You are currently viewing Térkő csodák Monte Carlo-ban

Térkő csodák Monte Carlo-ban

– Milyen térkő csodákkal találkozhatunk ott, ahol a pénz nem számít? –

A Monaco-i hercegség üdülő- és kaszinó negyede Monte Carlo. Monaco a Vatikán után a második legkisebb európai országocska, részben a turizmusból él, részben az adóparadicsom státuszból eredő előnyökből. A helyi lakosok elkényeztetésében élenjáró kormányzat szinte egyáltalán nem adóztatja a polgárait, rengeteg állami juttatással kedveskedik nekik, ráadásul az állami tulajdonú luxus épületekben extra olcsó lakbérért lakhatnak. Mai cikkünkben azt fogjuk megnézni, hogy milyen térkő burkolatokkal lehet találkozni abban a városrészben, ahol a pénz olyan könnyen jön, hogy az ár nem számít a térkő választásban (sem):


Térkő burkolatok Monte Carlo jellegzetes épületei körül

– Kezdjük a körutunkat a tengeri yacht-kikötő felől, ahol az ember már a partra szállás pillanatában érzékeli, hogy ez a hely nem a filléreskedés fellegvára. A kikötő térkő burkolata stílusosan a hajópadlóra emlékeztet, a 60 x 12 cm-es mérete, és a világos barna árnyalatos színvilága miatt. Minden egyes térkövön belül keveredik egy sötétebb és egy egészen világos barna árnyalat, a természetes megjelenés érdekében némelyikben még fekete csíkok is vannak, mint amilyen az erezet a természetes kövekben. A különféle mintázatú térköveket a burkolómester véletlenszerűen, de arányosan osztotta el a hatalmas járófelületen, a végeredmény gyönyörű lett.

blog-otletek_137_terko-csodak-monte-carlo-ban-1

– A kikötőből a szállodasor felé sétálva az ötcsillagos Fairmont luxushotel melletti körforgalomba jutunk, ahol természetesen pálmafák szegélyezik az utat, és a körforgalom közepét is pálmafák díszítik. Ami ennél is érdekesebb, hogy az autóutat miért szegélyezik pont olyan váltakozó piros és fehér sávok, mint egy Forma-1-es pályán? Hát azért, mert a Monacoi nagydíj ezen az utcán zajlik, és ez azt jelenti, hogy a szálloda lakói akár az ablakból nézhetik a versenyt. A piros-fehér sávos szegély mellé a gyalogos járdára kizárásos alapon piros térkő került, mivel a fehér térkő abszolút nem illene a környezetbe, ráadásul nem túl sokáig maradna fehér.

blog-otletek_137_terko-csodak-monte-carlo-ban-2– A Fairmont hotelt megkerülve, a túloldalon egy gyalogosok számára készült felüljárót találunk, amit bárhol máshol leaszfaltoztak volna, de itt Monaco-ban gránit utánzatú térkő lapokkal burkolták. A rendkívül elegáns megjelenésű 70 x 30 cm-es lapokat még a sokat látott térköves szemekkel nézve is alig lehet megkülönböztetni a valódi gránit burkolólapoktól.

blog-otletek_137_terko-csodak-monte-carlo-ban-3

blog-otletek_137_terko-csodak-monte-carlo-ban-4

– A szintén nagyon sokcsillagos Hermitage hotelt azért érdemes szemügyre venni, mert igazi spa élményt ígér a szállóvendégeknek, és valóban az épület megjelenéséből és színvilágából is átjön, hogy ez az a hely, ahol test és lélek felfrissülhet. Ehhez a hangulathoz a világos színek, konkrétabban a fehér szín társítható legtöbb esetben. Az eleganciát itt az extra nagyméretű térkövekkel érték el, amelyeket olyan tökéletesen vágtak méretre, és igazítottak egymáshoz az ívek mentén, mintha minden egyes darabot külön egyedi méretre gyártottak volna. Tulajdonképpen itt az sincs kizárva, hogy egyedi méretre gyártották a térköveket, Monte Carlo-ban ez simán megtörténhet.

blog-otletek_137_terko-csodak-monte-carlo-ban-5

blog-otletek_137_terko-csodak-monte-carlo-ban-6

– A tengerparti szállodasoron túl elegáns óvárosi hangulatú városrészben találjuk magunkat, ahol a kastélyszerű épületek egymást érik, mintha kizárólag hercegek és királyok élnének egész Monte Carlo-ban. A patinás épületek mellé nehéz lenne elképzelni a szürke hullám térkő burkolatot, persze nagyon nem kell erőlködni, ez a veszély itt nem is fenyeget. Egészen világos homokszínű térkő borítja a tereket, egyszerű téglalap formában, de különleges, 12.5 x 25 cm-es méretben. Már megint azt a következtetést lehet levonni, hogy itt szabad kezet kaptak az építészek, és a színben, stílusban tökéletesen ideillő térkövet választották, nem azt ami olcsó, de nem illik ide.

blog-otletek_137_terko-csodak-monte-carlo-ban-7

– Végül vessünk egy pillantást a legmagasabb színvonalat képviselő Metropole hotel luxus térkő burkolatára. Az épület eleganciájára tényleg nincsenek szavak, miért pont a térkövön spóroltak volna. A különleges méretű 7 x 21 cm-es térköveket a színeik alapján össze lehetne keverni a legszebb szeletelt tégla burkolatokkal, de olyan felületi impregnálással látták el, amelytől extra fényessé válik a felület. Erre mondják, hogy a napsugár hasra esik rajta. A kastély udvarok hagyományát követve a téglahatású térkő felületet 5 x 5 méteres mezőkre osztja egy 15 cm széles sávban lerakott, fehér mészkő utánzatú térburkoló kő. Hogy mennyibe kerül itt egy szoba kilátással, egy éjszakára, azt nem akarom tudni. Még reggeli nélkül sincs a havi minimálbérünk közelében. Viszont ingyen megcsodálható és lefényképezhető.

blog-otletek_137_terko-csodak-monte-carlo-ban-8

A magyar valóságba lassan visszatérve tekintse meg térköveink aktuális árait itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?