Térkövezett kert építése Dél-Olasz módra

– Milyen stíluselemekkel tehetjük Dél-Olasz hangulatúvá a térkövezett kertet? –

.

Az évnek ezen időszakában sokan terveznek kertépítést, és meglévő kertek átalakítását valamilyen új hangulat jegyében. A kert meglévő részeinek minél kisebb mértékű rombolása mellett, a régi növények és térkövek megtartásával is újra lehet gondolni a kert, és a hozzá tartozó épületek arculatát. Mai cikkünk Dél-Olasz ihletésű elemek beépítéséről szól egy meglévő, térkövezett kertbe:


A térkövezett kert átalakítása Dél-Olasz stílusú elemekkel

– Az áttervezés első lépéseként gondoljuk át hol lesznek a hazai éghajlatot többé-kevésbé elviselő mediterrán fák, cserjék, dísznövény ágyások, illetve a térkő burkolatot igénylő utak, járdák, kerti pihenők. A mediterrán dísznövények többnyire a nulla fok feletti hőmérsékletet szeretik télen is, ezért a leandert, a babért, vagy a kenderpálmát nagyobb dézsába érdemes ültetni, és fagytól védett helyen teleltetni. A dézsát jobb, ha térkövezett felületre helyezzük, mert így télen, amikor nincs ott a növény, nem fog csúnyáskodni a helye a kert jól látható részein.

– A dézsás növényültetés miatt az átlagosnál nagyobb arányban lesz térkövezett felületünk a kertben, ezért jobban át kell gondolnunk a térkő burkolat vízelvezetését, illetve vízelnyelő képességét. A modern, környezettudatos kertekben a csapadékvíz-szikkasztó alapkövetelmény. Az öntözőrendszer ellátásához például legalább öt, de inkább tíz köbméteres ciszternára lesz szükség, megfelelő teljesítményű szivattyúval ellátva. A tárolót a tetőhöz tartozó ereszcsatorna által összegyűjtött csapadékvíz fogja feltölteni, és a térkövezett felületek mellé beépített folyóka rendszer végére is kell egy rácsos vízelnyelő, amely szintén a vízgyűjtő ciszternába vezeti a vizet.

– A mediterrán hangulat részeként a ház lábazatára és gyakran a házfalra is világos homokszín terméskövet szoktak ragasztani, pl. horvát mészkövet, vagy keszthelyi homokkövet, esetleg brazil kvarcitot. Ezekhez színben passzoló térkő lehet bármilyen világos barna árnyalatos, vagy terrakotta színárnyalat. Forma szempontjából szerencsésebb a természetességet közvetítő négyzet, vagy téglalap alakú, illetve a macskakőhöz hasonló, enyhén ívelt oldalú térkő. A rusztikusság külön előny, ezt általában ‘antik’ változatként jelölik a gyártók és forgalmazók. Manapság gyakori a többszínű térkő, ezek melírozott, vagy színátmenetes változatként szerepelnek a térkő árak listájában. Ezekből a típusokból csak a bontott téglához hasonlók illenek a mediterrán hangulathoz, pl. a vörös-téglaszín és a homoksárga-téglaszín. Bármilyen bizonytalanság esetén inkább az egyszerűség irányába haladjunk, azaz válasszunk egyszínű homokszín, vagy középbarna, vagy terrakotta színű térkövet, így biztosan nem távolodunk el a mediterrán falburkolatok és az antik tetőcserepek színeitől.

– Az épületen tovább erősíthetjük a mediterrán hangulatot a barnás színárnyalatú nyílászárókkal, ablak- és ajtókeretekkel, illetve ilyenre színezett redőny lamellákkal. Kellemes megoldás például az erősebb barna színű ablakkeret, egészen halvány sárgásbarna ablakszárnyakkal és redőnnyel, kombinálva cseresznyeszín vagy tölgyszín korláttal. Minél több színárnyalatot használtunk az épületen, annál inkább javasolt az egyszerű, egyszínű térkő burkolat kialakítása az épület mellett.

– A pénzügyi keretektől függően kisebb-nagyobb kerti tóval egészülhet ki a mediterrán kert, ha nem idén, akkor majd jövőre. Azért azt jobb tudni egy ilyen döntés előtt, hogy extra költségek merülnek fel, ha több ütemben építjük a kertet, mert minimum egy növényágyást fogunk telepíteni a tó helyére, amit aztán meg fogunk szüntetni. A földet rá fogjuk dobni a pázsitra, ami ettől kibarnul. A térkőre nem akarjuk majd ráengedni a földmunkagépet, így lapáttal és csákánnyal kell majd földmunkázni, aztán ki kell tolni talicskával a földet a konténerig. Ez mind-mind pluszköltségként jelentkezik, ha nem tudjuk egy ütemben megépíteni a kertet. Legvégül, ha nincs pénzünk kerti tóra, vagy ha van akkor is, szerezzünk vadszőlőt, és futtassuk fel a déli házfalra, ezzel lesz teljes a Dél-Olasz hangulat a kertben. Meg a fonott kerti fotelben elfogyasztott egy-két üveg Chianti-tól.


Még a mediterrán hangulatú kert megépítése előtt tekintse át alaposan az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?