A legszebb térkövezett kukatárolók

– Hogyan tehetjük ízlésessé a térkövezett kukatárolót a kertben? –

.

A leggondosabban megtervezett és kivitelezett kerteket is gyakran elcsúfítja egy szükséges rossz, amely mégis nélkülözhetetlen, a szemeteskuka. Sokféle módszerrel tehetjük szebbé a műanyag- vagy fémkukánkat, például elkerített, térkővel burkolt tárolót alakíthatunk ki neki, ha nem sajnáljuk, hogy ezáltal 4 – 5 négyzetmétert el kell vennünk a kertből. A folytatás arról szól, hogyan tegyük szebbé a térkövezett kukatárolónkat, illetve a kiskert tulajdonosok mit tehetnek, hogy a kuka ne rontsa el a házuk előtti összképet:


A térkövezett kukatároló elkülönítése, megszépítése

– Kezdjük a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldással, ami nem más, mint a takarás futónövények segítségével. Ha van olyan fal, vagy kerítés rész, amelyre szívesen felfuttatnánk egy kis borostyánt, vadszőlőt, esetleg iszalagot, akkor már csak pár négyzetméter futtatórácsra van szükség, és kész is vagyunk. A rácsot kicsit túllógatjuk a falon, kb. 40 – 50 cm-rel, így a zöldfal mögött keletkezik annyi hely, ahol elfér a kuka. Legalább egy 40 cm széles térkövezett járdát érdemes kialakítani a kukáig, ha még nincsen, mert különben esős időben senkinek sem lesz kedve elevickélni a sárban a szeméttel. A dolognak van egy kis szépséghibája, ugyanis télen ezek a futónövények ledobják a leveleiket, így a kuka nem igazán lesz takarásban.

– A térkövezett kukatárolót nem muszáj körbevenni kerítéssel, helyette készíthetünk egy ízléses zöldtetőt egészen kis helyigénnyel és költségvetéssel. A rozsdamentes anyagból készült négy oszlopot felül egy keret fogja össze, amelynek a belső oldalaira balkonládákat helyezünk fel. Az oszlopok helyén ki kell venni egy-egy térkövet, és a térkő helyére beállított oszlopot körbe kell betonozni. Ha a későbbiekben nem akarunk sok figyelmet fordítani a szemetes fölötti növényeknek, akkor sziklakerti növényekkel ültessük be. A balkonláda aljába szórjunk kavicsot, arra egy réteg durvább faforgácsot, majd homokos termőföldet. Megfelelő növény pl. a borjúháj, a meténg, a törökszegfű, és még a kövirózsa is. Egészen kis kert tulajdonosok ezekben a ládákban fűszernövényeket is nevelhetnek, ha nincs hely külön ágyásoknak. Szóba jöhet a kakukkfű, a zsálya, a rozmaring. A földet ilyenkor tavasszal mindig fel kell lazítani, és a víz eltávozását biztosítani kell a láda alján lévő lyukak ellenőrzésével. Ezáltal némi sár kerülhet a térkőre, de kukatárolónál ez nem olyan éles kérdés, majd lemossa az eső.

– A kerítés építésnél valószínű olcsóbb, és mindenképp kisebb helyigényű megoldás a fülke építés apáca-rácsból. A térkő burkolatot ehhez is meg kell bontani olyan mértékben, hogy a fémpapuccsal ellátott faoszlopokat körbe tudjuk betonozni. Az apáca-rácsra kívülről futtathatunk loncot, vagy bármilyen futónövényt, de növény nélkül is jobban néz ki, mint a natúr szemeteskuka. A térkő burkolat kiterjedésétől függően választhatunk, hogy a növények helyén is elbontjuk a térköveket, vagy dézsába ültetjük a növényeket. Meg lehet cifrázni ezt a kivitelt úgy, ha 2 méter magas oszlopokra helyezzük fel az apáca-rácsokat, és felül egy lugasszerű megoldással tetőt is készítünk, amelyen majd keresztülfutnak a növénykék remélhetőleg. Ilyen módon nyáron futónövény árnyékában üríthetjük a szemetet a kukába, ami lássuk be, nem kis luxus.

– Aki egy kicsit jobban el van eresztve anyagilag, annak mindenképp ajánlott az ázsiai hangulatú, bambuszcsövekből épített kuka-kerítés. Ehhez 150 cm körüli hosszúságú bambuszcsövekre lesz szükség, amelyeket a megszokott módon ellátunk fémpapuccsal, majd a térkövezett felület megbontását követően bebetonozzuk őket. Az oszlopokra merőlegesen további bambuszcsöveket rögzítünk zsinórral, és nádgyékénnyel fedjük 3 oldalról, csak egy oldalt hagyunk nyitva, ahol ki fogjuk venni a kukát.

– A leggazdagabbaknak javasolt a gabion kerítéssel körbevett, térkövezett kukatároló, ami tényleg gyönyörű, és teljes mértékben takarja a kukákat télen-nyáron. Ráadásul ehhez egyáltalán nem muszáj megbontani a térkő burkolatot az építés során.

A kukatároló is része a kertnek, ahhoz is válasszon stílusos térkövet, miután átnézte a legfrissebb térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?