Saját készítésű moha graffiti térkőre

– Hogyan készítsünk moha graffitit térkövezett felületekre? –

Örök dilemma, hogy mit tegyünk, ha már sok a beton és a térkő a kertben, mivel törjük meg a sok szürkeséget és ridegséget. A kis zöld emberek, a környezetbarátok már megint kitaláltak egy elképesztően kreatív megoldást, ami javítja az arányt, sőt művészi megoldásoknak is teret enged. Az eljárás „moha graffiti” néven kezd elterjedni, mivel a tápoldatot és az élő mohát ecsettel fogjuk felkenni a térkőre és egyéb felületekre. A cikk folytatása az otthon is kivitelezhető módszerről és a moha graffiti irányzatairól szól:


A moha graffiti feltelepítése a térkőre

– Még a művelet megkezdése előtt tisztázzuk a legfontosabb kérdést: ez a graffiti könnyen eltávolítható a térkőről, ha netán nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk, vagy esetleg megunjuk egy idő után. Ebben teljes mértékben különbözik az önjelölt külvárosi művészek falfirkáitól.

– Első lépésként képzeljük el és tervezzük meg a moha graffiti elhelyezkedését és művészi mondanivalóját. Az elhelyezkedést korlátozza az a tény, hogy a gépkocsi forgalmat sajnos nehezen viseli a moha, tehát a térkövezett kocsibeállónak csak a kevésbé forgalmas részeire tudunk tervezni. A téglahatású térkőből épített támfalak és kerítések függőleges falai a legalkalmasabb felületek a műalkotáshoz.

– A művészi mondanivaló szempontjából említést érdemel néhány lehetséges megközelítés. Nem mindenki tudja laza csuklómozdulatokkal felfesteni a térkőre egy kölyök pandamackó vigyorgó képét, bár a legtöbb elismerést biztos, hogy ezzel tudná besöpörni. Akik tudják, hogy ez nem fog menni, azoknak ott vannak az ismétlődő minták, vagy a váltakozó szélességű görbe és egyenes sávok, mint az Adidas melegítők szélein. Egyszerű, és nagyszerű.

– A legtöbb esetben a legegyszerűbb megoldással is széppé tudjuk varázsolni a térkövezett felületeinket, ez pedig annyiból állna, hogy a térkövek közötti fugákat töltjük meg zöld mohával. A sötétszürke és antracit színű térkövek között gyönyörű kontrasztot fog mutatni az élénkzöld, élő minta. Ez az egyetlen megoldás, amely használható akár a térkövezett kocsibeálló forgalmas részein is. Ha esetleg korábban már magától elindult a mohásodás a térkövek között, akkor már csak folytatnunk kell a természet által megkezdett munkát, és a maradék fugákat is kitölteni a mohakeverékkel.

– Nézzük a hozzávalókat kb. 2 négyzetméternyi felülethez: egy vödör, 2 pohár natúr joghurt, 2 pohár sör vagy víz (antialkoholistáknak), 1 teáskanál cukor, 2 marék erdei sziklákról lekapart moha. A vödörbe ömlesztett hozzávalókat botmixerrel keverjük el kenhető állagúra. Nem kell túlzásba esni, ez nem sütemény lesz, nem szükséges csomómentesre keverni, vagy kemény habosra. Ha minden jól megy, akkor sötétzöld színű, sűrűn folyós élő festéket alkottunk. A fél cm-nél nem szélesebb ecsettel kezdhetjük is felkenni a masszát a térkőre.

– Ha van a közelben ácsorgó szomszéd, vagy unatkozó postás, akkor gyorsan adjunk a kezébe egy sört, és kérjük meg, hogy 4-5 lépés távolságból figyelje a kirajzolódó képet. Ugyanis az egy négyzetméternél nagyobb képet mi nem fogjuk átlátni egy karnyújtásnyi távolságból, és így előfordulhat, hogy a vigyorgó pandakölyök helyett egy alvó tarisznyarák rajzolódik ki a végén a térkövön.

A moha a sötét színű, és a téglahatású térköveken mutat legjobban, aki még ennek beszerzése előtt áll, az az aktuális térkő árakat itt találja: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?