Olcsó passzívházak térkővel

– Új trendek a térkövezett udvarral rendelkező passzívházaknál –

A nulla körüli energia igényű házak hamarosan követelménnyé válnak az egész EU-ban. Aki építkezésben és felújításban gondolkodik, annak mindenképp ebbe az irányba kell majd indulni. A megkérdezett érdeklődők szerint az egyetlen visszatartó erő az, hogy a várható négyzetméter árat jóval magasabbnak feltételezik, mint a hagyományos házak esetén. A valóság nem is annyira riasztó, a statisztikai adatok alapján ebben az évben 240 ezer és 310 ezer forint közötti négyzetméter árból készültek el a passzívházak a telek ára, a berendezés, a kerítés és a térkő nélkül számítva. A folytatásban megnézzük, hogy melyek a jelenlegi trendek a térkővel is rendelkező passzívházaknál:


Milyen szempontok alapján készülnek a térkövezett udvarral rendelkező passzív házak 2016-ban és 2017-ben?

– A legerősebb érv a passzívház mellett egyértelműen a nulla körüli fűtésszámla. Igaz, hogy a 240-310 ezer forint közötti átlag négyzetméter ár nem tartalmazza a telek árat és a térkövezés költségeit, viszont cserébe a hagyományos fűtés minden kellékével együtt elhagyható a passzívházakból, mivel nincs szükség kazánra, kéményre, radiátorokra. Ezeknek az árából biztos, hogy telik később kertépítésre és térkőre.

– Alapkövetelmény, ezért ma már minden esetben része a passzívháznak a hővisszanyerős szellőztetés, természetesen megújuló energiát felhasználva. A passzívházban a nap- és szélenergia nemcsak a fűtéshez és a melegvízhez szükséges áramot fedezi. Többek között akár a térkőhöz is nyugodtan tervezhetünk fűtőszálat, azt is fedezni fogja a megújuló energiából származó áram.

– Társasházak és közintézmények, pl iskolák, óvodák ingatlanjai is egyre gyakrabban lesznek passzívházak. Ennél az ingatlan típusnál még nagyobb jelentősége van annak, hogy a térkövezett felületek midig csúszásmentesek legyenek, ezért elvárás, hogy a megújuló energia többek között a térkő fűtését is fedezze.

– Az okostelefonokkal vezérelhető okosházak iránti igények utolérték a passzívházakat is, ezeknél az ingatlanoknál nemcsak a szellőzést és az árnyékolást tudjuk vezérelni a mobilunkkal, hanem pl. a térkő melletti világítást is, hogy pont akkor kapcsoljon be, amikor hazaérkezünk és beállunk a garázsba.

– Az igényeknek megfelelően folyamatosan fejlődnek a szigetelőanyagok, nyílászárók, szellőző és hővisszanyerő berendezések, és az építés során felhasznált egyéb anyagok. Rengeteg a jó hazai példa, idén már készültek passzívházak teljesen magyar alapanyagokkal, gépekkel, nyílászárókkal, és még az udvar is magyar térkővel lett leburkolva.

– Nem meglepő módon a passzívházaknál is központi kérdés a komfortérzet. Míg pár éve még a szigetelés létjogosultságáról kellett vitázni az érdeklődő közönséggel, ma már a komfortérzet miatt minden megkérdezett passzívház tulajdonos úgy nyilatkozik, hogy nem költözne már vissza a hagyományosba. Ráadásul ma már nem is drágább a passzívház felépítése.

A passzívház költségtervének nem szorosan része, de előbb-utóbb érdemes tisztában lenni a térkövezés várható költségéről is, ebben segít az aktuális térkő árlistánk, amely itt elérhető: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?