Tavaszi munkák a térkövezett kertben

– Melyek a legfontosabb feladatok tavasszal a térkövezett kertben? –

Azok, akik szeretik a kertet, idén télen nemcsak kipihenték, hanem már túlpihenték magukat. Kb. most jött el az ideje, hogy gumicsizmát és kesztyűt ragadjunk, és kiszabaduljunk a négy fal fogságából. Rögtön ezután még egy kis időre menjünk vissza a házba, mert a helyzet felmérése után azonnal le kell írnunk egy papírra az összes elképzelésünket a kert fejlesztéséről, és karbantartásáról. A legfontosabb lépések a talaj javítás, a gyep felújítás, az évelő növények felkészítése a tavaszra, a védekezés a kártevők ellen, és a térkő karbantartása, felújítása. Részletek a folytatásban:


A talaj, a növények és a térkő feljavítása tavaszra

– A talajt mér késő ilyenkor trágyával előkészíteni, az inkább egy őszi feladat lett volna. Viszont most is fellazíthatjuk egy jó ásóval, és ha rendelkezünk komposzttal, akkor azt most kell elteríteni, még mielőtt beleültetjük a növényeket.

– A gyep felújítását szellőztetéssel kezdjük, ezt legtöbben géppel végzik, ami teljesen megfelelő. Az évszaknak megfelelő pázsit műtrágyáért el kell mennünk a gazdaboltba, és miután kifizettük, még be is kell dolgozni a talajba. Viszont a kiégett területek visszapótlását magról ne most kezdjük, ehhez áprilisig várni kell, mert akkor már lesz elég csapadék és napsütés a művelethez.

– A fagymentes napokon most már nekieshetünk metszőollóval is a növényeknek. A fák és bokrok elszáradt ágait távolítsuk el, ritkítsunk ahol kell, és alakítsuk formára a díszcserjéket. Fontos a vágott felületek és a szerszámok fertőtlenítése, ne spóroljunk a sebkezelővel.

– A bolti palánták kiültetése még korai, viszont üvegházban megmaradnak a növények feltéve, ha van. Ahol van üvegház, ott viszont magról is lehet már ültetni a zöldségeket.

– A rügy fakadás előtt kell alkalmazni a lemosó permetezést. Szaktudás híján ne kezdjünk bele, mert a végén lefújjuk magunkat, a szomszédot, és a saját kultúrnönyeinket a gyomok helyett.

– A térkő karbantartását kezdjük azzal, hogy mindenek előtt nézzünk végig a burkolaton, milyen állapotban van a felület, maguk a térkövek és a fugák. A sok csapadéktól könnyen lehet, hogy az alapnak használt ömlesztett anyagok megsüllyedtek, a térkő felület hullámzik. Sajnos ennek csak egy ellenszere van, az ha visszaszedjük, vagy visszaszedetjük, és újra lerakjuk, illetve a művelet közben esetleg sérülő térköveket újra cseréljük. A fugákból néha kijön a fugázó homok, ezt kora tavasszal rögtön pótolni kell, mert veszít a stabilitásából az egész térkő felület. Ha esetleg bemohásodtak a térkövek közötti hézagok, és el akarjuk tüntetni, akkor ezt vegyszerrel, vagy mechanikus gépi, illetve kézi módszerekkel megtehetjük. A tíz évnél régebbi térköveknél előfordulhat, hogy hiába újítjuk fel a felületet nagynyomású mosóval, a régi esztétikáját már nem nyeri vissza a felület. Ilyenkor még mindig megtehetjük azt, hogy a felszedett régi térköveket áthelyezzük egy kevésbé látható területre, és a kertnek csak a forgalmasabb részein cseréljük ki újra a térkövet.


Az új kövek beszerzése előtt érdemes átnézni a térköveink teljes választékát, a jelenleg aktuális térkő árak mind elérhetők itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?