Levélgyűjtés térkövezett felületekről

– Hogyan gyűjtsük össze a térkőre hullott faleveleket és hogyan hasznosítsuk újra? –

A késő ősszel lehullott faleveleket törvényi kötelességünk eltávolítani a térkővel burkolt utcai járdáról, ugyanis a csapadéktól nedves falevelektől csúszóssá válhat a térkő felülete, és a csúszásveszély miatt büntethetővé válik az ingatlantulajdonos. A levelek eltávolítása a térkőről nemcsak a törvény miatt, egyébként is ajánlott, lehetőleg úgy, hogy a kövek felülete ne sérüljön meg. A begyűjtés mellett az újrahasznosítás egy lehetőséges módjáról, a térkőből épített komposztáló verem elkészítéséről szól a folytatás:


1. Miért és hogyan szedjük össze a leveleket a térkő burkolatról?

– A térkő burkolatra hullott faleveleket a nem túl esztétikus látvány mellett azért is el kell távolítani, mert a levelek gyakran nyomot hagynak a térkövön, sötétbarna elszíneződés formájában, ez különösen a diófára igaz.

– Sokan gyűjtik úgy a leveleket, hogy a pázsitról a térkövezett felületre húzzák át, ugyanis onnan könnyebb aztán felszedni és betenni a talicskába. Ha lehet választani ezt inkább ne a fém gereblyével, és ne is a fém lombseprővel tegyük, mert ezek hagyhatnak nyomokat maguk után a térkő felületén. Inkább használjunk műanyag lombseprőt, vagy erős műanyag sörtékkel ellátott partvist, akár még a lapátból is műanyagot.

– Régen a következő lépés az volt, hogy a talicskából félreeső helyen kiborítottuk a leveleket és felgyújtottuk, aztán szóltunk a szomszédoknak, hogy pár napig tartsanak zárva minden ajtót és ablakot. Ez nagyon környezetszennyező eljárás, főleg amikor a parázsló kupacra még rákerül pár törött műanyag gyerekjáték és bútordarab is. Ehelyett a szemétszállítóknál igényelhető zöldhulladék zsákokba illik beletömni, és a megfelelő időben a kukások számára kihelyezni a levéllel tömött zsákokat. Ők egyébként általában szakszerűen komposztálják és 3 – 6 hónap múlva szerves tápanyagként újrahasznosítják a zöldhulladékokat.

– Ha esetleg úgy gondoljuk, hogy a természet elvégzi a dolgát nélkülünk is, vagyis egyáltalán nem akarjuk összeszedni és elszállíttatni a leveleket, akkor lombfúvó géppel is lefújhatjuk őket a térkőről a pázsitra. Nem lesz túl szép látvány, de nem okoz gondot a növényeknek, ha tavaszig ott maradnak a levelek, aztán előbb-utóbb a bomlás során táplálni fogják az élő növényeket.

2. Hogyan építsünk komposztáló vermet térkőből a falevelek újrahasznosítására?

– Aki igazán környezet tudatos, annak a legjobb megoldás a komposztolás utáni újrahasznosítás. Ehhez csak egy kis hely kell a verem számára, kb. 3-4 m2 valamelyik eldugottabb sarokban.

– Miután kiástuk a kb. 2 x 2 méteres és kb. 1 méter mély vermet, döngöljük meg az alját és máris kezdhetjük a falak megépítését térkőből, kültéri flexibilis ragasztó segítségével. Mindig a térkövek keskenyebbik oldala mutasson a homokfal irányába, így nem annyira haladós, de sokkal stabilabb lesz a végeredmény. Bár a térkő alapból fagyálló, mégis jobb ha a falak tetejére ragasztunk fedlapokat is, amelyek a veremtől kifelé lejtenek, és levezetik a csapadékvizet.

– Ha kész a komposztáló verem, akkor a faleveleken kívül minden szerves háztartási hulladékot bele lehet dobni, beleértve a levágott füvet, a romlott gyümölcsöt, zöldséget is. Sajnos a kutya és a macska piszok kivételek, ezek nem alkalmasak a kerti növényeink táplálására. A komposztot hetente forgassuk át, és kb. 6 hónap után kezdhetjük vele trágyázni a növényeinket.

A komposztáló verem építését idén már nem érdemes elkezdeni, viszont az anyagot nagyon is érdemes most megvenni hozzá, amint az az aktuális térkő árlistánkban is jól megfigyelhető: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?