A tájépítészet térkő burkolatai

– Mi a tájépítészet és milyen térkő burkolatokat alkalmaz? –

A tájépítészet a lehető legtömörebb megfogalmazásban nem más, mint a megművelt, és emberi igényekhez igazított természet. A fogalom 1858-ban kezdett széles körben elterjedni, amikor a New York-i Central Park tervezője, Frederick Law Olmsted saját magát „landscape architect”-nek, magyarul tájépítésznek nevezte. A szerteágazó tudományág minden szintjén megvan az igény a térkő burkolatok alkalmazására, ezt fogjuk részletezni a folytatásban:


A tájépítészet különböző területeihez alkalmazható térkő burkolatok

– A tájépítész szakma célja az emberi élettérré váló táj újraalkotása a természeti és mesterséges építőelemek kombinálásával olyan módon, hogy az eredmény természetközeli és fenntartható legyen. A folyamatosan bővülő szakterület a kerttervezésből és a kertművészetből indult ki. A szakma gyakorlói okleveles táj- és kertépítész mérnökök, akik jogosultak a kerttervezésre, és a regionális, vagy akár országos rendezési tervek elkészítésére. A feladatkör nagyságrendjétől függően különböző típusú térkövek jöhetnek szóba a tervezés során.

– Az országos-, megyei- és kistérségi fejlesztési és rendezési tervek elkészítésénél nem központi kérdés a térkő típusa, ilyen nagy területeken sokkal általánosabbak a tervezési szempontok. Esetleg az elképzelhető, hogy egy kistérség szintjén már felmerül az egységes arculat iránti igény, és nagy vonalakban tartalmazza a terv a térkő formájára, színvilágára vonatkozó elképzeléseket.

– Sokkal életszerűbb az, hogy egy város, vagy városrész szintjén bekerül a tervbe az egységes megjelenésű térkő burkolatokkal kapcsolatos előírás. Erre számtalan példát lehet találni Nyugat-Európa nagyvárosaiban. Pl. Prága óvárosi területén szinte kizárólag kisméretű rusztikus térköveket lehet látni, gránit utánzatú felülettel, amely nyilván egy jó tájépítészeti munka eredménye. Érdekes módon a térkő formájának és felületi struktúrájának rögzítésével nem lett egysíkú a városrész megjelenése, mert a különböző színek és minták alkalmazásával változatossá tudták tenni az alapvetően egységes térkő burkolatokat.

– A legismertebb területei a tájépítészetnek az intézményi- és magánkertek, illetve ezeken belül speciálisabb részterületek például a műemléki és a tetőkerti tervek elkészítése. A feladat mindig az, hogy a természeti adottságokkal és terepviszonyokkal összhangban készüljön egy terv, amely maximálisan teljesíti a funkcióra vonatkozó emberi igényeket, de a fő elemei a növények. Az emberi igények között biztosan szerepelni fog az, hogy járható felületek kössék össze a területeket, amihez térkő burkolatokra lesz szükség.

– A térkövek típusa alapvetően attól függ, hogy mi a rendeltetése a rendezésre váró területnek. Például intézményi kertek esetén gyakran előfordul, hogy csarnok épületek formájához és hangulatához illő egyszerű téglalap alakú, világos szürke térkövet tartalmaz a terv. Ugyanez a térkő típus egyszerű fekete mintákkal még egy minimalista design-nal tervezett családi ház mellett is megállja a helyét manapság. Az esetek nagy részében a téglahatású rusztikus térkő sokkal szebb összképet tud mutatni a kert zöld részeivel, azért ezzel gyakrabban fogunk találkozni tájépítészeti terveken, mint az egyszerű szürke térkővel. A műemléki kertek terveiben jellemzően rusztikus, kicsit régies megjelenésű térkövek szerepelnek, gyakori megoldás a macskakő formájú, bazalt színű kocka térkő. És végül a tetőkert egy jó példa a speciálisabb tájépítészeti feladatokra, mert kisebb terek esetén nagyobb a kihívás a tervező kreativitására nézve, és a rendeltetésnek megfelelő műszaki szempontokat is figyelembe kell venni. Például a tetőkertek térkövei nem lehetnek túl vastagok, mert túlterhelnék az épület födém szerkezetét, és nem szerencsés, ha a térkő felszíne a napsugarak melegét elnyeli, és lefelé továbbítja az épület felé.

A tájépítészetben jártas, és a járatlan személyek számára egyaránt érdemes a legfrissebb térkő árakat megtekinteni, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?