Télen is színes kertek térkővel, növényekkel

– Milyen térkövek, növények és kerti kiegészítők teszik színessé a téli kertet? –

A téli időszak nem igazán a kertről szól, ilyenkor nem is nagyon szeretjük a kopár és színtelen kertet nézni, inkább várunk tavaszig. Na nem erről fog szólni a mai cikk, hanem arról, hogy mit tegyenek azok a javíthatatlanok, akik ilyenkor sem nyugszanak bele a szürkeségbe, hanem színt és életet visznek a kertbe a hideg idő ellenére. A folytatásban jó pár ötlet következik a színpompás téli kert kivitelezéséhez színes növényekkel, térkövekkel és kiegészítőkkel:


Növények, térkövek és egyéb eszközök a kert színesítéséhez

– Vannak növények, amelyek a levelükkel, vagy a termésükkel hoznak színt télen is a kertbe, és furcsa módon olyanok is vannak, amelyek januárban már színes virágokat szoktak hozni. Az első, ami ilyenkor mindenkinek eszébe jut, az örökzöld cserjék, a tuja, a fagyal, a magyal, a puszpáng és a boróka. Ahol télen barna foltot látunk szép zöld gyep helyett, ott megfontolandó valamilyen talajtakaró növény ültetése, pl. kúszó tuja – persze csak ha ezzel nem válik túl tagolttá a kert. A kúszó tuja végtelen terjeszkedésének határt szabhatunk, ha pl. tégla hatású térkövekkel rakjuk körbe. De sokkal érdekesebb az örökzöldeknél, hogy melyek azok a virágos növények, amelyek a tél vége felé még akár hóban is képesek virágba borulni. Ilyen például a kikeleti bangita, a hunyor, az ezüst akácia, vagy a krizantém. Ezek többnyire már januárban elkezdenek hajtani, és ezután 1-2 héten belül virágba is borulnak, változatos színekben. A pergolák és teraszok közkedvelt futónövénye a téli jázmin, amely decembertől már boldogítja a gazdát sárga virágaival. Szintén egy csodaszámba menő jelenség a csarab nevű növény, amely novemberben kezd virágozni, és ezt sokszor a tél végéig folytatja, főleg ha a fagymentes napokon lágyított vízzel locsolgatjuk.

– A téli kert második legszínesebb eleme lehet maga a színes térkő, amely remélhetőleg harmóniában van a növényekkel. Persze aki szürke térkővel rendelkezik, az aligha fogja azonnal színesre cserélni csak azért, hogy kompenzálja a téli kert szürkeségét. De még a szürke térkő mellé is szerelhetünk színes izzósorokat az alacsonyabb cserjékre. Vagy a térkő szegélye mellé horgászbot tartó villákat leszúrva, és ezekre felfűzve az izzókat, szintén kialakíthatunk egy színes kontúrt a térkövezett felület szélén. Ahol alapból színes a térkő, ott a késő őszi tisztítással tehetünk azért, hogy egész télen a lehető legélénkebb színeit mutassa a burkolat. Vannak olyan területek a kertben, ahol a térkő csak ősztől tavaszig látszik, ugyanis a nyári szezonban takarja a medence, vagy pl. kerti kiülő esetén a bútorok. Ezeken a helyeken igyekezzünk élénkebb színű, például vörös-sárga színátmenetes térkövekkel feldobni a téli kert szürkeségét.

– A kerti kiegészítők közül a legnépszerűbbek a kézzel készített koszorúk, amelyeket színes vesszőkből, és tobozokból el lehet készíteni, majd leszórni festékszóróval ezüst vagy arany színűre. Az üres balkonládákat télire be lehet népesíteni élénkzöld színű mohafélékkel. A terasz térkő burkolatára állíthatunk üveg edényekbe rétegezett virágszirmot, színes magokat, vadgesztenyét, szárított virágszirmot, vagy bármit ami megtetszik. A teraszt egyébként színesíthetjük akár lampion füzérrel is, amelynek fénye kevésbé koncentrált, inkább derengő fényt ad.

A növények köré még most sem késő megvenni és beépíteni a térköveket. Ehhez szükség lehet egy jó friss térkő árlistára, amely itt elérhető: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?