Kora tavaszi teendők a kerttel és a térkő burkolatokkal

– Milyen feladataink vannak márciusban a kerttel és a térkövekkel? –

.

.

.

A legfontosabb kora tavaszi feladat a kertben természetesen a fák és bokrok metszése, és a díszfüvek visszavágása. Ha nincs még átfogó kert átalakítási terv, anélkül is lehet virágokat ültetni, pl. árvácskát, petúniát, vagy tulipánt. A térkő burkolat felújítását, bővítését is most érdemes elkezdeni. További részletek a folytatásban:


A legfontosabb kora tavaszi feladatok kerttel és térkővel kapcsolatban

– A metszhető sövények március közepéig még visszavághatók, fiatalíthatók. A virágzó cserjéknél nézzünk utána, hogy melyiket ajánlott virágzás előtt metszeni és melyiket virágzás után, mert különben előfordulhat, hogy több kárt okozunk, mint hasznot.

– Ha használtunk téli védőtakarót, pl. gyékény vagy agroszövet takarót, azt március végéig ne távolítsuk el, így a növények védve maradnak az éjszakai fagyoktól és a szárító széltől. Ugyanígy a rózsák tövére felhalmozott földet is hagyjuk még a helyén április elejéig.

– A díszfüveket pont ilyenkor kell visszavágni, még mielőtt megjelennek az új hajtások. Az elszáradt, megbarnult fűszálakat fogjuk össze, és metszőollóval vágjuk le kb. 10 cm magasságban. Ugyanúgy, mint az évelő növényeket, a díszfüveket is lehet tőosztással szaporítani, a tavaszi hónapokban jól be fognak gyökeresedni. Az évelő növények sarjadását segítsük elő azzal, hogy eltávolítjuk az ágyásról az elszáradt növényeket, és a régi terméstokokat.

– A szabadba vágyók először a teraszt szokták birtokba venni, ezért kezdjük itt a rendrakást, karbantartást. Söpörjük le a terasz térkő burkolatát, rakjuk odébb a dézsás növényeket, és alattuk is takarítsuk fel a sár és moha foltokat. Szükség esetén használjunk térkő tisztító és moha eltávolító vegyszert. A térkő felületének pórusaiba beépült kosz általában eltávolítható egy jó erős sörtéjű ipari söprűvel, viszonylag ritkán szükséges a nagynyomású mosó bevetése. Ha öt évesnél régebbi a térkő burkolat, és a tisztítás után is fakónak tűnik a színe, akkor érdemes megpróbálni impregnáló szerrel kezelni néhány darab térkő felületét, és ha beválik, akkor az egész burkolatot. Nem biztos, hogy megéri sokat befektetni a régi térkő felújításába, sok esetben a burkolat cseréje egyszerűbb és nem is kerül sokba, mivel az alapozást nem kell újra elvégezni, és a használt térköveket még el is lehet adni.

– A tavaszi lendület gyakran hoz olyan ötleteket, hogy a kerti utak és a kocsibeálló térkő burkolatát ki kellene bővíteni. Ez felvethet olyan problémát, hogy az új térkő megjelenésben különbözik a több éve használttól, még akkor is, ha ugyanolyan márkát veszünk ugyanolyan színben. Ilyen esetben is érdemes mérlegelni, hogy eladjuk a használt térkövet, azután választunk újat, így biztosan egyezni fog a bővített rész a többivel. Spórolósabb megoldás, ha a régi térkövet felszedjük, és felhasználjuk az új burkolat szélein úgy, hogy az új térkő kerüljön a jobban szembeötlő középső sávba. Az külön szerencse, ha a kert kevésbé feltűnő részeibe át tudjuk rakni a régi térkövet, és a forgalmasabb utcafront közeli területre kerül a szép új burkolat.

Az új térkő beszerzése előtt feltétlen tekintse meg az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?