Tippek a kert és a térkő megvilágításához

– Hogyan alakítsunk ki stílusos megvilágítást a kertben és a térkő mentén? –

A jól tervezett és kivitelezett kerti világítás jó közérzetet biztosít a kertben tartózkodók és a térkövön közlekedők számára. A webáruházak, világítástechnikai szaküzletek és barkácsáruházak lehengerlő választékában viszont könnyen el lehet veszni, valószínű, hogy szakértő segítségre lesz szükség. A jó designer nemcsak az egységes stílust és a hangulatot segít megteremteni, hanem a költséghatékonyságot is szem előtt tartja. A térkő burkolat mentén például jól használhatók a legújabb hibrid lámpák, amelyek hálózatról és napenergiával is működnek. További tippek a folytatásban:


Kert és térkő megvilágítás tervezése és kivitelezése

– A technikai fejlődésnek köszönhetően rengetegféle termékkel gondolkodhatunk a tervezés során. Megjelentek például a designlámpák, és komplett termékcsaládok kaphatók egy-egy stílusirányzathoz illeszkedő megjelenéssel. A tervezőnk segítségével érjük el, hogy a házfalon és a ház körül alkalmazott lámpák és lámpatestek stílusban és színben legyenek összhangban a ház színeivel és a térkővel. Az áram felhasználás szempontjából lényeges, hogy a hagyományos izzók mellett megjelentek a LED lámpák, a napelemmel működő lámpák, és a hibrid hálózatról és napelemmel is működő lámpák. A két legfontosabb szempont a tervezés során, hogy ne váljanak giccses fényorgiává sem a térkővel burkolt felületek, sem a kert többi része, a mértékletesség itt is erény. Ráadásul a fenntarthatóságra is már az elején kell gondolni, az energiatakarékosság a pénztárcánkat is érintő kérdés.

– A következő kérdés a funkció, vagyis a kert melyik részéhez melyik típusú megvilágítást praktikus alkalmazni a sok közül. Például a térkővel burkolt utak mellé ajánlott a cölöp lámpa, amelynek erős a fénye, de nem vakító, mivel az izzót három irányból fal veszi körül, így a fény pont a lámpatest előtti téröveken fókuszálódik.

– A térkövezett lépcsők és más szintváltások mentén biztonsági okokból még erősebb fényre van szükség, itt nem szabad spórolni az energiával. Gondoljunk azokra is, akik még nem tudják fejből hol lehet a kertben a legnagyobbakat esni, és a fél arcukat a térkövön hagyni. A lépcsőfokok alá építsünk be vízszintes irányban világító, kisebb teljesítményű spot lámpákat, ha a hangulat megkívánja, akkor színes fényűeket, kéket és lilát is bevethetünk. Nem igazán a biztonság miatt, inkább a stílus kedvéért szokás a világító térköveket beletervezni a térkövezett felületekbe. Ennek akkor van igazán funkciója, ha van egy teraszunk, amely magasabban van a kert többi részénél, és a szélét egy világító térkősorral akarjuk jelölni, és biztonságosabbá tenni.

– A térkövezett kerti kiülő és a hozzávezető járda esetén a hangulatnak van nagyobb szerepe, itt a relaxálást elősegítő derengő, gyenge fény a megfelelő. A színes LED-füzérek mindenféle figurákból néha beleillenek a környezetbe, de gyakrabban viszik a giccs parádé felé az összképet, karácsonyra és más ünnepekre tartogassuk őket. Inkább a régi petróleumlámpához hasonló megjelenésű lámpák, vagy az oszlopokra és falakra is szerelhető elektromos fáklyák tudják emelni a hely eleganciáját.

– Az erős fényű spot lámpák kellenek akkor, ha valamit igazán ki akarunk emelni a kertből annyira, hogy éjjel is láthatóvá akarjuk tenni. Például ilyen lehet egy ízléses kerti szobor, egy kerti szökőkút, egy különleges fa, vagy cserje. Általában spot lámpákat építenek be a medence falába, és a medence körüli térkövek közé is, hogy jól látható legyen minden fontos részlet egy éjszakai fürdőzés során.

– A kivitelezésnél a lényegi kérdés, hogy mikor történik. Ugyanis az új ház építésekor még könnyű megoldani, hogy a kábelek és kábelcsatornák a falban fussanak, és a térkő burkolat alatt folytatódjanak. Felújítás és átalakítás során sajnos látszani fognak a nyomok, ha falat kell vésni, vagy falon kívül kell elvinni a kábelt, illetve sok esetben sajnos nem lehet törés nélkül felszedni a térköveket és térkő szegélyeket sem a kábelfektetés előtt.

Az egész folyamatot úgy is meg lehet közelíteni, hogy mindenekelőtt átnézzük az aktuális térkő árakat, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?