítása során. Érdekes módon a rendezettség következményeként automatikusan javul a biztonság, ugyanis statisztikailag kimutatható, hogy ritkábban követnek el bűncselekményeket a rendezett utcafronttal rendelkező ingatlanokkal szemben.

– Az önkormányzati előírások, és mások biztonsága érdekében be kell tartanunk néhány irányelvet. Például a kertünkből az utcára kinyúló faágakat rendszeresen metsszük le, nehogy balesetet okozzanak. Még jobb, ha eleve olyan fát ültetünk a kerítés közelébe, amelynek nem túl nagy a lombkoronája.

– A saját érdekeinket is szem előtt tartva, a házunk ablakai elé se ültessünk olyan fákat, cserjéket, amelyek később megakadályoznak minket a kilátásban és elzárják a napfény útját.

– Az utcafrontra ne tervezzünk túl gondozás igényes növényeket, mert hamar felüti a fejét a rendezetlenség. Persze valamilyen mértékben mindenképp kell majd gondozni a növényeket, bármit is ültetünk.

– A térkővel, vagy más burkolattal rendelkező járda mellett jól mutat a sövény, vagy más hasonló cserjeféle. Az ilyen, zöld elválasztósávot képező cserjéket soha ne engedjük túl magasra, vagy túl szélesre nőni, nyírjuk rendszeresen. A térkő másik oldalán kialakíthatunk virág ágyást egyszerű, színpompás dísznövényekből. Ha a környékünkön van reális esélye a növény lopásnak, akkor díszfüvek is kerülhetnek a térkő mellé, azokat sokkal nehezebb kiszedni és ellopni.

– Ha széles terület áll rendelkezésre a járda és a kerítés között, akkor pázsitot is telepíthetünk, de ezt mindig tartsuk egész rövidre vágva, mert nagyon rombolja a rendezett imázst.

– Ne maradjon olyan felület az utcán, ahol nincs sem növény, sem térkő, legalább vadvirág magokat szórjunk el az ilyen részeken.

– A biztonság jegyében ültessünk tüskés cserjét a kerítésen belülre, hogy elvegye a kedvet a kerítésen keresztül történő közlekedéstől.

2. Az utcafrontra rakott térkövekről

– Az utcára hasonló formájú és hangulatú térkövet szoktak rakni, mint amiből a kerti utak készülnek. Azonban az utcán sokkal nagyobb igénybevételnek és szennyezésnek lesz kitéve a térkő, mint a kerten belül, ezért színben tompább, a szürkéhez közeli árnyalatú térkövek ajánlottak. Gyakran előfordul, hogy kocsibeállónk aszfaltozott úttal, vagy járdával találkozik az utcafronton, ilyenkor a sötétszürke, bazalt színű térkő a legjobb megoldás.

– Ha az ingatlan valamennyire régies vagy műemlék jellegű, akkor a macskakőhöz hasonló, enyhén ívelt oldalú kocka térkővel közelíthetjük meg legjobban ezt a hangulatot. Különösen stílusos ez a forma a grafitszürke árnyalatban, amely még az aszfaltozott felületekhez is passzolni fog. Ezzel a térkővel egyébként körberakhatjuk az utcafrontra ültetett cserjéket és fákat is, így könnyebb dolgunk lesz a fűnyíróval. A macskakő formájú térkőből készült ágyáselválasztó szegélyt szépen ívekké formálhatjuk, így igazán esztétikus és rendezett látvány fogja fogadni a járókelőket. Igen torz személyiségre vall, ha valakinek ilyen fogadtatás után nem a gyönyörködéshez, hanem a lopkodáshoz támad kedve.

Az utcafronti növények mellé való térköveink aktuális árai itt elérhetők: Térkő árak.

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?