A legjobb térkövek 2016-ban és 2017-ben

– Melyek voltak a 2016-os év legjobb térkövei és lesznek a 2017-es év újdonságai? –

Azt hinné az ember, hogy a térkövek iránti kereslet mindig egyforma, pedig ebben az üzletágban is tetten érhetők trendek, sőt divathullámok a színvilág és a forma szempontjából. Például jól megfigyelhető volt az elmúlt években, ahogy az őszilomb fantázianevű színösszeállítás élénk sárgás színeinek csökkenni kezdett a forgalma, és a helyét átvették a visszafogottabb szürke és barna árnyalatos térkövek. A 2016-os év trendjeit és a 2017-es évben várható térkő újdonságokat tárgyaljuk a folytatásban:


A 2016-os év sztár térkövei és a 2017-re várható trendek

– 2016-ban a korábbi évekhez hasonlóan az egyszerű, téglalap alakú formák virágkora folytatódott. Még mindig a vintage hangulat, a koptatott színek, az élletöréssel antikolt térkövek iránt volt legnagyobb a kereslet. Méret szempontjából meglepő módon az extra nagy lapok voltak keresettebbek, pl. az előző évhez képest sokkal több fogyott az 50 x 50 cm-es térburkoló lapokból, és a kombinálható nagyméretű térburkolókból, a 40 x 20 cm-es, a 40 x 40 cm-es és a 60 x 40 cm-es méretekből.

– A minimalista design terjedése miatt a szokásos szürke tömegtermékek mellett sokan keresték a szürke árnyalatos, de több színű összeállításokat, például a világosszürke-antracit- világosbarna színű térköveket, de szigorúan egyenes élű, nem antikolt kivitelben.

– Ezzel szemben az antik hangulatot kedvelők az élletörésekkel öregített, a természetes kövek színeihez közel álló térkövek iránt érdeklődtek, ezért volt sláger termék a Pilis térkő homok színben, középbarna (földbarna) színben, és sötétbarna színben, illetve az ezt a három árnyalatot egyesítő Barna mix színben. Érdekes tendencia, hogy a harsány és meleg színeket képviselő őszilomb összeállításból az utóbbi években sokan kérték a barna szín mellőzését, így csak a vörös és a sárga szín alkotta az őszilombot, de az igényeket követve 2016-ban ismét visszatért a barna is az őszi színek közé, így most legtöbben megint vörös-sárga-barna-ként gondolnak az őszilombra.

– Külön kategória az antikolt téglalap alakú térkövek között a téglahatású, vörös-tégla színű térkő. Ez a típus 4-5 éve indult hódító útjára, és azóta töretlenül őrzi a népszerűségét. Erre a térkőre nemcsak útburkolóként szoktak gondolni a kert tervezők, gyakran készül belőle térkő melletti szegély, vagy térelválasztó szegély süllyesztett és kiemelt kivitelben.

– A klasszikus formák között a legkülönlegesebb a több méretből kombinálható macskakő formájú Klassziko nevű térkő, amelynek forgalma kb. 20%-a az összes eladásnak, így ha színtől függetlenül összesítjük, ez még mindig egy trendinek mondható térkő típus.

– A 2017-es év fejlesztési irányait tekintve várhatóan nem a formában lesz megfogható a változás, még mindig inkább a nagyobb méretek felé várható az elmozdulás. A természetes kövekhez hasonló színű és mintázatú, formájával és méretével antik hatást keltő térkő fajták iránti kereslet minden jel szerint viszi a pálmát 2017-ben is. Ezen belül a gránit utánzatok színvilágára fektetik a hangsúlyt a piac főszereplői.

A klasszikus, az antik és a több méretű térkövekről bővebb információ, és az aktuális térkő árak itt elérhetők: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?