Térkövezett pihenő és medence a kiskertekbe

– Milyen elrendezésben fér el egy medence és egy térkövezett pihenő a kiskertekben? –

Ilyenkor tél végén a kertbarátokat már hívja a természet a kert irányába. Sok helyen még foltokban jég és hó található, ez még nem igazán a kertészkedés ideje, viszont most is lehet már álmodozni, sőt papírral és cerkával felszerelve tervezni, szervezni. Ma a kiskert tulajdonosokat invitáljuk egy merészebb álmodozásra, ugyanis azt fogjuk megnézni, hogyan tudunk belevarázsolni egy viszonylag kisméretű kertbe egy kis medencét és egy kis térkövezett pihenő sarkot. Az ötletek a folytatásban következnek:


Térkövezett pihenő és medence a tervező asztalon

– A tervezés első lépése az, hogy felvázoljuk a kert meglévő elemeit, és kijelöljük mely részeket szeretnénk mindenképp változatlanul hagyni. Például a fákat, cserjéket lehetőleg ne vágjuk ki, ha nem muszáj. Egy virágágyás más kérdés, vagy egy keskenyebb térkövezett kerti út, mert ezeket viszonylag könnyen át lehet helyezni máshova, ha kell.

– A térkövezett pihenő saroknak akkor van értelme, ha a leburkolt felületen elfér egy asztal, és legalább négy szék. Ehhez kb. 3 x 3 méter egybefüggő területet tervezzünk be.

-A kiskertben a medencére most másképp kell gondolnunk mint általában, a méreténél fogva biztos nem lesz alkalmas úszóversenyek rendezésére. Ha 2.5 x 5 méter helyet ki tudunk szorítani a medencének, akkor már egy személy számára alkalmas lehet óvatos tempózgatásra mellúszásban, csak időnként irányt kell váltani, mert elszédül az ember a sok egyirányú kanyarodástól. De sokkal kisebb medence is kellemes lehetőségeket kínál nyári napokra és éjszakákra. Költségvetési keretektől függően akár egy komolyabb jakuzzit építhetünk, vagy egy gyors nyári felfrissülés céljára egy fürdőkádnál alig nagyobb merülő-medencét, vagy egy derékig érő gyermek pancsolót. A medencét már 1.5 x 2.5 méter alapterülettel is van értelme megépíteni, és ebben a körülötte lerakott térkövezett járófelület is benne van, körbefutó kb. 20 cm szélességben.

– A medence mellé közvetlen tervezzünk be egy 2 és 5 m2 közötti térkővel burkolt területet a napozóágy, vagy a műanyag székek részére. A pihenősarok és a napozótér lehetőleg legyen összekötve egy térkövezett járdával, hogy vizes lábúaknak se kelljen sárban dagonyázniuk, ha elmennek a pihenőrészig például azért, mert ott hever az asztalon egy zacskó chips.

– Az eddigiekből most már kezd körvonalazódni, hogy a medence és a pihenősarok elfoglal kb. 15 – 20 m2 területet, így egy kiskertben csak csíkok maradnak a pázsitnak, vagy más növényeknek. Ez nem feltétlen baj, de némileg behatárolja a lehetőségeket. Egy praktikus ötlet például, hogy a kerítés mentén körbe helyezzünk el minden cserjét és dísznövényt, és a sarokban helyezzünk el egy nem túl nagy növésű fát, aminek a lombja alatt hűsölhetünk a térkövezett pihenősarokban üldögélve. Erre a célra például nagyon jó választás a páfrányfenyő (ginkgo biloba), mert nem szemetel, ritkán van termése, nem nő három méternél nagyobbra, és jó sűrű a lombja.

– Ha van egy szép fa, vagy más kerti tereptárgy, amitől nem akarunk megválni, akkor igazítsuk hozzá ezekhez a terveket. Arra figyeljünk, hogy a medence lehetőleg ne kerüljön fa alá, mert a rothadó falevelek nem tesznek jót a víz minőségének. Viszont a térkövezett pihenőrészt kimondottan árnyékos helyre, leginkább fa alá érdemes tervezni.

– Ha extra kicsi a kert, legvégső esetben össze lehet vonni a térkövezett pihenőrészt és a medence melletti napozót, így akár 6 négyzetméteren elfér a mini-élményfürdő. Persze így asztal már aligha fog elférni, és még háromlábú tűzhely se nagyon, de a semminél sokkal több élményt fog nyújtani a kertecske. Asztal híján a medencében ülve is lehet chips-et enni, a szándék a fontos.


A kiskerti élménypark költségvetési tervének kidolgozásához jól jöhetnek a legfrissebb térkő árak: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?