You are currently viewing Térkövezett felületek csúszásgátlása

Térkövezett felületek csúszásgátlása

– Milyen módszerekkel tegyük biztonságossá a térkövezett felületeinket? –

Statisztikák szerint a megcsúszás okozza a balesetek többségét. A probléma nemcsak téli hónapokban áll fenn a havazás miatt, egy nyári zápor után is csúszóssá válhat a terasz, vagy a kocsibeálló térkő burkolata. A megelőzéshez mechanikai és kémiai megoldások is szóba jöhetnek, ezeket vesszük sorra a folytatásban:


1. Térkövezett felületek csúszásgátlása mechanikai eszközökkel

– A kocsibeállók térkövezésénél bevett módszer, hogy a burkoló mester úgy rakja le a térköveket, hogy az autógumi minél gyakrabban találkozzon fugával, így kisebb az esély, hogy megcsússzon a kerék. Ehhez csak arra kell figyelni a lerakásnál, hogy az autó menetirányára merőlegesen fussanak a sorok, így a térkő hosszabbik oldala mindig merőleges lesz a kerékre.

– Padlójelölő lemezt elsősorban a térkőből épített kültéri lépcsőknél szoktak alkalmazni. Ezek 2 mm vastag színes csíkok csúszásgátló finomszemcsés felülettel, amelyeket fel lehet ragasztani a térkövek szélére, így a járókelők mindig látni fogják a lépcsőfok szélét, és jól fog tapadni a cipőjük a térkőhöz.

– Az üvegszálas műanyagrács ritkábban használt megoldás a térkövezett felületek csúszásgátlására, ugyanis az alatta elhelyezkedő térkövek teljes takarásban vannak, a teljes járófelületet lefedi a rács. Nagy forgalmú, erős dőlésszögű emelkedők esetén indokolt a használata.

2. Térkövezett felületek csúszásgátlása vegyi úton, házi kivitelben

– Bárhol, bármilyen fajta térkövön használható megoldás az AntiSlip nevű vegyszer, amely egy átlátszó folyadék. Egy nagyon hatékony, de láthatatlan csúszásgátló szer. Fő előnye, hogy a térkő színén és egyéb tulajdonságain nem változtat, sőt érzékelhető bevonatot sem képez a térkövek felületén. Porózusabb felületeken éppúgy használható, mint egy tükörsima burkoló lapon.

– A vegyszer fő tulajdonságai: a három komponenst könnyen és gyorsan fel lehet vinni a térkövek felületére, majd pár perc múlva már járható is lesz a terület. Biológiailag magától lebomlik, de 3 évig garantáltan érezhető lesz a hatása. Folyamatosan nedves térkő felületek esetén lényeges, hogy gátolja a baktériumok szaporodását. A vizes térkövek ugyanolyan mértékben fognak tapadni, mint a szárazak.

– Térkövezett lépcsőkön, gyalogos járdák lejtős szakaszain mindenképp indokolt a használata, olcsóbb mint az orvosi ügyelet látogatása. Bár maga a vegyszer sem egy olcsó mulatság, 5 m2 felület anyagigénye fél liter, ez pedig 7000 forintba kerül. Hogy jó hír is legyen a végén, a kivitelezéshez nem muszáj szakembert igénybe venni, simán megoldható házilag is, díjmentesen.

Előfordulhat, hogy a vegyszer használata előtt még térkövet is kell vásárolni, ehhez tekintse meg a legfrissebb térkő árakat, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?