You are currently viewing Családi ház és térköves udvar felújítása állami támogatásból

Családi ház és térköves udvar felújítása állami támogatásból

– Hogyan újítsuk fel állami pénzből a családi házat és a térköves udvart? –

.

A ház és a térkő burkolat felújítása gyakran hasonló összegbe kerül, mintha újat vennénk. Szerencse, hogy ugyanúgy mint az ingatlan vásárláshoz, a felújításhoz is igénybe tudunk venni támogatott banki hitelt, előtakarékossági banktermékeket, sőt akár pályázati pénzt is. A részletek a folytatásban:


1. Az állami támogatás formái

– Először is tisztában kell lennünk azzal a kérdéssel, hogy felújításba, vagy korszerűsítésbe akarunk kezdeni. A felújítás az ingatlan eredeti műszaki, esztétikai állapotának helyreállítását jelenti. A korszerűsítés a komfortfokozat javításáról szól, pl. közművek bevezetését, szigetelést, hatékonyabb fűtést, megújuló energiaforrások használatát.

– A korszerűsítést 40-50%-ban fedezhetik az adott célra lehívható pályázati pénzek. Fontos tudni, hogy a pályázati források időszakosak, és sajnos csak utólag fizetik ki őket. Tehát saját zsebből kell kifizetni a munkát és az anyagokat, és a pályázati pénzt csak utána látjuk.

– A felújítási munkákhoz max. 3-5 millió forint állami támogatás vehető igénybe, ez nagyobb munkáknál sokkal kevesebb lehet, mint a korszerűsítési célú pályázatok esetén a teljes összeg 40-50%-a.

– Örökzöld téma a lakás előtakarékosság, amelyet még mindig támogat az állam, bár igencsak megfontolt mértékben. Viszont teljesen szabadon felhasználható felújításra is és korszerűsítésre is. Térkő burkolatok építését, felújítását is teljes mértékben finanszírozhatjuk ebből a forrásból.

2. A térkő burkolat felújítása

– A lerakott térkő normális esetben évtizedek múltán is ellátja az alapvető funkcióit, ami a szilárd útburkolat biztosítása, és a sármentes közlekedési lehetőség akár eső után is. Inkább esztétikai hibák miatt szokták kicserélni az esetek többségében. Amikor a régi forma és a szín már nem túl trendi, és épp akciós áron van a szép új térkő.

– Igaz, ami igaz, ha nincs megsüllyedve a térkövezett felület, akkor elég a térkövek cseréje. Száz négyzetméter térkövet két embernek 1-2 nap alatt sikerülhet felszedni és raklapra csomagolni, szállítható állapotba hozni. Ugyanígy az új térkő lerakása is 1-2 napot vesz igénybe a szegélykövek melletti vágásokat is beleszámítva.

– A megsüllyedt alapot már sokkal nehezebben lehet helyrehozni, sok esetben az az egyedüli célravezető módszer, ha kitermeljük az összes murvát, és kb. elölről kezdjük az egész alap építést. Itt a térkő árán kívül még 1-2 nap földmunkát is ki fogunk fizetni. Az alap megfelelő tömörségére ezúttal tényleg figyeljünk oda.

– Ha csak egy kis moha, és sár okozza a térkő esztétikájának leromlását, akkor megúszhatjuk az egész cécót, ha szerzünk egy jó nagynyomású mosót és leradírozzuk az egész felületet, aztán újra átsöpörjük a besöprőhomokkal.

Az állami támogatásból vidáman megvásárolható térkövek friss árait itt tekintheti meg: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?