You are currently viewing Hipermodern térkő fejlesztések

Hipermodern térkő fejlesztések

– Mit fognak tudni a fejlesztés alatt álló hipermodern térkövek? –

A fejlesztő team beszámolója szerint a térkőre a jövőben nem úgy fogunk gondolni, mint egyszerű járófelületre, sokkal inkább áramforrásként, valamint érzékelőkkel is felszerelt áram- és információ továbbító egységként. Az új térkő duplán környezetbarát építőanyag lesz, ugyanis alapanyaga újrahasznosított műanyag, és a nap energiáját fogja árammá alakítani, majd a közeli fogyasztókhoz továbbítani. Az információ továbbítási képességét kihasználva közlekedési információkat, menetrendet, útbaigazítást küldhet a térkő az okostelefonunkra. Az okos térkő további várható tulajdonságairól szól a folytatás:


1. Az új okos térkövek előnyei

– A napenergiából nyert áramot képes lesz tárolni és továbbítani, ezzel együtt elektronikus információt is tárol vagy továbbít. Pl. parkolóban egy okostelefon applikáció segítségével lekérdezhető lesz, hogy hol vannak még szabad parkolóhelyek, érdemes-e egyáltalán behajtani a parkolóba. Ez úgy lehetséges, hogy nyomás érzékelők is lesznek a térkőben, és tudni fogja, hogy állnak-e rajta gyalogosok, vagy járművek.

– Az okos térköveket könnyű lesz beépíteni, nem igényelnek nagyobb alépítményt, mint a hagyományos térkő. A korábbi napelemes térkő megoldások egyébként 1 méter mély szerelő árkot igényeltek a beépítéshez.

– Egyes híresztelések szerint elektromos autók és elektromos biciklik menet közben tudnak majd töltést felvenni a térkövekből. Hollandiában már el is indult egy kísérleti projekt ebbe az irányba.

– A térkő képes lesz érzékelni a járművek sebességét, figyelmeztet, ha lassítani kell.

– Ha ember vagy állat gyalogosan halad át rajta, az okos térkő fénykibocsátással fogja jelezni az autósoknak a veszélyt.

– Hőmérséklet és nyomás érzékeléssel tudni fogja, ha hó esik a felületére, és leolvasztja magáról. Fényjelzéssel jelzi a veszélyt, ha vizes, vagy csúszós a burkolat.

– Terelés esetén a térkövek villogva jelzik merre kell kerülni.

– Az új térkő alapanyaga újrafeldolgozott műanyag lesz, a tervek szerint különleges, vidám színekben kerül majd forgalomba, biztos hogy nem lesz többé szürke betonszínű.

2. Az okos térkövek hátrányai

– Az előállítási költség jelenleg még meghatározhatatlan, főleg azért mert olyan sok, hogy nehéz leírni. A sorozatgyártás biztos lejjebb fogja vinni az árat, viszont a karbantartási, fenntartási költség is biztosan több lesz, mint az aszfalt vagy a hagyományos beton térkő.

– Nem olyan tartós, mint a hagyományos térkő, ha törik, akkor baleset veszélyesebb.

– Nem marad átlátszó, ha kopik, vagy ha szennyeződések kerülnek rá, vagy sáros lesz.

– Nem fog napfényt kapni, pl. amikor dugó van és rajta állnak az autók, vagy amikor sár terül szét a felületén.

Mivel a jövő csak kopogtat, de még nem jött el, ezért jelenleg érdemesebb a hagyományos beton térkövekkel gondolkodni, és áttekinteni a legfrissebb térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?