You are currently viewing Térkövezett télikert leszerelhető falakkal

Térkövezett télikert leszerelhető falakkal

– Miért praktikus a térkövezett terasz átalakítása leszerelhető falú télikertté? –

Általában a kertes házakhoz térkővel burkolt terasz is tartozik, mivel a legtöbben szeretünk a házból kilépve egy kicsit közel lenni a természethez. Késő ősszel és kora tavasszal sokakat foglalkoztat a térköves terasz átalakítása télikertté, így egész évben élvezhetik a napfényt és a növényeket. A hidegebb hónapokban különösen hasznos a meglévő házfalhoz csatolt télikert, ugyanis melegen tartja a házfalat, csökkentve ezzel a fűtés költséget. Nyáron viszont nem győzünk szellőztetni, legszívesebben eltüntetnénk az oldalfalakat, és leárnyékolnánk a tetőt, hogy elviselhetővé tegyük a forró napokat. Természetesen van megoldás az ilyen igényekre is, és még a meglévő térkő burkolatot sem kell felbontani, erről szól a folytatás:


Miből és hogyan készül a mobil falú, térkő burkolattal ellátott télikert?

– A tervezésnél az első kérdés az, hogy mennyire legyen átlátszó a tető, és miből legyen. Esztétikai szempontból gyakran felmerülő igény, hogy legyen hasonló, mint a háztető, így a cserép, vagy a zsindely jöhet szóba. Ezeknek nagy előnye a stílus mellett, hogy viszonylag olcsó megoldások, azonban télen nem igazán engedik felmelegedni a teraszt, és nyáron sem szerencsés, hogy a ház egyik helyisége folyamatosan árnyékba borul emiatt. A másik véglet a teljesen fényáteresztő polikarbonát, amit lehet hőszigetelő üreggel rendelni, így egy fokkal jobb lesz az eredmény. Még jobb a fehér színű polikarbonát, ami 85%-ban fényáteresztő, így sokkal kevésbé engedi felmelegedni a fedett területet. A tökéletes megoldás természetesen a legdrágább: a polikarbonát tető, amely fölött motorizált, lamellás árnyékoló rendszer kerül beépítésére, így tényleg mindig az igényeknek megfelelő fény és hő mennyiséget kapják az alatta tartózkodók.

– Általában az átalakításra váró terasz már rendelkezik térkő burkolattal, és ezt valószínűleg nem szeretnénk lecserélni, kivéve akkor, ha a térkövezett felület nem vezeti el a csapadékvizet, vagy más szempontból nem felel meg az elvárásoknak. Elvileg van lehetőség a régi térkövek megmentésére, ugyanis a télikert fő szerkezeti elemeit, az oszlopokat rögzíthetjük csavarozható U alakú oszloptalpakkal, de azt mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a csavarozáshoz szilárd alap szükséges. Ha a beépítés során a térkő alá betonoztattunk, vagy megfelelő alapozás után flexibilis ragasztóba helyeztük a köveket, akkor most közvetlen belefúrhatunk a térkövekbe, majd horgonycsavarokkal rögzíthetjük is az oszloptalpakat. Rosszabb esetben oszloponként egy kb. 50 x 50 cm-es területen fel kell szedni a térköveket, és 20 cm-es betonrétegre ráragasztani, hogy biztos alapot adjon az oszloptalpaknak. Persze ennyi erővel már közvetlen a betonba is lehetne helyezni az oszloptalpat, de azzal eléggé elcsúfítanánk a meglévő térkő burkolatunkat.

– Az oszlopok felállítása után a tetőszerkezet kialakítása következik, majd a polikarbonát lemezek felrögzítése. Ennél a műveletnél jó tudni, hogy a polikarbonát lemezek hőtágulása méterenként akár 4-5 mm is szokott lenni, ezért helyet kell hagynunk a tágulásra, és a fix rögzítés helyett sávos leszorítóprofilokkal kell dolgoznunk még akkor is, ha ez drágább mint a szög vagy a csavar. A rosszul rögzített táblák hőtágulás során ropogni és pattogni fognak. Amint kész a tető máris hívhatjuk a mestert, hogy szerelje a lamellás árnyékolót.

– Az oldalfalak kialakítása többek közt a pénztárcánktól is függ, legegyszerűbb megoldásként akár egy erősebb fóliát vagy ponyvát is használhatunk. A legelegánsabb és legpraktikusabb megoldás, ha kb. 1.5 x 1.5 méteres polikarbonát táblákat foglalunk fa- vagy fémkeretbe, és ezeket rögzítjük fel a télikert utolsó oszlopa és a házfal közé, egy csavarokkal összeszerelt tartószerkezetre. Ha belül üreges, hőszigetelő polikarbonát lemezekkel dolgozunk, akkor még több fűtésköltséget spórolhatunk meg a téli hónapokban. A polikarbonát lemezeket tavasszal lecsavarozhatjuk, és kerettel együtt viszonylag kis helyen eltárolhatjuk. A lemezek védelme érdekében leszerelés után árnyékos helyen, vagy zárt térben tároljuk őket, vízszintes pozícióban.

Ha még nincs is térkövezett terasza, de már kedvet kapott egy leszerelhető falú télikerthez, akkor mindenekelőtt tekintse meg friss térkő árainkat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?