Térkövek és beltéri díszkövek harmóniában

– Alkalmazzunk beltérben a térkőhöz illő díszítő köveket! –

Talán még szokatlanul hangzik, hogy beltérbe is választhatunk rengetegféle díszkő és díszburkoló lap közül. Eddig az antik hatású díszítő csíkokat, fali díszeket, és egyéb dekor elemeket inkább csak a fürdőszobákban és wellness helyiségekben szokhattuk meg. Szerencsére olyan mértékben nőtt a gyártók termék választéka, hogy a beltéri díszkövekkel ma már a lakás bármely részét díszíthetjük. Így merül fel egy teljesen új lehetőség: mi lenne, ha a kinti térkő hangulatához illeszkedő díszköveket használnánk a belső terekben? Ezt tárgyaljuk részletesen a folytatásban:


A térkövekhez illő beltéri díszkövek típusonként

– Az antikolt téglahatású térkő még mindig a legkeresettebb kategória a térkövek között. A színárnyalatok közül a barna változatai örvendenek egyre nagyobb népszerűségnek, de ez csak még jobban megerősíti az antik hangulatot. Az ilyen térkővel burkolt teraszról nagyon gyakran egyből a nappaliba jutunk. Ideális esetben a terasz bejáratával szembe kerülhet egy kandalló, amely körül a padlótól a plafonig terméskő utánzatú lábazati kő borítja a falat. A kandalló előtt egy 40-50 cm magas, és ugyanilyen széles kiugró falrész biztosít ülő, vagy fekvő helyet a melegedni vágyóknak. Az ülő felület mészkő, vagy gránit utánzatú párkány elemekből állhat, természetesen a térkő színvilágához illeszkedve sárgás homokszínű, vagy földszínű barna. A párkány elemekből polcok is készülhetnek a kandalló fölött és mellett. A kandalló nyílását körbe lehet burkolni faragott mészkő hatású szegő elemekkel, illetve ugyanilyen elemekből készülhetnek beltéri ajtókeretek és ablakkeretek. A polcokon állhatnak díszként bonyolult mintázatú faragott kőkorongok.

– A több méretből kombinálható nagyobb méretű térkövek és járdalapok is igen közkedveltek, a gránit világosszürkés-feketés színei mellett ezek a termékek is egyre gyakrabban készülnek a barna árnyalataiban. A nagy méret és a szögletes téglalap formák miatt ehhez a térkő fajtához beltérben a mozaik lapokhoz hasonló, 15 x 15 cm-es fríz mintás lapok illenek legjobban, egész halvány barnás színben. Ezekből a lapokból készülhet a fürdőszobában akár tálca nélküli zuhanyzó, vagy fürdőkád is. Egy ilyen hangulatú fürdőben simán elférnek a faragott ókori oszlopok, vagy legalább az oszlopfőt utánzó fali díszek is. A kültéri térburkoló lapokhoz hasonló színvilágú beltéri falburkoló lapokkal beboríthatjuk bármelyik falfelületet, sőt kisebb-nagyobb kőbútorokat is kialakíthatunk úgy, hogy a külső felületeit a falburkoló lapokkal fedjük. A fürdőszobában elmaradhatatlan néhány kőpolc, szintén a kültéri, kombinálható méretű térkővel harmonizáló színben.

– Az ívelt oldalú, macskakő formájú térkő család leggyakrabban harsány őszilomb színekben fordul elő a kertekben, de az is előfordul, hogy az antik hatás kedvéért sárgás homokszínben készül. Őszintén szólva a vöröses-sárgás őszi színekkel nehéz lépést tartani a beltérben, mivel egy rikító színű kőburkolatról nem a természetesség fog elsőként eszünkbe jutni. A sárgás homokszínhez sokkal könnyebb lesz közelíteni a benti falak színét a beltéri falburkoló lapokkal. Ha a színekkel nem is, de a formákkal mindenképp harmóniát tudunk kialakítani a kinti térkő és a beltér között. Az ívelt oldalú térkőhöz közel álló, nagy méretű kavicsokat utánzó beltéri falburkolók is kaphatók a barna különböző árnyalataiban. A gömbölyded formák miatt a megszokottnál jóval szélesebb fugák lesznek láthatók a falon, ezért nagyon nem mindegy, milyen színű fugázó anyaggal kenjük ki a hézagokat, ennek szenteljünk extra figyelmet a kivitelezés során. Ha netán gyöngykavicsos lépőkövek is előfordulnak a kertben, akkor a kavics utánzatú falburkoló köveket látni a házba lépve maga lesz a gyönyör.

– Lehet kapni faragott kővázákat, és kisebb kőedényeket, sőt mintás kővel borított állólámpákat is. Igaz, ami igaz, ezen a ponton könnyen át lehet fordulni olyan giccs parádéba, hogy a harmónia érzése helyett a hányinger fogja majd el a vendégeinket. Ezek a tárgyak jól illeszkednek egy műemlék jellegű épület stílusához, de ne essünk barokkos túlzásokba, ha nem kastélyban élünk, és nem vagyunk hercegek vagy hercegnők.

Sok esetben a már meglévő beltéri burkolatokhoz keresik a megfelelő térkövet, és nem fordítva. Ha épp ez a helyzet, a legfrissebb térkő árak itt találhatók: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?