Csináld magad kerti megoldások térkővel

– Mit készítsünk házilag a kertben maradék térkőből és más anyagokból? –

.

November végén nem sok mindent tudunk fejleszteni a kerten, viszont épp ilyenkor van itt az ideje a tervezésnek. És ha már tervez, az ember szereti látni a költség vonzatát is a kigondolt feladatoknak. Sajnos ez gyakran el is veszi a harci kedvet, de ne hagyjuk magunkat, a tuti megoldás mindig kéznél van: a házi kivitelezés. A folytatásban a legnépszerűbb ötletek következnek, amelyek házilag elvégezhetők maradék térkövek, és egyéb megmaradt anyagok felhasználásával:


Mit és mikor készítsünk a maradék térkövekből és más anyagokból?

– A téli időszak első feladata a kerti szerszámok elrendezése. Sokunknak ismerős lehet az érzés, amikor a sarokban álló gereblyét csak úgy sikerül kivenni, hogy közben ránk borul az előtte álló három lapát is. Egy könnyen kivitelezhető megoldás lehet erre, ha térkő vagy cserép szállításból megmaradt legalább egy raklap. Ezt állítsuk fel a szerszámos helyiség falához úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen párhuzamos a földdel. Az összes nyéllel rendelkező szerszámot be tudjuk helyezni a lécek közé, ha a nyelükkel lefelé fordítjuk őket.

– Sokan foglalják el magukat a téli időszakban magok ültetésével, palánták nevelésével. A palántákat már kora tavasszal ki lehet ültetni fóliasátorba, vagy üvegházba. Az üvegházat legolcsóbban úgy úszhatjuk meg, ha van otthon egy üveggel rendelkező bontott ajtó vagy ablak. Ezt vigyük ki a kertbe, fektessük le a földre, és körbe a kerete mentén húzzunk fel egy mini falat 3-4 sor maradék térkőből, amely kb. 18-24 cm magas lesz. Ehhez mindössze a kültéri flexibilis ragasztót kell megvásárolnunk, és kész is palánta nevelő üvegház. Ha maradt még valamennyi térkő, akkor érdemes a mini üvegház körül is lerakni egy-két sort, hogy ne kelljen dagonyázni, ha felázik a talaj.

– Az öreg falétra a legnagyobb kincs tavasszal, amikor veteményest akarunk kialakítani a kertben. Ugyanis ezzel annyi a feladat, hogy méretre vágjuk, aztán nagyjából bedöngöljük a földbe, és kész is a veteményes fajtánként különválasztva, körbe szegélyezve. Az üvegházhoz hasonlóan ide is praktikus egy-két sor térkövet lerakni a veteményes mellé, hogy esős időben is lehessen közlekedni körülötte.

– A falétra másik kiváló felhasználási területe a rácsos futtató fal paradicsom, bab és más futtathat zöldségfélék részére. Természetesen ugyanez elkészíthető maradék lécekből, faanyagokból is, maximum pár darab szöget kell megvenni hozzá, majd a kész rácsot egyszerűen le kell szúrni a földbe a kerítés mellé.

– Egyre elterjedtebb módszer a magas ágyás kialakítása, amelyhez tulajdonképpen csak egy 20-50 cm közötti magasságú falat kell felhúzni a maradék térkövekből, miután aláterítettünk egy pára áteresztő geotextíliát. Ezután választhatunk, hogy csak termőfölddel töltjük fel, és bevetjük virágmagokkal, vagy komolyabb zöldségágyást alakítunk ki úgy, hogy lentről felfelé haladva egyre gyorsabban komposztálódó rétegeket halmozunk egymásra.

– A maradék térkőből készülhet még csigavonalban emelkedő fűszereskert, vagy 20 – 50 cm-es magasságú támfal, ahol a szintkülönbség megkívánja. Az utolsó 2 – 3 négyzetméter térkőből legtöbbször kukatároló készül, vagy kisebb teraszra felvezető néhány lépcsőfok. Valamivel nagyobb szaktudást és időt igényel, ha tűzrakó helyet, vagy virágládát próbálunk építeni az egymáshoz ragasztott térkövekből.

Bárhogy is fog kinézni a végeredmény, az biztos hogy a saját kezünkkel készített részeket fogjuk legjobban szeretni a kertben, még akkor is ha nem a spórolás miatt adtuk a fejünket a házi kivitelezésre. És ha nincs maradék térkövünk otthon, akkor sem kell kétségbe esni, a jelenleg érvényes térkő árakat itt lehet elérni: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?