You are currently viewing Házilag készített beton tárgyak térkövezett felületekre

Házilag készített beton tárgyak térkövezett felületekre

– Helyezzünk házi készítésű hobbibeton tárgyakat a térkövezett felületekre! –

A kreatív hobbi boltokban terjed egy új fogalom, a hobbibeton. Ez egy homogén, por alakú anyag, amely műanyag vödrös kiszerelésben kerül forgalomba. A használata egyszerű: ha készen van az öntőforma, akkor csak vizet kell hozzáadni a porhoz, és elkeverés után már mehet is a formába a massza. A végtermék 24 óra múlva szilárdul meg, bármiféle utókezelés nélkül azonnal időjárásálló, fagyálló, hőálló betontárgy lesz a kezünkben. Gondoljuk végig, hogy a családi ház különböző térkövezett felületeire milyen használati tárgyakat helyezhetnénk el, miután saját kezűleg elkészítettük ebből az anyagból. Erről szól a folytatás:


A térkövezett felületek berendezése hobbibeton tárgyakkal

– Ahhoz, hogy ráérezzünk a kreatív hobbi betonozás ízére, először valami nagyon egyszerű tárgyat fogunk legyártani: félgömb alakú kaspót. Hozzávalók: egy kb. 10 cm átmérőjű műanyag félgömb, és egy kb. 6-7 cm átmérőjű félgömb. Kb. 25 dkg hobbi betonport a gyári műanyag vödörben keverjünk el 2.5 dl vízzel, hagyjuk állni, majd egy perc múlva öntsük be a nagyobbik félgömbbe. A kisebbik félgömböt tegyük bele a nagyba, kavicsokkal lesúlyozva, aztán két-három óra múlva már ki is vehetjük. A térkövezett teraszt fogja díszíteni, ha a közepét betöltjük termőfölddel, és a térkőhöz színben passzoló növénykét ültetünk bele. Természetesen betonfestékkel színezhetjük már a gyártás során, vagy akár utólag is, hogy ne csak a növény passzoljon a térkövekhez, hanem maga a kaspó is. A legcsodálatosabb az egészben, hogy amint felszabadul az öntőforma, egyből kezdhetjük újra a gyártást, és napok alatt több lesz a teraszon a kaspó, mint a térkő.

– Ha már úgyis rabjává váltunk a kreatív hobbi betonozásnak, most nézzünk egy kicsit összetettebb feladatot: gyártsunk kerti bútor szettet a térkövezett kerti kiülőnek szánt felületre. Ehhez szükség lesz négy darab fém partvisnyélre, ugyanis ebből lesznek majd a lábak az asztalhoz és a székekhez. A fémrudakat vágjuk fel nagyjából 45 cm-es hosszúságú darabokra. Egy szélesebb felmosóvödörbe töltsük be a híg hobbibetont kb. 8 cm magasságig, és állítsunk bele 4 db rudat egyenlő távolságra, a vödör falától kb. 3-4 cm távolságra. Pár óra múlva ki is vehetjük a formából a kész ülőkét, ha kell ütögessük meg a vödör oldalát, úgy könnyebben kicsúszik. Ezt ismételjük meg annyiszor, ahány széket elképzeltünk a térkövezett kerti kiülő tervezésekor. Az asztallap elkészítéséhez már komolyabb formára lesz szükség, pl. egy 80 x 40 x 6 cm-es műanyag tálca pont megfelel a célnak, ez szerencsés esetben akár 1200 forintból megúszható az egyik A betűs hipermarketben. Ezt is öntsük be a híg hobbibetonnal, majd állítsuk be a fém rudakat a sarkok közelébe úgy, hogy a rudak alá tegyünk kisebb műanyag távtartókat, és persze a támasszuk meg őket oldalról, hogy ne tudjanak kidőlni. Itt is érvényes, hogy a térkövek színvilágát követve sokkal elegánsabbá tehetjük a kerti pihenőt, vagy éppen kontrasztot alkalmazva az élénkebb színű kerti bútorokat kiemelhetjük a szürke térkövek hátteréből.

– A következő nehézségi fokozat, hogy a térkövezett kerti utakat szegélyezzük virágládákkal, vagy kisebb-nagyobb virágtartó kosarakkal. Ehhez már nehezebb lesz kész öntőformát találni a háztartásban, valószínűleg kénytelenek leszünk deszkákból elkészíteni a sablont, és fóliával kibélelni az öntés előtt. Ha szükségét érezzük, képlékeny állapotban még elláthatjuk a virágládánkat lábakkal, vagy akár görgőkkel is, így könnyen átguríthatjuk őket a térkövezett terület bármelyik szélére.

– Haladóknak ajánlott feladat, hogy a térkövezett kocsibeálló mellé hobbibeton elemekből készítsenek díszkorlátot előregyártott, hordó alakú elemekből. Ehhez előbb gipszből kell elkészíteni egy szétszedhető formát, amelynek a két darabja tökéletesen illeszkedik, és pillanatszorítóval összerögzíthető. A hobbibeton beöntése előtt jobb, ha kikenjük a gipsz-sablont formaleválasztó olajjal. A készterméket használhatjuk bármely térkővel burkolt terület körbekerítésére a kertben.

A hobbibeton tárgyak legyártása előtt tisztában kell lenni a térkő burkolatok színével és stílusával, ezért mindenekelőtt nézze meg az aktuális térkő választékunkat és az árakat, ide kattintva: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?