You are currently viewing Térkövezett társasházi udvar felújítása szabályosan

Térkövezett társasházi udvar felújítása szabályosan

– Milyen szabályok vonatkoznak térkövezett társasházi udvar felújítására? –

A társasházban élők jól tudják, hogy a felújítási munkák zajjal, porral és veszekedésekkel járnak. Éppen ezért van a társasházaknak szervezeti és működési szabályzata, valamint házirendje. Ezek a dokumentumok határozzák meg a felújítási munkákra, például a térkövezett udvar felújítására vonatkozó szabályokat. Ha meg akarunk felelni a szabályoknak, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy a munkafázisokat mikor engedélyeztetjük az önkormányzattal, mikor jelentjük be a lakóknak, milyen napszakban végezzük el, és hová tesszük a felszedett térkövet, valamint az egyéb törmeléket. A részleteket a folytatásból tudhatja meg:


A térkövezett társasházi udvar felújítását érintő főbb szabályok

– A társasház lakásainak tulajdonosaiból álló közgyűlés elsősorban a házirendben határozza meg, hogy felújítási és egyéb munkákat milyen keretek között, milyen időpontban lehet elvégezni. Alapvetően nem arról van szó, hogy a szükséges munkák elvégzését teljesen lehetetlenné tennék a szabályok, csak a közös élettérben élők közötti konfliktusokat igyekszik minimalizálni.

– A térkő felújítás például zajjal és porral jár, aminek nem fognak örülni a lakók. De sokat javít a helyzeten, ha a házirendnek megfelelően 1 héttel a munkakezdés előtt kifüggesztjük a lépcsőházban, a liftben és az üzenőfalon, hogy várhatóan mettől meddig fog tartani a munka, és nem árt megemlíteni, hogy a térkövezett udvar felújítása tulajdonképpen a lakók érdekeit szolgálja.

– A legtöbb házirendben úgy rendelkeznek, hogy hétköznap reggel 8 és délután 5 között végezhetők el a zajos munkák. Ritkábban, de előfordul, hogy szombaton és vasárnap is lehet zajongani az adott társasházban, de maximum délig. Végül is így hamarabb ér véget a tortúra.

– Központi kérdés a térkő felújítási munkáknál, hogy a keletkező építési hulladékot hol tároljuk a munka befejezéséig, és hová tüntetjük el utána. Pénzbüntetésre számíthat például, aki a kommunális szemét gyűjtésére való kukákba dobja a térkövezés során keletkező hulladékot. A szabályos eljárás az, hogy konténert kell rendelni, amelyet a társasház előtt helyeznek el, miután az önkormányzat területfoglalási engedélyt adott ki rá a megbízó számára. Persze az önkormányzat ezért nem kevés pénzt kér, ezért egyes társasházak bevállalják, hogy a térkő felújítást végző vállalkozó tárolhatja az udvaron a hulladékot, és csak akkor rendelnek konténert, amikor összegyűlik annyi személy, amennyivel egyből meg is telik. Ilyen esetben azonban a térkövezést végző szakembernek fontos tudnia, hogy a lépcsőházak, folyósok, tűz esetére kijelölt menekülési útvonalak leszűkítését szintén pénzbüntetéssel fogják díjazni a hatóságok, főleg ha még baleset is történik.

– A térkő felújítást végrehajtó szakembernek azzal is tisztában kell lennie, hogy a házirend tartalmazni szokta azt a nyilvánvaló tényt, hogy a közös terekben keletkező szennyeződéseket minden esetben annak kell eltüntetni, aki azt okozta. Ugyanígy a térkő felújítása során keletkező károkat is a térkövezést végző szakembernek kell megszüntetnie a végén.

– Ha a térkő felújítása során megszegjük a házirendet, és a lakók megelégelik a dolgot, akkor birtokháborításért megbüntethet minket a társasház akár 200.000 forintig. A következő fokozat az, hogy a polgármesteri hivatal jegyzőjénél tesz bejelentést a társasház, és közigazgatási eljárás indul a vádak alapján. Sokkal jobban megéri betartani a házirendet, és folyamatosan kommunikálni a lakókkal!

A térkövezett társasházi udvar felújítása előtt vessen egy pillantást aktuális térkő árainkra itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?