Vízáteresztő térkő burkolatok

– Hogyan lesz a térkő burkolat vízáteresztő és környezetbarát? –

.

Az elvileg mérsékelt égövi időjárásunkban egyre többször találkozunk szélsőséges jelenségekkel, például azzal, hogy a csapadékvíz túl nagy mennyiségben és túl rövid idő alatt zúdul le a földre, vagy a térkövezett felületre. Ez akkor probléma, ha a vízzáró burkolatokon végighömpölyög a víz az utcai árokig, és soha nem jut le a mélyebb talajrétegekbe, így aszályosodás fog megindulni. Ugyanakkor a városokban a hömpölygő csapadékvízzel sok szennyező anyag kerül a folyókba és tavakba. Mindkét probléma megoldódik, ha a térkövek közötti hézagok kitöltésére vízáteresztő fugázó anyagot használunk, és a térkő burkolat alapját a megfelelő rétegrenddel készítjük el. A folytatásban ezt a témát fejtjük ki bővebben:


A vízáteresztő térkő fuga és a víz-elszikkasztó térkő alap/b>

– A szabványok és szakmai ajánlások alapján a térkő alatti réteg az úgynevezett ágyazó homok, amelynek 3 – 5 mm vastagságúnak kell lennie. Alatta 10 és 50 cm közötti vastagságban zúzott kő réteg következik, ez durvább, 20/50 mm-es murva szokott lenni leggyakrabban. A murva alá jó minőségű geotextilt kell helyezni, amely lefelé vízáteresztő, és ezzel egy szűrő funkciót is ellát, ugyanis a szennyeződések fel fognak akadni rajta, és lassan lebomlanak. A felette található murva és homok rétegek is természetes vízáteresztők, de lassítják a víz útját lefelé, sőt átmenetileg megtartják a vizet, így el tudják látni a talaj mélyebb rétegeit, és meggátolják az aszályosodást. Ezek után az az egy lényeges kérdés maradt, hogy a térkövek közötti fugázó anyagok vajon átengedik-e a vizet lefelé?.

– A homokkal besöpört térkő fugák esetén egyértelmű a válasz, a homok gondolkodás nélkül, gyorsan levezeti a vizet. Viszont könnyen kimosódhat a fugából, és ezzel az egész térkő felület veszít a stabilitásából, mivel a kövek ezután könnyebben kimozdulnak a helyükről.

– A legprofibb megoldás a kötőanyagot tartalmazó, vízáteresztő térkő fugázó habarcs, illetve a térkő fugázó műgyanta. A használatukhoz figyelni kell arra, hogy a minimum 3 mm fuga hézagnak meg kell lennie a térkövek között. A fugázó anyagnak sok esetben nagy teherbírásúnak kell lennie, normál esetben elvárható a 45 N/mm2 teherbírás. A térkő tulajdonságaitól nem nagyon maradhat el, gyakorlatilag ugyanolyan nyomószilárdsággal kell bírnia, és ugyanolyan kopásállósággal. Bírnia kell a gépi tisztítást, és a fagyás – sózás sem lehet probléma. Mindezek mellett még a vizet is át kell tudnia engedni magán! Az „S” betűvel kezdődő, és Sopro-ra végződő gyártónál pl. jó pár megfelelő termék található ebben a kategóriában. Különböző térkő fuga vastagságokhoz pl. különböző fugázó termékek léteznek. A hőtágulásra is gondolva, van lehetőség elasztikus anyag beszerzésére ugyanennél a gyártónál, amellyel a mozgó fugákat tudjuk megfelelően kialakítani. Mivel ezek a fugázók cement alapúak, ezért úgy kell beönteniőket a térkövek közé, hogy a kövek magasságának 80%-áig érjen a bekevert fugázó. A cement alapú anyagok természetesen víz hozzáadása után kezdenek majd kötni. A szilárdulás után lehetőleg egyből le kell mosni a térkőről, mert ráköt!


A fugázó anyagok előtt sokaknak még a térkövet is meg kéne venni. Számukra jó hír, hogy az aktuális térkő árak megtekinthetők itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?