You are currently viewing Minimalista családi ház a jövőből, térkövezett kerttel

Minimalista családi ház a jövőből, térkövezett kerttel

– Milyen lesz a jövő családi háza minimalista stílusban, térkövezett kerttel? –

.

A népesedési trendeket és a városrendezési terveket megfigyelve arra lehet következtetni, hogy a jövő családi házai egyre kisebbek lesznek, egyre kisebb telkekre fognak épülni, és minden más szempontot maga mögé fog utasítani az energia hatékonyság. Egy nemrégiben kivitelezett fővárosi családi ház kiváló példát mutat, mind a hely- és energia hatékonyság, mind a minimalista stílusú épület, a térkő burkolatok és a kert kialakítás terén. Részletesebb beszámoló a folytatásban:


A jövőt idéző minimalista családi ház főbb jellegzetességei:

– A jövőt idéző forma egy totál egyenes vonalvezetésű, a telek határvonalaihoz pontosan illeszkedő, kétszintes, lapos tetős építmény. Az építkezés az alaptól kezdve az energiahatékonyság jegyében történik: a ház hőhídmentességének biztosítása érdekében lemezalap kerül kialakításra a tökéletesen tömörített talajon. A beépíthetőség maximumát kihasználva az épület falai követik a telek határait, amelynek alapterülete téglalap alakú. A falak szuper szigetelő téglából készülnek, és persze az ajtók és ablakok is tökéletesen szigetelnek. Az ablakok sokkal nagyobbak a megszokottnál, fénnyel árasztják el a nappalit és a konyhát. Ugyanakkor árnyékolásban sincs hiány: hipermodern automata lamellás redőnyök biztosítják a félhomályt, ha úgy kívánjuk. A fűtés egy kondenzációs fali kazán, amely padlófűtés formájában adja át a hőt az épületnek. A hőszigetelt, monolit vasbetonból készült tető kizárja a környezet hőingadozását a belső terekből.

– A tér növelése érdekében a déli tájolású nappaliból közvetlen nyílik egy térkővel burkolt terasz. Természetesen a térkő is téglalap alakú, de a szokásosnál keskenyebb és hosszúkásabb, a minimál dizájn jegyében egész világos szürke. Stílusosan ugyanez a térkő vékonyabb változatban kerül fel a falakra, mint lábazati burkoló kő.

– Az emeleti szobák alapterülete jóval kisebb, mint az alsó szinten lévőké, így ezek a helyiségek is rendelkeznek egy keskenyebb teraszrésszel. A födémet kímélve ide is a vékonyabb típusú térkő kerül lerakásra teraszburkolatként. A zöld-egyensúly fenntartása érdekében a térkőre dézsás örökzöldek lesznek kitéve télen-nyáron.

– A kertnek nevezett terület két zöld csík, amelyek a ház és a kerítés között helyezkednek el, egyszerűen pázsitfűvel vannak beültetve. A síkot csak egy-egy alacsony növésű páfrányfenyő töri meg a telek bal és jobb hátsó sarkában. A kocsibeálló térkő burkolata ugyanolyan méretű és formájú, mint a teraszé, csak világos homokkő színű, hogy passzoljon a kerítést burkoló lapokhoz és a barna kerítéslécekhez. A térkövezett kocsibeálló fölé átlátszó polikarbonát tető kerül, máshol úgysem lett volna hely a „kert”-ben egy pergola számára.

– Az egész épületen kívül és belül is a világos barna, világos szürke és fehér színek a meghatározók, ezért a házat körülölelő járda is ilyen színvilágú térkövekből áll, összhangban a beltéri padlóburkolatokkal. Az összkép így mégis természetességet sugároz annak ellenére, hogy a telek 70%-át az épület teszi ki.

A szuper energia takarékos, jövőt idéző épületek tervezéséhez használja aktuális térkő árainkat, idekattintva: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?